VENDÉGVÁRÁS TERASZON, KERTHELYISÉGBEN

A fagyizóban, az étteremben nyilván nem tudna a vendég nyalakodni, enni-inni, ha rajta van az arcmaszk. De a vonatkozó jogszabály nem is vár el tőlünk ilyen abszurditást!

A május 4-étől érvényes, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet kétségtelenül nem a jogszabályalkotás csúcsteljesítménye. De a koronavírus-járvány elleni aktuálisan szükségesnek minősülő alapvető eljárásokat annyiban legalább világosan szabályozza, hogy fogalmilag megkülönbözteti a kereskedelmi célú üzletet, köznapian a boltokat a vendéglátó üzletektől, külön rendelkezik a két területen alkalmazandó előírásokról. A kereskedelmi célú üzletekre vonatkozó maszkviselési szabályokról tegnap már írtam. *

Most lássuk, a vendéglátást illetően milyen védelmi intézkedéseket vár el tőlünk a kormányrendelet, hogy a fokozatos nyitás közepette se adjunk teret a vírus esetleges terjedésének:

- A vendéglátó üzlet - így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó - kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

- A vendéglátó üzleten belül - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

- A vendéglátó üzletben a védőtávolság (a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter) betartását asztaltársaságonként kell érteni.

Sebők Emília


A kép a szerző felvétele az Ibolya Cukrászda teraszának előírásszerű kialakításáról.