UTCAI KÖZTERÜLET-FOGLALÁSOK

Kamionok itt-ott, amott ácsorognak a város útjain, zavarva a biztonságos közlekedést, szennyezve a levegőt, tördelve az úttest aszfaltját. Másutt meg a közösségi közlekedés autóbuszai alig tudnak bekanyarodni, mert... Miért is?

Két hete egy interjúban arról írtam, hogy a közterület használatára vonatkozó új helyi rendelet szerint miként lehet jogszerűen tárolni közterületen járműveket, illetve mi számít ebből a szempontból szabálysértésnek.* A témára több olvasói reagálást is kaptam városunk polgáraitól:

Volt, aki úgy értékelte, túlzottan jogi megközelítésű volt a cikk, az átlagembernek nehezen érthető, amit Szegő János, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztályának vezetője válaszolt kérdéseimre. Más azt írta, hogy nagyon jó és aktuális a témaválasztás, jó hogy az emberek eligazítást kaptak... De jellemzően a mindennapokban tapasztalt problémákra vonatkoztak a szóban és írásban hozzám eljutatott hozzászólások. Panaszkodnak például a lakók, hogy előttük is kamionnal, autóbusszal parkol hétvégeken a szomszéd, nemcsak a helyet foglalva, de az ilyen terhelésre nem alkalmas úttest állapotát is rongálva.

Konkrétan viszont két üggyel kapcsolatban kaptam megkeresést, amelyet továbbítottam Szegő Jánosnak. Az alábbiakban már az ő válaszait is olvashatják:

RAKODÁS JÁRÓ MOTORRAL

Olvasói felvetés: A Batthyány úton, nem messze a Bethlen úti saroktól működik egy italdiszkont, ahová kamionnal szállítják az árut. Nem is volna ezzel baj, ha a kamion beállna a telephely udvarára, és ott pakolnák le a szállítmányt. Ehelyett viszont - erről számolt be egy környéken lakó - szinte minden nap az az eljárás, hogy a telephely utcai frontjának vonalán, közterületen áll a szállítójármű, vészvillogó kitéve, motor alapjáraton, a kereskedés gépjárműbejáratán át pedig targoncával pakolják ki és viszik az udvarba az italos ládákat, kartonokat.

A közlekedési útvonal több mint felét elfoglaló kamion (lásd a beküldött indító fotót) és a targoncás bepakolás - az ott járók így tapasztalják - nagyban akadályozza a normális, biztonságos gépjárműforgalmat és a gyalogos közlekedést. Közben pedig a másfél-két órán tartó művelet alatt az alapjáraton működő motor szennyezi a környék levegőjét.

Szegő János válasza: Mivel magasabb jogszabály nem tiltja a gépjármű várakozását az adott útszakaszon, valamint, ha tiltó útforgalmi tábla van, amely jogellenessé nyilvánítja a magatartást, úgy arra a KRESZ szabályai vonatkoznak. Közterület-használati szerződés erre nem köthető. Itt a járműtárolás fogalmi elemeiből kell kiindulni, amelyet a közösségi együttélés szabályai szerint a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjármű közterületen való tárolása mint tiltott magatartás aposztrofál, valamint a járműtárolás, mint elkövetési magatartás. Ebben az esetben a 2 órát meghaladó tartózkodás minősül jogellenesnek.

A KRESZ szabályainak megsértése nem a Hatósági osztály hatásköre, abban a rendőrség rendelkezik eljárási képességgel. A járműből kibocsátott motorgázok környezeti terhelését a Kormányhivatal közlekedési hatósága és a közlekedési hatóság vizsgálja, konkrétumok alapján.

Utószó: A problémát felvető környékbeli lakos arról tájékoztatott az elmúlt napokban, hogy megszűnt az utcai rakodás, bár a gépkocsiforgalom inkább növekedett, mert úgy látják, az italdiszkont telekegyesítéssel növeli a területét.

JÁRDAFOGLALÁS AZ ISKOLA MÖGÖTT

Egy helyi lakos a témához csatlakozva aziránt fejezte ki rosszallását, hogy a Bethlen úti református iskola mögött, a Kutas Bálint utcában a járdát érinti egy évek óta fennálló közterület-foglalás. Lánccal, beton virágtartóval barikádozták el a gyalogos közlekedést (lásd a cikk szerzőjének fenti fotóját), így alakítva ki ott úgynevezett üzemi parkolót. De éppenséggel a Bethlen útról beforduló autóbuszok vezetői is panaszkodnak - jelezte egy autóbusszal rendszeresen utazó miklósi lakos -, hogy a lezárás miatt nagyon szűk a hely, ahol be kell kanyarodniuk. Ezzel tehát nehezítik az autóbuszok közlekedését és korlátozzák, gyakorlatilag lehetetlenné tették abban az oldalban az autóbusz-állomás gyalogos megközelítését. Milyen jogon? - kérdezik az olvasók.

Szegő János válasza: A Hatósági osztály figyelemmel a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény hivatkozásaira bejelentésként kezeli az ügyet és azt hatósági eljárás keretében meg fogja vizsgálni.

Várjuk a vizsgálat eredményét!

Sebők Emília


* A témáról közzétett interjú: JÁRMŰVEK A KÖZTERÜLETEN – JOGOSAN, JOGTALANUL…