TÖRÖKSZENTMIKLÓS ÉS VIDÉKE IS VÁLASZTOTT

Az országgyűlési képviselők 2018. évi választása valójában csak szombaton (április 14-én) zárult le, mert ekkor számították be a választási bizottságok azoknak a szavazatait, akik nem az állandó lakhelyükön adták le voksukat, hanem külföldön vagy más magyarországi településen. Sőt, a szavazatszámlálás előírt technikájának megfelelően nem csak az átjelentkezettek és a külföldön szavazók voksait számolták még meg, hanem a választókerületben az erre a feladatra kijelölt szavazókörben leadott voksokat is. Vagyis három csomag várta szombaton a végső számlálást a választókerületekben. Változást azonban ez már csupán ott hozhatott, ahol az egyéni körzetek jelöltjei között csak csekély különbség volt az április 8-án kapott szavazatszámban. Bár ez is inkább csak matematikai lehetőség volt.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4. számú választókerületben sem hozott változást az első két helyezett sorrendjében a további 2113 érvényes szavazat beszámítása: bár Csányi Tamás, a Jobbik jelöltje fél százalékponttal javított az eredményén (40,78 százalékra), Boldog István, a Fidesz-KDNP jelöltje megőrizte elsőségét, a szavazatok 44,71 százalékával lett a körzet országgyűlési képviselője a következő 4 évre is. A szombati eredményt megállapító választóbizottsági döntés ugyan még nem jogerős, kifogást lehet benyújtani ellene, de nem látszik ma olyan lehetséges ok, amely a végeredményt, Boldog István győzelmét megkérdőjelezné.

A híradást akár be is fejezhetnénk itt, hiszen a lényeget, a végső eredményt elmondtuk. De ahogyan egy hete szinte mindenki a választási eredményeket elemzi, néhány fontosabb adatot, összefüggést talán a mi vidékünkre vonatkozóan is érdemes megnézni. Annál is inkább, mert a választás előtti napok igencsak izgalmasra, de azt is mondhatjuk, zaklatottra sikerültek ebben a körzetben. Az országos "papírforma" azonban itt is bejött, a Fidesz-KDNP embere kapott bizalmat, esetében immár a harmadik ciklusra!

Kivetítőn és kisbuszon - Csányi Tamás és Boldog István Törökszentmiklóson, a Kossuth téren 

(Sebők Emília felvételei) 

Törökszentmiklós Országgyűlési Egyéni Választókerületi székhely volt (OEVK), ezért az itt működő választási iroda fogta össze az idetartozó településeken jelentkező választási feladatokat. A választási iroda mellett működő választási bizottság hatásköre kiterjed(t) a teljes választókerületre.

A Törökszentmiklós székhelyű 4. számú választókerülethez összesen 23 település tartozik, közülük városunk a legnagyobb lélekszámú. De van még a körzetben több város is, például Mezőtúr, Martfű. A legkisebbek közé pedig például Kétpó, Kuncsorba tartozik, ahol 1000 fő alatti a népességszám.

A körzet mintegy 76 ezer szavazásra jogosult választópolgára közül 64,6 százalék adta le szavazatát, ami valamivel alacsonyabb részvételt jelent, mint az országos átlag. Ám azt semmiképpen nem mondhatjuk, hogy körzetünkben nem volt meg az érdeklődés.

A két, egymáshoz közeli eredménnyel végző jelölt, az ellenzéki Csányi Tamás és a kormánypárti Boldog István szavazatszerzése szintén az országos tendenciákhoz igazodott nálunk is: Csányi Tamás, a Jobbik jelöltje a városokban bizonyult népszerűbbnek, míg a Fideszes Boldog Istvánra inkább a falvak népe szavazott. Kivételek természetesen itt is vannak. A legfeltűnőbb, hogy Boldog Istvánt Kétpón többségükben nem akarták parlamenti képviselőjüknek az emberek, holott annak a településnek volt hosszú éveken át megszakítás nélkül a polgármestere. Feltűnő még, hogy az ellenzéki jelölt nagy arányban előzte meg Boldog Istvánt abban a szavazókörben, ahol az átjelentkezett és a külképviseleti névjegyzékben szereplők szavazatai is beszámításra kerültek!

A jelentősebb ellenzéki pártok közül ebben a körzetben az MSZP és az LMP jelöltje kapott még ezres nagyságrendben szavazatokat, messze elmaradva a Fidesz és a Jobbik jelöltjét választók számától. A futottak még kategória jobbára kamupárt-gyanús szervezeteinek jelöltjei nálunk 1 százalék alatt teljesítettek. 

Ha csak Törökszentmiklós számait nézzük: Városunk választópolgárai Csányi Tamást, a Jobbik jelöltjét szavazták volna be a parlamentbe egyéni képviselőnknek, miközben az országos listás szavazáson pártként a Fideszt támogatták. Itt tehát működött az átszavazás.

Ezek voltak tehát nálunk az egyéni választókerület számai. Indokolni, minősíteni itt és most nem kívánjuk az eredményeket!

Sebők Emília újságíró és Serfőző István, a Választási Bizottság tagjakéntA téma előző tárgyalása: EGYÉNI KÉPVISELŐJELÖLTEK ÉS FURCSASÁGOK!