ÚJRATELEPÍTÉSI EMLÉKMŰ

Egy hét múlva, 2020. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján lesz a "Törökszentmiklós 300" Emlékév nyitórendezvénye. Ekkor kezdődik a Jubileumi Emlékév rendezvénysorozata, amellyel 2021. év Szentmiklósi Napok rendezvényig számtalan alkalom nyílik majd múltunk méltó megünneplésére és megismerésére attól kezdve, hogy 1720-ban, 300 évvel ezelőtt II. Almásy János újratelepítette Törökszentmiklóst.

Rákészülve az ünnepi emlékezésre, nézzük meg közelebbről a városközpontban, a Táncsics Mihály utca és a Kossuth út kereszteződésében lévő ún. Újratelepítési emlékművet, amelyet - ne hallgassuk el ezt sem, hiszen ez is történelmünk része - Pató Róza, törökszentmiklósi születésű szobrászművész alkotása, a lebontott Lenin-szobor helyén állítottak fel 1996 nyarán. Érdemes ezt a dátumot is kiemelni, hiszen 1996-ban az ország a magyar honfoglalás ezerszázadik évfordulóját ünnepelte, ezért ezt az alkotást millecentenáriumi emlékműnek is szokás volt nevezni. De mert Törökszentmiklós újbóli betelepítésének 275. évfordulója 1995-ben volt, így erre is emlékeztek a helyiek a térkompozíció felállításával, Lelkes Mária iparművész alkotásával.

Korabeli sajtóhíradások nyomán az emlékmű pontos leírása: A honfoglalás 1100 éves évfordulója jegyében, a Szentmiklósi Napok keretében, 1996 júliusában avatták fel a Millecentenáriumi vagy újratelepítési emlékművet Törökszentmiklóson. A kezdeményezés a köztéri alkotás elkészítésére és felállítására már egy évvel korábban, a város újratelepítésének 275. évfordulóján elindult: 275 emléktéglát készítettek, amelyeket egyenként 275 forintért vásárolhattak meg a várost szerető polgárok és beleírták a nevüket. Törökszentmiklós újratelepítésének 275. évfordulójára készült emlékmű oszlopaiban helyezték el ezeket az emléktéglákat.

Fotó az Emlékhelyet avatnak Miklóson című cikkhez a Új Néplap 1996. július 25-i számában

Az emlékhely létesítésével tehát egyszerre ünnepelte a város az újratelepítés 275. évfordulóját és az ország millecentenáriumát. Az emlékmű ezért szimbolikájában ötvözi az országos millecentenáriumot, hiszen középpontjában a Szent Korona és az országalma motívumai állnak, miközben az 1100 év értékeit településünk 275 évének erőteljes oszlopai tartják. Hat oszlop ölel körbe egy hetediket, amelynek a tetején az országalma kapott helyet. A hajlított acél íves szerkezet pedig a Szent Koronát szimbolizálja.

A téglákba karcolt nevek is sok esetben már a múltba sorolódtak, mert nem élnek már mind a támogatók. A lakosság tégláin túl azonban számos helyi cég, vállalkozás is hozzájárult az emlékhely létesítéséhez. Huszonöt évvel, egy negyedszázaddal ezelőtt. Töredék idő az újratelepítés 300 évéhez képest! Mégis, mert azóta felgyorsultak a változások, mai ízlésünktől sokunknak talán már távol esik ez az emlékmű, amely beleolvad a környezetébe, mindennapjainkban alig is vesszük észre. Most nézzük meg közelebbről!

Sebők Emília   


Az indítókép a szerző felvétele 2020. jan. 15-én.