ÚJABB HALASZTÁS A HUNYADI ISKOLAI KÖZBESZERZÉSBEN

Már tavaly decemberben be kellett volna fejeződnie a munkának, de ismét elhalasztották a kivitelezésre kiírt közbeszerzés zárását.

A Hunyadi Iskola infrastrukturális fejlesztésére irányuló kivitelezési munka (felújítás és bővítés) elvégzésére a Karcagi Tankerületi Központ által kiírt közbeszerzési pályázat ajánlatainak első benyújtási határideje 2019. júl. 8. volt. Aztán ezt meghosszabbították, majd ismét meghosszabbították. Nem sokkal, 11 nappal, két héttel. Eléggé érthetetlenül. Pár napja írtam erről a projektről cikket*, amikor még úgy volt, hogy holnap lesz a leadási határidő. Most kiderült, hogy tegnap ismét hosszabbítottak: Az ajánlatok benyújtásának legújabb határideje: 2019. augusztus 9.

Talán nem túlzás, ha kissé komolytalannak, de mindenképpen érthetetlennek látjuk ezt a történést. De hogy megértsük, megtudjuk, mi és miért történik, kérdésekkel fordultam Sági István tankerületi igazgatóhoz.

Kérdés: Miért csak most írták ki a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást, fél évvel azután, hogy már kész kellett volna legyen a munka?

Válasz: Már 2017. október 1-jén elkezdődött a projekt fizikai megvalósítása, melynek határideje a jelenleg hatályos támogatási szerződés szerint 2020. szeptember 30. A legmagasabb szintű, európai uniós nyílt eljárásrendben bonyolítjuk le az eljárást, ezért a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési hirdetményt 2019. június 10-én jelentettük meg. Addig is a projekt megvalósítása folyamatosan zajlott. Bútorokat, tan- és sporteszközöket szereztünk be és egy kültéri fittneszpark is elkészült.

Kérdés: Miért kellett a végre kiírt tender határidejét rövid időn belül már többször is meghosszabbítani, feltűnően kis halasztásokkal?

Válasz: A közbeszerzési eljárásban több tisztázó kérdés is érkezett az ajánlattevőktől. Tekintettel a kérdések megválaszolásának időigényére, valamint a módosuló dokumentációra, a vonatkozó törvény (2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről) értelmében változtatnunk kellett az ajánlattétel határidején. 

Kérdés: Feltételezve és remélve, hogy most a határidőig értékelhető ajánlatok érkeznek, a bontástól kezdve hány nap áll a Tankerület rendelkezésre, hogy kiértékelje ezeket és nyertest hirdessen?

Válasz: Az ajánlatok bírálatának folyamatára, beleértve a hiánypótlások és a bírálati cselekmények időigényét, a már hivatkozott ún. közbeszerzési törvényben foglaltak az irányadók.

Kérdés: Az optimális körülményeket feltételezve is mindenképpen belenyúlik a kivitelezés megkezdése a tanévbe. És az onnan számított 15 hónapban így csak egy nyári szünet lesz, amikor korlátozások nélkül folyhat a munka. Elegendő lesz ez az idő, vagy félő, hogy majd a kivitelezés határidejét kell szerződésmódosítással kitolni?

Válasz: Az ajánlattevők kötelesek megismerni a közbeszerzési dokumentációt és vállalni, hogy az abban foglalt feltételeket és előírásokat elfogadják és betartják. A dokumentációban a szerződéskötéstől számított 15 hónap került megjelölésre, így a leendő nyertes ajánlattevőnek ezen időintervallumon belül kell elvégeznie a munkálatokat.

Kérdés: Az ilyen megkésve elkezdett megvalósítások esetén mostanában gyakori probléma, hogy az időközbeni építőanyagár- és kivitelezési áremelkedések miatt nem elég a megvalósításhoz a pályázaton elnyert összeg. A Tankerület milyen forrásból tudná egy ilyen helyzetben fedezni a többletkiadásokat?

Válasz: Tekintettel arra, hogy még nem zárult le a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás, nem tudhatjuk, hogy a pályázat hatályos költségvetésében rendelkezésre álló fedezet elegendő lesz-e. Elsődleges és legfontosabb célunk, hogy Törökszentmiklós egyetlen állami fenntartású általános iskolájában az elmúlt évek legnagyobb infrastrukturális fejlesztését sikeresen megvalósítsuk annak érdekében, hogy a gyermekek méltó, a mai kor követelményeinek megfelelő körülmények között sajátíthassák el az átadott tudást.

Sebők Emília

Az indítókép az iskola Facebook-oldaláról való.


*  A téma előző tárgyalása: HALASZTÓDIK A HUNYADI ISKOLA FEJLESZTÉSE