ÚJ ESÉLY A RÁDIÓ TÖRÖKSZENTMIKLÓSNAK

Rádiókészüléken sajnos a város több részén nem vagy csak alig lehet fogni a Rádió Törökszentmiklós adásait. De a neten kifejezetten jól szól. Egy hamarosan kiírásra kerülő pályázaton azonban újra lehetne próbálkozni a régi frekvencia visszaszerzésével.

Tizennyolc boldog éve volt a rádiónak 1995 és 2013 között, amíg az itt és a környéken élők megelégedésére, sőt örömére a városban és 30 km-es körzetben lehetett az adást fogni a 96,4 MHz-en. Csakhogy a Médiatanács a frekvenciára egyszer csak új pályázatot írt ki, s azt az Egri Magyar Katolikus Rádió nyerte meg, így övéké lett a 96,4 MHz-es frekvencia. A Rádió Törökszentmiklós ezzel elveszítette a kereskedelmi rádióként való működési engedélyét, 2014 tavaszától kisközösségi rádióként indíthatták újra az adást, amely jóval kisebb, mintegy 1 km-es hatókörben fogható. De elindítva a bárhol hallgatható netes on-line rádióközvetítést, ezt a korlátot sikerült áttörni.

Megért hát már a rádiónk egy válságos időszakot, és némiképp meggyengülve, de túlélte! Most viszont újra próbatétel előtt áll a Rádió Törökszentmiklós. A Médiatanács ugyanis - a szabályoknak megfelelően - újrapályáztatja a Törökszentmiklós 96,4 MHz helyi rádiós frekvenciát, de nem kereskedelmi, hanem közösségi rádióként. Ennek előkészítéseként a pályázati felhívás-tervezet nyilvános meghallgatását 2019. december 2-án tartották, amelyen részt vett - a Markót Imre polgármesterrel és dr. Libor Imre jegyzővel történt előzetes egyeztetés után - az üzemeltető Rádió Horizont Kft. ügyvezetője, Édes Krisztina és dr. Kerek Béla, a rádió korábbi főszerkesztője. Dr. Kerek Béla közreműködése különösen fontos, mivel neki van egyedül frekvencia-pályázattal kapcsolatos tapasztalata, valamint a frekvencia elvételével kapcsolatos információkkal is ő rendelkezik, így mindenképpen számítanak a segítségére külső tanácsadóként a pályázat megírásában, amennyiben úgy dönt a város vezetése, hogy pályázzunk. 

A kép forrása: https://radiotorokszentmiklos.hu/

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) tartott meghallgatáson azonban jelen volt a katolikus rádió ügyvezetője is, tehát bizonyos, hogy ők is ismételten pályáznak a frekvenciára. Édes Krisztina ügyvezetőként azon a véleményen van, hogy nekünk sem szabad kihagyni ezt a lehetőséget, hiszen a 96,4-es közösségi frekvencia sokkal jobb feltételeket biztosítana a rádió sugárzásában és a tartalom összeállításában, mint a jelenlegi kisközösségi frekvencia, amelynek az engedélye 2022 februárjában fog lejárni. Nagyobb lenne a rádió vételkörzete - amelyet egy bonyolult számítási mód szerint - lakosságszámban határoz meg a hatóság, 27 ezer főben, ami kb. 8-10 km-es hatótávolságot jelent. Illetve a műsor összetételében egy kicsit nagyobb szabadságot jelent a más besorolás.

Az ügyvezető ennek megfelelően kezdeményezi a Rádió Horizont Kft. felügyelő bizottsági (FB) ülésének összehívását, hogy mielőbb döntés szülessen, akarunk-e pályázni a régi frekvenciánkra. Az FB döntése után még tulajdonosi hozzájárulás, vagyis az önkormányzati Képviselő-testület jóváhagyása is szükséges a pályázat benyújtásához.

Persze, azt is tudni kell, hogy valamivel költségesebb is lenne a korábbi frekvencia újbóli használata, de ha már van egy rádiónk, akkor megérné ezt vállalni. Az NMHH-nak fizetendő média-szolgáltatási alapdíj magasabb valamivel ez esetben, amelyet bizonyosan a Rádió Horizont Kft. kell fizesse. Az más kérdés, hogy esetlegesen a magasabb színvonalú szolgáltatásért fizethet az önkormányzat is magasabb szolgáltatási díjat a Kft.-nek.

Édes Krisztina befejező összegzésül azt hangsúlyozza, hogy: "Természetesen hosszú távon eddig is arra törekedtünk és a pályázatnak sem mellékes célja, hogy minden fejlesztést, például a jobb vételi lehetőséget ne csak az informálás javítására, de a gazdasági eredményeink javítására is használjuk."

Sebők Emília


Az indítókép a szerző felvétele.


A rádió korábbi történetéről összefoglaló írás: https://www.szemtolszembe.eu/volt-egyszer-egy-radio-lesz-meg-egyszer-radio/