VAN MÁR KIVITELEZŐ A HUNYADI ISKOLÁRA!

A munkálatok még mindig nem kezdődnek, de legalább már a szerződéskötés előkészítése van napirenden a pályázati nyertes kivitelezővel a Hunyadi Mátyás Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola infrastrukturális fejlesztésére.

Legutóbb, amikor a törökszentmiklósi Hunyadi Mátyás Általános Iskola felújítása kapcsán kérdeztem a fenntartó Karcagi Tankerületi Központ vezetőjét, 2019. november végén*, az volt az új információ, hogy sikeresen zárult a közbeszerzési eljárás, amelyben műszaki ellenőri szolgáltatásokra kerestek vállalkozót, hogy felügyelje az iskolát felújító, bővítő építési beruházást. Azt a beruházást, amelynek a megkezdése évek óta húzódik, és még ekkor sem volt a kivitelezésre nyertes pályázó.

A tervek szerint az iskolaépület meglévő két szintjére kellene egy új emeletet építeni és a meglévő szinteken is átalakításokat végezni a minőségi oktatás feltételeinek megteremtése érdekében. Az infrastrukturális fejlesztés során - a közbeszerzési kiírásban előírtak szerint - többek között teljes tetőcsere, azbesztmentesítés, emeletráépítés, lift átépítése az új szinthez, fűtéskorszerűsítés, új parkolók kialakítása, beltéri burkolatok cseréje stb. valósul meg:

Csakhogy az eredetileg 2018. december 31-ig(!) megvalósítani tervezett infrastrukturális fejlesztésre, az építési beruházásra (felújítás és bővítés) szóló, ugyancsak a Tankerület (és nem közvetlenül az iskola!) által kezelt közbeszerzési eljárás kiírását többször meghosszabbították. Az ajánlatok benyújtásának legutóbbi határideje 2019. aug. 23. volt, vagyis hónapok teltek el, eredményhirdetés mégsem volt! Sági István tankerületi igazgató múlt év novemberének végén kérdésemre ezt azzal magyarázta, hogy: "A közbeszerzési eljárás bírálati szakaszában az ajánlatokat több szempontból szükséges értékelni - szükség szerint hiánypótlásokat is ki kell írni. A bírálati eljárás sikeresen lezajlott, jelenleg az erre vonatkozó jogszabály által előírt ellenőrzési folyamat zajlik."

Nos, Csányi Tamás országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylésére válaszolva a tankerületi igazgató a napokban azt a tájékoztatást adta, hogy az uniós nyílt közbeszerzési eljárásban meglett a felújítási-bővítési munkára nyertes ajánlattevő, jelenleg a szerződéskötés előkészítése zajlik. A közbeszerzések hivatalos közleményeiből pedig kiderül, hogy: a szarvasi székhelyű INTEGRÁL Építő Zrt. lett a nyertes, 420 millió forintos nettó ajánlati árral. Valójában nem volt nagy versengés a kivitelezési munka elvégzéséért, mivel a győztes cégen kívül csak egy budapesti Kft. jelentkezett, ám az ő ajánlatuk nem volt teljes körű, ezért nem felelt meg a pályázati kiírásnak, így mint érvénytelent, nem is lehetett figyelembe venni.

A tankerület vezetője szerint, ahogyan azt az országgyűlési képviselőnek írt válaszlevelében írja: "A fizikai munkálatok kizárólag a szerződéskötést követően kezdődhetnek el. A fizikai munkálatokat elsősorban a tanítási szünetekben lesz majd köteles a nyertes ajánlattevő végezni, ezen felül szakaszosan és egyeztetett formában történhet munkavégzés, amely nem fogja akadályozni az iskolai munkát.

A projekt fizikai befejezésének határideje 2021. 12. 31. Ezen időpontig a felújítás befejezésének jelenlegi információink alapján nincs akadálya."


DEBKÖZ KFT. - EGY ÉRDEKES SZEREPLŐ A TÖRTÉNETBEN

A Hunyadi Általános Iskola építési beruházása, felújítása-bővítése kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás nyilvánosságra hozott adatlapjain lebonyolító szervként jelenik meg a debreceni székhelyű DEBKÖZ Közbeszerzési Tanácsadó Kft.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Településfejlesztési Operatív Programmal (TOP) kapcsolatos pályázatoknál feltételezett visszaélések gyanúja miatt múlt év végén nemcsak a fideszes önkormányzati és megyei közgyűlési képviselő, Fehér Petra, hanem összesen négyen kerültek előzetes letartóztatásba. A debreciner.hu mint helyi jártasságú honlap ezzel kapcsolatban azt írta, hogy: "A letartóztatottak között van az itteni székhelyű Debköz Kft. tulajdonosa is." Róla, vagyis K. Ferencről egy sajtótájékoztatóján Csányi Tamás országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott, "a Fidesz házi közbeszerzője, a Debköz Kft. ügyvezetője".

Az index.hu megkeresésére pedig a Fővárosi Törvényszék azt írta, hogy "a Budai Központi Kerületi Bíróság 2019. november 29-én egy hónapra elrendelte K. F. letartóztatását: megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy több Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatnál mint önálló intézkedésre jogosult személy az előre megbeszéltek szerint kötelességét megszegve irányítottan, a verseny kiiktatásával folytatott le közbeszerzési eljárásokat."

Sebők Emília


Az indítókép forrása: torokszentmiklos.hu