URAIM! TÉRJENEK MÁR ÉSZHEZ!

A parlament e hét hétfői ülésén Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője szólította fel többször is a Kormányt, hogy "Térjenek már észhez"! Ő éppenséggel amiatt, hogy miközben itthon még az egészségügyi dolgozóknak sincs elegendő védőfelszerelés a koronavírus elleni harchoz (hogy a miniszterelnök által olyannyira szeretett militáns stílusban fogalmazzunk), a kormány más országnak adományoz ilyen eszközöket.

Jakab Péter (Jobbik) pedig arról beszélt, hogy észre kellene már venni, nemcsak a fertőző vírus, de konkrétan az éhhalál is fenyeget embereket, és ezzel a problémával foglalkozni is a Kormány feladata, sőt felelőssége (lenne). Az aktuális intézkedésekkel megint csak kifosztott önkormányzatoknak a leginkább rászorulók megsegítésére sincs elegendő forrása. Naponta 4000-rel nő - a képviselő elmondása szerint - a munkanélküliek száma, minek következtében ezek az emberek és családjaik jövedelem nélkül maradnak, azt a jövedelmüket is elveszítik, amely olyan alacsony volt, hogy abból nem tudtak tartalékot felhalmozni.

Ezzel kapcsolatban a Népszava vélemény rovatában két nappal ezelőtt hosszú cikk jelent meg Horváth Aladár roma polgárjogi vezetőtől. Leírja, hogy "Legalább hárommillió embernek a totális létbizonytalansággal, az egzisztenciavesztéssel kell szembenézni. ... Humanitárius katasztrófa és társadalmi robbanás fenyegeti Magyarországot! Segélykiáltással fordultunk az Európai Unió vezetőihez." Az uniós segítségben reménykednek, mert, ahogyan fogalmaz: "Orbán Viktor mint Magyarország teljhatalmú ura a "munkaalapú társadalom" híve, munkavégzéshez köti, és a forráshiányos önkormányzatokra testálja a szociális segítségnyújtást, miközben olyan tervet készít elő, amely minden önkormányzattól további forrásokat vonna el." (Ez megtörtént, amennyiben a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzatot az általa 2020. évben beszedett gépjárműadó, pontosabban annak 40 százaléka nem illeti meg, az a Járvány Elleni Védekezési Alap fejezet bevételét képezi.)

Az Országos Rendőr Főkapitányság hivatalos adatbázisa szerint az elmúlt hetekben Borsod-Abaúj-Zemplén megye volt betörések tekintetében a legfertőzöttebb, első befutó megye Magyarországon. Itt 100 ezer lakosra 95-124 betörés jutott 2020.04.01. - 2020.04.07. között. Országosan a második befutó Budapest volt a betörések tekintetében, itt 100 ezer lakosra 79-155 betöréses bűncselekmény jutott, miközben a dobogó harmadik fokára Jász-Nagykun-Szolnok megye futott be, itt 100 ezer lakosra 65-75 betörést regisztráltak.

Hogy a jövedelem, pénz nélkül maradt emberek, az érintettek egy része milyen "megoldásokat" keres? Ismét megszaporodtak a betörések, mondta el a Rendőrség az RTL Klub kérdésére. A célpontot elsősorban az idős személyek jelentik. A rablók az ékszereket és a készpénzt keresik elsősorban továbbra is, de az utóbbi időszakban már élelmiszert és haszonállatot is visznek. 

Uraim! Térjenek már észhez!

És nemcsak kormányzati szinten! Itt lenn is, ahol élünk! Boldog István, választókörzetünk fideszes országgyűlési képviselőjének mentelmi jogát - közvádas büntetőügyben való gyanúsítás miatt - egyhangú szavazással függesztette fel hétfőn a parlament. Ettől még az Országgyűlés munkájában változatlanul részt vehetne, csakhogy a koronavírus-veszély minden képviselőre nézve felülírja az eddigi gyakorlatot. Most az az utasítás, hogy csak azok a képviselők legyenek jelen a Házban az egyes vitákon, akik fölszólalnak és csak akkor, amikor következnek, ezáltal is csökkentve a kontaktusok számát, minimalizálva a fertőzés lehetőségét. Így Boldog István már másnap, kedd délelőtt itt haknizott városunk főterén, a Kossuth téren azzal a felszólítással, hogy "Maradjanak otthon!" Igaza van! De akkor ő miért nem maradt otthon? Miért itt mutogatja magát városunkban, ráadásul védőmaszk nélkül? Maradjon otthon! - az lenne a meggyőző, és onnan küldjön videóüzenetet!

Csakhogy városunk polgármesterének sem megy valahogy az alkalmazkodás ehhez a veszélyhelyzethez. Sikerült nevetség tárgyává válnia a Polgármesteri Hivatal előterében elhelyezett fertőtlenítővizes műanyag lavórral! Őszintén szólva, nekem a szocialista idők nagyüzemi állattartó telepei jutottak róla eszembe, ahová csak a fertőtlenítős lábtörlés és a horpadozott alumínium lavórban való kézmosás után lehetett belépni. De ezt még afféle egyszerű bumfordiságnak véltem.

Majd megnéztem most kedden Markót Imre Facebook-oldalán az aktuális koronavírus tájékoztatóját, de bevallom, a ténybeli részek után, amikor a húsvéttal kapcsolatban a feltámadást kezdte emlegetni, befejeztem a videózást. Gondolván, hogy ez már rám, mint megrögzött ateistára, nem tartozik. Aztán kitört a jogos felháborodás amiatt, amit ezután mondott. "Azt kérem mindenkitől, hogy ha teheti, akkor az előírásokat betartva, a húsvéti ünnepben mégiscsak látogassa meg szüleit, nagyszüleit...!"

Én viszont kérem, hogy: Ne, ne látogassák meg szüleiket, nagyszüleiket! Ezzel védjék őket az esetleges koronavírus-fertőzéstől. Mert abban igaza van Markót Imre polgármesternek, hogy városunkban nem tudunk igazolt koronavírus fertőzésről, de például itt tőlünk pár száz méterre is van karantén-jelzés az egyik ház kapuján. És amíg az le nem kerül onnan, nem tudhatjuk!

A Kormány 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelete a kijárási korlátozásról eredetileg 2020. április 11-ig lett volna érvényes, de ennek érvényességét tegnap meghosszabbították. Márpedig eszerint a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására csak az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor! És nem alapos indok, mert nem meríti ki a hivatásbeli kötelezettséget, a más településen való "politikusi" szereplés, de a szülők és nagyszülők húsvéti meglátogatása sem!

A szabályozás alapelveit, szándékait erősíti meg a Kormány 95/2020. (IV. 9.) Korm. rendelete a kijárási korlátozás meghosszabbításáról, amikor a Húsvéti ünnepekre vonatkozóan rendkívüli rendelkezések címén felhatalmazza a települési önkormányzatokat, hogy 2020. április 10. 00.00 órától 2020. április 13. 24.00 óráig terjedő időtartamra a kormányrendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapítsanak meg. Ezzel kapcsolatban viszont Markót Imre azt tudatta Facebook-oldalán az itt élőkkel, hogy: "Az országos kijárási korlátozáson túl Törökszentmiklóson a húsvéti ünnepek idején további korlátozások nem kerülnek bevezetésre." Rendben, de az országos kijárási korlátozásokhoz képest enyhébb helyi polgármesteri javaslat, biztatás sem megengedett!

Uraim! Polgármester Úr is! Térjenek már észhez!

Sebők Emília


A fotók az azokon szereplő személyek Facebook-oldalán megjelent videókból valók.