„TÖRÖKSZENTMIKLÓS 300” – A város arca, logó-ötletpályázat

Helyi lakosok és itt tanuló diákok, Törökszentmiklósról elszármazottak vehetnek részt azon a logó-tervezési ötletpályázaton, amelyet ma hirdetett meg a Rádió Horizont Kft.

Törökszentmiklós városa 2020-ban ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját. Ennek tiszteletére a városi önkormányzat a 2020. január 1. napjától a 2021. évi Szentmiklósi Napok végéig tartó időszakot emlékévvé nyilvánította. Úgy illő, hogy ebben a másfél évben valamilyen szinten egységes arculatot kapjanak mindazon eszközök, amelyek kötődnek a kulturális programsorozathoz, de a hivatalos kommunikációs megjelenések is hordozzák azt. Erre a feladatra nyert el pályázaton a Rádió Horizont Kft. 9 millió forintot.

A pályázat témája a 300 éves Törökszentmiklós, ezért az eltervezett logó hordozza magában a város elmúlt 300 évének üzenetét, de a jövőjét is. A pályázatra benyújtott ötletet nem kell művészi szinten vagy nyomdai felhasználásra közvetlenül alkalmas módon kidolgozni, ez majd a logó elkészítésével megbízott grafikus feladata lesz. A pályázat kiírója azonban felhívja a figyelmet, hogy a végleges logó, amely végigkíséri az emlékévet, több benyújtott ötlet elemeit is tartalmazhatja. A cél, hogy a végső logó hordozza mindazt a mondanivalót, eszmeiséget a törökszentmiklósiak számára, amely megerősíti a helyi identitást, a településhez való kötődést, a társadalmi szerepvállalást és a közösség fontosságát a városban.

A logó-ötletpályázat kiírása csak az első eleme a "Törökszentmiklós 300" arculat kialakítása, megjelenése című felhívásnak. Az ötletpályázat elbírálása és az eredmény kihirdetése után az ötletet/ötleteket a mai kor elvárásainak megfelelően profi grafikai szinten kell kidolgozni, hogy az emlékév évfordulós megjelenésein majd gond nélkül lehessen alkalmazni. Ez az alkalmazás kiterjed majd az emléktárgyaktól az önkormányzat, a polgármesteri hivatal levelezésének, hivatalos kommunikációs eszközeinek megjelöléséig. A Rádió Horizont Kft. ezért egy szabályos arculati kézikönyvet is ki kell, hogy dolgozzon/dolgoztasson az elnyert pályázati összegből. És az évfordulós emléktárgyak prototípusainak elkészíttetése is a feladatai közé tartozik majd. (Itt jegyzem meg, hogy érdemes lenne az emléktárgy-gyártást is egységes mederbe terelni, vagy hivatalos emléktárgy kategóriát alkalmazni, a már eddig is látható, megvásárolható rendkívül nívótlan városi emléktárgyak ellenében.)

A pályázat megvalósítása során létrejött arculati elemek, marketing eszközök segítségével a Kft. fog tudni gondoskodni a programsorozat méltó megjelenéséről, a későbbiekben pedig a továbbfejlesztéséről is. A megvalósításra elfogadott ötletek esetében, illetve a végső logó kidolgozásánál ezért érdemes lesz majd arra is figyelniük, hogy az grafikailag logikusan legyen átvihető az ünnepi időszak utáni hétköznapok használatába.

Sebők Emília


A PÁLYÁZATI KIÍRÁS TUDNIVALÓI

Az ötletpályázatra bárki - amatőr és profi, diák és felnőtt (például grafikus, művésztanár, kézműves) is jelentkezhet, korhatár nélkül. Nincs tehát kategóriai megkülönböztetés. Egy pályázó több pályaművet is beadhat, de csak egy JELIGE alatt. A pályázat benyújtási határideje 2019. október 21.

A beérkezett pályaműveket a Törökszentmiklós 300 Emlékbizottság és egy szakmai bírálóbizottság véleményezi - az ebben szereplők nem ismerhetik a pályázók kilétét. Törökszentmiklós Városi Önkormányzat jogosultságot szerez a győztesként kiválasztott pályamunka/pályamunkák teljes és kizárólagos felhasználására, használatára.

A győztes/győztesek kiléte csak a végeredmény kihirdetésekor derül ki, mely 2019. november 14-én lesz, ahol egy kiállítás keretében minden beérkezett pályaművet bemutatnak

A zsűri az első 3 pályaművet jutalmazza:

  • Laptop + PhotoShop szoftver
  • Laptop + PhotoShop szoftver
  • Laptop + PhotoShop szoftver
A pályázati kiírás és a szükséges dokumentumok a www.radiotorokszentmiklos.hu oldalról tölthetők le.