VESZÉLYES EB A SPORTPÁLYÁN?!

Egy sétáltatott kiskutyát megölt egy másik, egy nagytestű eb nemrégiben a törökszentmiklósi Sportpálya területén. Szomorú, de egyúttal tanulságos eset. Lássuk a részleteket:

A Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány ismertetett meg bennünket közösségi oldalán egy szívfájdító és ijesztő történettel, amelyet ők is az elpusztított kiskutya megrendült gazdáitól  hallottak. Nem csoda, hogy a megrázkódtatás hatására elmondottakban és azok továbbadásában volt is néhány pontatlanság.

Ezért mielőtt foglalkozni kezdtem az üggyel, tisztáztam a panaszosokkal a tényeket: Egy tizenéves lány és édesapja kutyát sétáltatott 2020. jan. 2-án Törökszentmiklóson a városi Sportpálya területén, amikor egy szabadon lévő fekete óriás schnauzer a nyakörvből kibújó kistestű kutyájukat, egy foxterriert elkapta, és ott helyben megölte. A gazdik tehetetlenül nézték a támadást, ahogy a nagytermetű, erős kutya pillanatok alatt végez a kicsivel.

A támadó kutya a Sportpálya gondnoki házának udvarán él, és - a megjelent beszámoló szerint - már rengeteg kellemetlenséget okozott, mert folyton szökik, kiugrik, embert kerget, ha úgy gondolja, és több kóbor kutya halálát is okozta már. Ott a pályán belül van a gondnoki épület körbekerített portája, ahonnan a pályára vagy hátul a közterületre jut ki a kutya. A gondnoki udvarnál ki van írva, hogy kutyával őrzött terület, amit a pályára érkezők tiszteletben is tartanak, csak éppen a kutya támad ki onnan! Annak ellenére, hogy egyes arra járók viszont megkötve is szokták látni.

A Befogad-lak Alapítvány részéről, de mások is, nem egyszer kérték a gondnok házaspár női tagját, hogy zárja kennelbe, biztonságosan kösse ki az agresszívan viselkedő ebet, mert így életveszélyes. A veszélyességét az különösen riasztóvá teszi, hogy a Sportpályára rendszeresen járnak kisebb gyerekek is. Mindezidáig azonban a kutya gazdái a legkevésbé sem fogadták el a figyelmeztető kéréseket - az elmondások szerint -, nem akadályozták meg a kutya kijutását a területről, felelőtlen módon hagyták garázdálkodni! 

Ő lett a kis áldozat (a gazdiktól kapott fotó)

Eddig a történet, amelyet magam is továbbítottam a polgármesterhez, mivel a Sportpálya egésze, az ott lévő gondnoki szolgálati lakás is az Önkormányzathoz tartozik. A kiskutya gazdái pedig panasszal éltek a jegyzői hivatalnál. Ők kaptak választ hamarabb a bejelentésükre, amelyben a panasz kivizsgálásának eredményéről és a szükséges intézkedések megtételéről tájékoztatták az elpusztított kiskutya gazdáit:

Legelébb is idézi a jegyzői levél az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény azon paragrafusait, amelyek előírják, hogy az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.

A panaszos bejelentés nyomán a gondnoki épületnél 2020. január 13-án tartott helyszíni szemle során - a leírtak szerint - a kiszökés megakadályozása szempontjából már rendben találták a kutyatartás körülményeit: a nagy testű kutya az elkerített udvaron tartózkodott, melynek kerítését, kapujait szögesdróttal és drót térhálóval megmagasították. Így további építési munkák elvégzésére nem kell a schnauzer gazdáját kötelezni, közigazgatási eljárás lefolytatására sincs már ok.

Továbbá arról is tájékoztat a hivatalos válaszlevél, hogy a kutya a jövőben csak a Sportpálya zárása után, a nagykapu bezárását követően lesz kiengedve a Sportpálya területére őrző-védő funkcióval.

Eddig hát, ami a támadó kutya gazdáinak kötelezettségeire vonatkozik, amelyeket a tartási körülmények biztonságossá tételét illetően teljesítettek.

A támadás áldozatává vált kis jószág gazdái is kapnak viszont eligazítást:

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet kimondja, hogy: Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

Az idézett a paragrafus alapján a jegyzői válasz felhívja a megtámadott kiskutya gazdáinak figyelmét, hogy a jövőben csak olyan pórázon sétáltassanak ebet, amely az abból való szabadulását megakadályozza, amely ezáltal mind a kutya saját, mind pedig a környező állatok és emberek testi épségét óvja. De nemcsak a póráz, a paragrafus is védeni igyekszik: aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, az szabálysértést követ el. Ám innentől ez már egy másik jogterület...

Sebők Emília


Az indítókép egy óriás schnauzer fotója a fajta bemutató anyagából/en.wikipedia.org