ÚJ MENTŐÁLLOMÁSUNK LESZ!

Új mentőállomás épül a meglévő helyett, a mostani helyen.

Az Országos Mentőszolgálat a Tenders Electronic Daily (TED), az európai közbeszerzési értesítő honlapján és a hazai Közbeszerzési Értesítőben tette közzé fél évvel ezelőtt azt a felhívást, amelyben - uniós nyílt eljárással - ajánlatot kért több települést érintően, így Törökszentmiklósra vonatkozóan is új mentőállomás kialakítására, a vonatkozó építési engedélyezési tervek elkészítésére, az engedélyeztetés lebonyolítására, a kivitelezési tervdokumentáció elkészítésére és tervezői művezetésre. Tehát egyelőre a tervezési és nem az építés-kivitelezési szerződésre kerestek partnert.

Törökszentmiklósra vonatkozóan a nyertes ajánlattevő a hajdúböszörményi székhelyű VASSCOGENPLAN KFT.

A részletekre vonatkozóan, kérdéseimre válaszolva Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-vezetője adott tájékoztatást:

Kérdés: A nyertes pályázóval megkötötték-e már a tervezési szerződést?

Válasz: Az aláírás megtörtént, a szerződés 2019. június 28-tól hatályos.

Kérdés: Mi a teljesítési határidő a tervezési szerződés megkötésétől számítva? Közben vagy utána mikor hirdetik meg a kivitelezésre a pályázatot? Így összességében mikorra várható városunkban a mentőállomás új épületének elkészülte?

Válasz: A szerződés teljesítésének határideje az aláírást követő 160. nap. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás a terv eredményeként meghatározott költségnagyság alapján várható, központi forrás felhasználásával.

Kérdés: Törökszentmiklóson mi az indokoltsága az új mentőállomás kialakításának, amelyet a pályázat műszaki leírásában akként határoznak meg, hogy a meglévő telephelyen bontást követően új mentőállomás építése? Ezek szerint az elhelyezkedés megfelelő, csak az épülettel van gond? Elavult? Elhasználódott? Kicsi?

Válasz: Az épület rossz általános műszaki állapota mellett energetikailag is elavult. A telek elhelyezkedése jó és a mérete is megfelelő. A fenti indokok miatt történt a közbeszerzés kiírása a meglévő telken új mentőállomás tervezésére.

Kérdés: A tervezői költségvetésben szerepeltetni kellett a kiköltözés operatív és bontás költségeit (átalakítások, közműdíjak, bérleti díj és esetlegesen felmerülő további költségek). Hová költöztetik ki az építés idejére városunkban a mentőállomást, és mennyi ideig kell majd onnan végezniük a munkát?

Válasz: A bontási-kiviteli terv kötelező része annak árazása. Organizációs szinten kell a mentőállomás kiköltözésének költségét megtervezni. A kiköltöztetés helyét és a távollét idejét a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás során lehet és kell pontosítani.

Sebők Emília

A fotók a szerző felvételei.