TÖRÖKSZENTMIKLÓS 300 – LOGÓ BEMUTATÁSA

Ötletes, elegáns, újszerű és városunkat jól jellemző. - Ezek a jelzők hangzottak el ma leggyakrabban az ünnepélyes díjátadón a Városháza dísztermében, ahol bemutatták a "Törökszentmiklós 300" logópályázat eredményeként megtervezett végleges logót. Azt a grafikát, amely majd végigkíséri városunk újratelepítése 300 éves évfordulójának megünneplését a most kezdődő jubileumi időszakban.

A pályázatot pár hónappal ezelőtt hirdette meg a Rádió Horizont Kft., és az ott dolgozók maguk is izgalommal fogtak neki a teendőknek, hiszen azok nagyon érdekesnek és számukra is újfajta feladatnak ígérkeztek. És jöttek az ötletpályázatra a pályamunkák, velük pedig a meglepetés: Nem várt nagy számban, közel harminc pályázó küldött be rajzot, némelyek többet is. Felnőttek és gyerekek, amatőrök és profik egyaránt, de mindük kötődik a városhoz, mert itt él, tanul, vagy innen származott el.

A jeligés vetélkedésben benyújtott tervek mind értéket hordoztak, így a zsűri, mint mondani szokás - ha nem is -, bajban volt, de nem volt könnyű dönteni. Viszont a pályázati kiírásban - bölcs előrelátással - szerepelt, hogy a Törökszentmiklós Városi Önkormányzat jogosultságot szerez a győztesként kiválasztott pályamunka/pályamunkák teljes és kizárólagos felhasználására, használatára, és hogy a logó végleges formájának elkészítése profi grafikus feladata lesz a győztes tervek felhasználásával.

Ők is sikeres pályamunkát adtak be!

Wolcsánszky Krisztián, a törökszentmiklósi születésű, innen elszármazott iparművész reklámgrafikus feladata volt, hogy az első helyezett pályaműveket mintegy összegyúrva kialakítsa a végleges logót, amely majd végigkíséri a jubileumi másfél évet. Koller Csilla, Hudu Csaba és Molnár Sándor lettek az első helyezettek, de Krisztián fontosnak tartotta a díjátadó utáni beszélgetésünkön megemlíteni, hogy Baranyai Jázmin terve is bedolgozásra került, hatással volt arra a végleges logóra, amelyet itt bemutattak a nagyszámú, a dísztermet zsúfolásig betöltő közönségnek.

A logó azonosításra szolgáló egyedi, jól felismerhető jel, de általában egy komplex megjelenés része, ami itt most kevésbé volt figyelembe vehető, mivel nem egy termékről, vállalatról van szó, hanem egy település jubileumi programsorozatáról. Mégis sikerült a "hozott anyagból", a nyertes pályaművekből - azok értékeinek egyesítésével -, olyan végső rajzolatot kialakítani, amely kifejező, színvonalas, ugyanakkor széleskörűen lesz használható rendezvényeken, ajándéktárgyakon, pólókon stb. A város grafikai arca!

És hogy miért bordó az alapszín? Ahogy Wolcsánszky Krisztián felelevenítette, és meg is mutatta a tervezési munka fázisaiban született változatokat, ő is végigment a szokásos sötétkék, sötétzöld és ezek társítása színeken, majd maradt a kézenfekvő megoldás: az Almásy-címerben szereplő bordó! Hiszen oda megyünk most egy kicsit vissza:

Ahogyan Markót Imre polgármester beszédében hangsúlyozta, II. Almásy János 300 évvel ezelőtt, 1720-ban kezdődően telepítette újra a török idők utáni pusztaságból településünket. Erre a múltra alapozva, a jelenből a jövőbe vivő közös utunk kísérője legyen ez a rajzolat, éljük meg együtt ezt az ünnepi másfél évet, amelynek a mai volt az első hivatalos rendezvénye, majd január 22-én, a Magyar Kultúra Napján megtartjuk az ünnepi megnyitását.

Sebők Emília


A díjátadón készült képek Annus Tímea felvételei.