ZÖLDHULLADÉK, ZÖLDZSÁK – ÖRÖKZÖLD

A múlt év ősze emlékezetes lesz még egy ideig a helyi hulladékgyűjtésben, 

mert a "zöldhulladék-fronton", olyannyira kiéleződött a helyzet, hogy nagyhirtelen rendkívüli képviselő-testületi ülést kellett összehívni, és ott ez ügyben rendeletet módosítani. Sok ingatlanhasználó ugyanis október vége táján szembesült azzal, hogy a hosszan tartó őszben, az elhúzódó kerti munkák során keletkező zöldhulladékot csak az előírt módon kihelyezve viszi el a Kommunális Szolgáltató Kft. Nem is a gallyak kévébe kötésével volt a gond, hanem az apró zöldhulladékok bezsákolásával.

A vonatkozó helyi rendelet 2016. június közepétől vezette be a kötelezettséget, hogy az elkülönítetten gyűjtött zöldhulladékot a közszolgáltatótól beszerezhető, biológiailag lebomló, emblémás zsákokban kell kihelyezni, amihez gyűjtési alkalmanként 1 darab zsákot ingyen biztosít a cég, vagyis évente 10 darabot. A tavaly év végéig eltelt több mint két évben azonban - talán főképpen a nem kellő tájékoztatás miatt - nem alakult ki a lakosságban a szabályt követő szokás. Jellemző volt, hogy az emberek nem vették fel az ingyen járó 10 zsákot sem, ehelyett fekete műanyag, ún. kukászsákokban várta sorsát az avar, a levágott fű stb. a házak előtt. A kommunális cég meg kénytelen-kelletlen elszállította ezeket is, pedig jókora plusz költséget jelentett a külön gyűjtés, majd a zsákokból kiöntözgetés. Mindez az állam által (az állami kukaholdingon keresztül) alulfinanszírozott városi Kft. kasszájából fizetve!

A Kft. vezetője a városvezetés elé tárta a problémát, segítséget kérve a megoldásban. A polgármester viszont előterjesztésében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nem vállalhatja a szabálytalan lakossági zöldhulladék-kezelés terheit. Muszáj volt tehát ragaszkodni az előírásokhoz, és kimondani, hogy aki nem a Kommunális Kft.-től kapott vagy vásárolt zsákokban helyezi ki az ömlesztett zöldhulladékot a közterületre, az szabálysértést követ el, és vele szemben lefolytatható az ennek megfelelő eljárás.

Lett is jókora felzúdulás a virtuális és a valóságos közösségi fórumokon. Ekkor terjesztette be a polgármester a képviselők elé a rendelet-módosítási javaslatot, amelynek elfogadásával az önkormányzat enyhítette a lakosság terheit, hiszen most már évente további 10 darab zsákot biztosít térítésmentesen minden ingatlanhasználónak. Ezáltal segítve az élhetőbb, rendezettebb környezet kialakítását, és a környezet ártalmas anyagokkal (lásd nem lebomló műanyagzsákok) való terhelésének mérséklését. 

Az éghajlati változás azonban nemcsak az őszt hosszabbítja meg, a felmelegedés is korábban jön, így most már februárban elkezdődtek a kerti munkák, a metszés, a tavalyról maradt avar összegereblyézése. Mit lehet az így keletkező zöldhulladékkal kezdeni, ha szabályszerűen és a környezetet is kímélve szeretnénk megszabadulni tőle? És miként kell eljárnunk az év további részében? Erről kérdeztem Róth Ervint, a Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezetőjét:

Kérdés: Hány darab biológiailag lebomló, emblémás zöldzsákot lehet az idén térítésmentesen igényelni?

Válasz: A képviselő-testület tavalyi döntése a kihirdetéstől érvényes: zöldhulladékos járatnaponként egy darab, összesen 10 darab a közszolgáltatás keretén belül, valamint további 10 darab zsák igényelhető az önkormányzat költségére, tehát összesen 20 darab zsák jár az ingatlanhasználó részére térítésmentesen. És ezt a mennyiséget az év folyamán bármikor fel lehet venni, nem csökken azzal, ahogy telnek a járatnapok.

Kérdés: Az első zöldhulladék-gyűjtési járatnapok azonban csak április közepén lesznek, a zsákokért mikortól lehet jelentkezni?

