VÁLASZTÁSI KIFOGÁS ELUTASÍTÁSA

A Törökszentmiklósi Helyi Választási Bizottság (HVB) mai, 2019. szept. 27-i ülésén hozott határozatával elutasította a Révi Attila által a Fidesz-KDNP polgármester- és képviselőjelöltjeinek plakátkihelyezéseivel szemben tett kifogást.

Kifogásában Révi Attila előadta, hogy - a rendelkezésére álló bizonyítékok lapján - tulajdonosi hozzájárulás nélkül kerültek választási kampányeszközök (plakátok) kihelyezésre az E-on Zrt. tulajdonában lévő és a vele szerződéses viszonyban lévő ESMA Zrt. által Törökszentmiklóson üzemeltetett egyes villanyoszlopokon. Állításának igazolására fényképeket és egy videófelvételt csatolt, amelyek közül az utóbbin két személy éppen az egyik villanyoszlopra helyezi fel a Fidesz-KDNP jelölőszervezet jelöltjének plakátját. A fentieken túl becsatolt egy levelezést az ESMA Zrt. képviselőjével, amelyből kiderül, hogy a kampányeszköz kihelyezésére tulajdonosi hozzájárulást nem adtak.

A beadvánnyal élő Révi Attila a jogellenes kihelyezés tényét arra alapozta, hogy az ESMA Zrt. képviselője - egy korábbi eset, a Stummer Attila független jelölt plakátkihelyezéseinek vizsgálata kapcsán - egy levelezésben 2019. szeptember 16-án kifejtette, hogy az oszlopokra történő plakátragasztáshoz, illetve farostlemezre, egyéb anyagra ragasztott plakát elhelyezéséhez nem járultak hozzá, azok kihelyezése tulajdonosi hozzájárulás nélkül történt. (Az ESMA Zrt. képviselőjének szóhasználata szerint "illegálisan".) Az üzemeltető ESMA Zrt.-től azonban lehetőség van ún. lengőkaros szerkezet bérlésére, mely szerkezetenként 4 db plakátot tartalmaz.

A választási bizottság a becsatolt bizonyítékok tükrében megállapította, hogy a tulajdonos nevében eljáró ESMA Zrt. nyilatkozata alapján Törökszentmiklós városban 1019. szeptember 16. napján egyetlen jelölt vagy jelölőszervezet sem rendelkezett engedéllyel arra, hogy a lengőkaros szerkezeten kívül egyéb kampányeszköz kihelyezési módot alkalmazzon. Ám ebből még nem következik, hogy később valamely jelölt vagy jelölőszervezet nem rendelkezhetett - tulajdonosi hozzájárulással - egyéb kihelyezési mód alkalmazására. 

Az a bizonyos lengőkaros kivitel...

Ezért hát egyértelműen és minden kétséget kizáróan nem került a HVB előtt bizonyításra, hogy a Fidesz-KDNP jelölőszervezet a kifogásban megjelölt területeken tulajdonosi hozzájárulás nélkül helyezte volna ki a kampányeszközeit, értsd: a plakátjait. Így a Bizottság a rendelkezésére álló adatok alapján a jogsértés tényét nem tudta megállapítani, intézkedésekre ezzel kapcsolatban nem utasított.

Pont. Eddig a HVB határozata. Amely nyilvánvalóan és jogszerűen arra épül, amit a kifogásoló állításának bizonyítására be tud mutatni. A bizottság nem nyomozó szervezet, így azt sem kérheti, hogy a Fidesz-KDNP helyileg reklámozott jelöltjei igazolják, megfelelő engedélyek birtokában helyezték ki a népszerűsítésüket szolgáló plakátjaikat a villanyoszlopokra. 

Úgy tudni, hogy dr. Pataky Csaba Fidesz-KDNP jelölt, a HVB delegáltja állítja, nekik van engedélyük az ilyen plakátolásra, de az engedélyt - Révi Attila kérése ellenére - sem mutatta be! Továbbá: A kifogást beterjesztő szerint az Otthonunk Szentmiklós Egyesület is kért az ESMA Zrt.-től a lengőkaros kiviteltől eltérő plakátok villanyoszlopra való kihelyezésére engedélyt, de nem kapott...

Sebők Emília 

ZÁRADÉK

Az Európai Parlamenti választások előtt, 2019. májusban is volt ilyen vita az ESMA és az ellenzéki pártok között:

"A közelmúltban marasztalta el a Pest Megyei Választási Bizottság (PMVB) az Orbán Viktorral kötélbarátságot ápoló Garancsi István cégét, az ESMA-t, mert nem biztosított egyforma megjelenési lehetőséget a különböző politikai pártoknak. Az ország egyik legtöbb plakáthellyel rendelkező cége van megállapodásban a különböző áramszolgáltatókkal, hogy azok oszlopain hirdetéseket helyezhessen el.." Forrás: https://168ora.hu/itthon/garancsi-cege-hagyta-hogy-engedely-nelkul-plakatoljon-feluleteire-a-fidesz-168137


A fotók a szerző felvételei. 


Választási kifogásról előzőleg: AZ ELSŐ VÁLASZTÁSI KIFOGÁS