VÁDEMELÉS ROKKANT SÉRTETT KIFOSZTÁSA MIATT

Ez év januárban volt hír, hogy a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság eljárást folytat kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy törökszentmiklósi férfival szemben. A JNSZ Megyei Főügyészség sajtószóvívőjétől, Balázsné dr. Busku Teréziától ma kapott tájékoztatás szerint viszont a Szolnoki Járási Ügyészség két törökszentmiklósi férfi ellen emelt vádat kifosztás bűntette és más bűncselekmény miatt.

A rendőrség akkori közleménye szerint a gyanúsított 2020. január 10-én 8 óra körüli időben a városi piactéren lévő presszóban tartózkodó, mozgásában korlátozott, 60 éves férfitól eltulajdonította annak pénztárcáját, amelyben 47 500 forint készpénz volt. A 23 éves férfi ezt követően a helyszínről elmenekült. A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai az elkövetéstől számított 24 órán belül azonosították, és elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható törökszentmiklósi férfit, kihallgatták, bűnügyi őrizetbe vették, és indítványozták letartóztatását.

A rendőrségi tájékoztató azonban az eljárás elején készült, ezért az őrizetbe vételkor nem feltétlenül tudták, hogy volt egy társa is az elkövetőnek. A nyomozás során a bizonyítékok alapján derült ki, hogy az áldozat kifosztásában segítséget nyújtott a másik férfi, ezért ő is gyanúsított lett, majd ezután vele szemben is vádat emeltek. A pénzt egyikük vette el, a másik vádlott, a bűnsegéd nem ment be a sörözőbe, kint várta a társát. A segítő személy nincs is kényszerintézkedés hatálya alatt, várhatóan a büntetése is enyhébb lesz.

A két vádlott 2020. január 10-én reggel Törökszentmiklóson megfigyelte, hogy egy rokkantkocsival közlekedő férfi egy pénzkiadó automatából pénzt vesz fel. A pénz megszerzése érdekében a férfiak követni kezdték őt. A sértett bement egy sörözőbe, ahová a vádlottak egyike követte. A vádlott a sértett mögé lépett, és a kabátjának zsebéből kiemelte annak pénztárcáját, majd azzal együtt elmenekült onnan. A pénztárcában 47 500 Ft készpénz és egy bankkártya volt, melyek az eljárás során nem kerültek elő, az okozott kár nem térült meg.

A sértett az amputált lába miatti mozgáskorlátozottsága okán a bűncselekményt megakadályozni nem tudta.

A Szolnoki Járási Ügyészség most - az elkövetéstől számítva dicséretes gyorsasággal - vádat emelt a két törökszentmiklósi férfi ellen kifosztás bűntette és más bűncselekmény miatt. A vád szerint a vádlottak kifosztás bűntettét és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés vétségét követték el, melyet a cselekményben ténylegesen részt nem vevő vádlott bűnsegédként valósított meg.

Csakhogy a vádirat szerint a vádlottak egyike további bűncselekményt is elkövetett ugyancsak itt, városunkban még 2019. december 30-án. Az egyik áruházban - a sértett hölgy figyelmetlenségét kihasználva -, a vádlott ellopta a sértett bevásárló kocsiban elhelyezett táskáját, melyben készpénz mellett több közokirat is volt. A pénzt kivette, az okiratokat a boltban hagyta. Ez utóbbiakat a bolt dolgozói találták meg és adtak át a sértettnek. Az elvitt 20 000 forint ebben az esetben sem térült meg.

Az ügyészség a korábban is büntetett és letartóztatásban lévő egyik vádlottal szemben a bíróságnak azt indítványozta, hogy - az előkészítő ülésen történő vádbeli cselekmény beismerése esetén - 3 évi szabadságvesztés büntetést és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabjon ki, míg a szabadlábon védekező bűnsegéddel szemben 1 év 8 hó, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki, elrendelve pártfogó felügyeletét.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni első fokon.


Az indítókép az ügy kapcsán, az őrizetbe vételről jelent meg a police.hu oldalon.