Válasz: A zsákokat január 2-ától folyamatosan viszik tőlünk. Eddig összesen 22 ezer darab zsákot adtunk ki.

Kérdés: Hol és mikor lehet jelentkezni a zsákokért?

Válasz: Három helyen is: A cég központjában, a Puskás Ferenc utca 12. alatt (a Strand után) hétfőtől csütörtökig reggel 7-től délután 15 óráig, pénteken 13 óráig, a piacon a Piacfelügyeleti irodában piacnapokon 7 órától 15 óráig, a Kertész utcai boltunkban pedig bejelentésre, egyhetes ügyintézéssel tudjuk kiadni az igényelt mennyiséget.

Erre az ügyintézésre azért van szükség, mert minden darabbal el kell tudnunk számolni, hiszen a Kft. megvásárolja a zsákokat, és egy részét átadja az Önkormányzatnak. Ráadásul többen próbálták több helyen is felvenni az "ingyen zsákokat". Másrészt olyanok is jelentkeztek, akiknek nem is volt közszolgáltatási szerződése. És azt is ellenőriznünk kell, aki több ingatlanhasználó, szerződő számára szeretné elvinni a zöld zsákokat, jogosult-e az általa megadott lakos.

Kérdés: Akkor itt most azt is tisztázhatjuk, hogy akiknek nincs is a hulladékszállításra szerződésük, ők igényelhetik vagy nem az ingyenes ellátmányt? Hozzávetőlegesen 1000 ilyen ingatlan lehet a városban. Ha mindegyikre felveszik az ingyen zsákokat, az jó sokba fog kerülni a Kft.-nek és a városnak, miközben ők nem fizetnek a szolgáltatásért.

Válasz: Ahogy említettem, minden igénylőt ellenőriznünk kell. Akinek nincs szerződése, természetesen nem veheti igénybe a közszolgáltatást. Amennyiben tudomásunkra jut szerződéssel nem bíró ingatlanhasználó, azonnal meg is keressük a törvény által kötelezően igénybe veendő közszolgáltatási szerződéssel. Felmentést az önkormányzat adhat lakatlanság igazolása esetén. És az említett 1000 ingatlan között vannak lakatlanok is.

Kérdés: Kezdetnek biztosan elég mindenütt a 20 darab zsák, de akinek majd az év folyamán kell még, hol és milyen áron szerezheti be?

Válasz: Vásárolni bármikor, bármennyit lehet a fenti három helyen. A biológiailag lebomló gyűjtőzsákok ára nem változott, most is bruttó 95 forintos egységáron adjuk. Itt hívom fel a figyelmet, hogy más település zsákjait ne használja Törökszentmiklóson senki, nálunk az itteni számít a szolgáltató által rendszeresített, azaz szabályosnak. A gallyakat pedig maximum 1 méter hosszúságú, 50 centiméter átmérőjű, nem dróttal átkötött kévékbe kell rendezni.

Kérdés: Csakhogy hiába kezdjük el most szabályosan zsákolni, kévébe kötni a zöldhulladékot, ha az első gyűjtési napra még másfél hónapot várni kell. Máris látni a városban szép rendben kihelyezett gallyat, zsákokat, de ez így mégis környezetcsúfító. A kerti hulladék égetése pedig a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. Nem lehetne, miként tavaly egy plusz év végi járatnapot, most egy plusz szezon elejeit beiktatni?

Válasz: A Kossuth út keleti végénél található Hulladékudvarba folyamatosan ki lehet vinni az ömlesztett zöldhulladékot (száraz falevél, fű), és ott kiönteni a gyűjtőkonténerbe. Ezt bármilyen zsákkal vagy más edényzettel meg lehet tenni. A gallykévék tárolását kell csak megoldaniuk az ingatlanhasználóknak április közepéig.

Plusz járatnapot az állami finanszírozás nem fizet. A tavalyi év végi többletszállítás költségét is a Kft. állta. Nem hogy a plusz járatot nem tudunk szervezni, még a 2017. évi elszámolást sem tudtuk lezárni, nem kaptuk meg a teljesített közszolgáltatás díját sem. 

Sebők Emília

A képek a szerző felvételei.