TM ÖNTÖDE KFT. - ZAJ- ÉS LÉGSZENNYEZÉS 

A nemrég elhunyt Pálfi István - alapítványi vezetőként és múltunk e fontos részének kutatójaként - ez év februárban még azzal fejezte be a Lábassy-féle mezőgépgyár történetéről szóló, a Lábassy-emlékév nyitányául szánt előadását, hogy 1997-től új korszakba lépett ez a helyi történelmi fejezet: A német Claas-cég megvette a mezőgazdasági gépeket gyártó üzletágat, az öntödei részleg pedig a napjainkig is működő TM Öntöde Kft. tulajdonába került. (A cég teljes neve: Törökszentmiklósi Öntöde Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság) És az öntöde maradt is, ahol volt, a Kossuth Lajos úton (87-91. szám), gyakorlatilag a város közepén, egy nehézipari üzem a lakóövezeti körzetben.

Nem ok nélkül szerepel tehát a város 2016-ban módosítottan elfogadott integrált településfejlesztési stratégiájában a TM Öntöde Kft. kitelepítése a városközpontból a déli iparterületre, hozzátéve azonban, hogy a cég saját forrásból nem tudja megoldani az új telephelyre való átköltözést.

Csakhogy az önkormányzat illetékesei számára is ismert, hiszen már korábbi környezetvédelmi anyagaikban is szerepelt, hogy a Kossuth Lajos úton lévő öntöde egyes termelési szakaszai a környékre zajterheléssel járnak. Valóban van az üzemből zajkibocsátás, ám ez, akár még éjjel is, nem kellemes, de tűréshatáron belüli alapzaj szokott lenni. A közelmúltban viszont előfordult, hogy kifejezetten késő éjszaka, éjfél után végeztek olyan munkát, amelynek a jóval nagyobb zaja még az Ady Endre utca hátsó részébe, a Hársfás úton túli házakba is eljutott, zavarva az éjszakai pihenést. De az üzemhez közelebb, például a Nádasdy utca elején lakók szóvá teszik az okozott légszennyezést is, mert - mint mondják - az összes kerti bútor elkoszolódik az öntödéből kiengedett kosz meg füst miatt.

A szerző felvétele 2018. március 12-én készült. A szövegkivágás az Új Néplap 1990. febr. 13-án megjelent cikkéből származik...

Ezért kérdéseket intéztem a város vezetőihez az üzem működésének ilyen vonatkozásait illetően a 2018. szeptember 27-i közmeghallgatáson:

  • Mikorra remélhető, hogy az Ipari parkba települ az öntöde? Van-e olyan pályázati lehetőség, amelyet igénybe véve az önkormányzat a céggel közösen meg tudná ezt oldani?
  • Addig is, nem lehetne-e arra kötelezni az üzemet, hogy éjszaka ne végezzenek kifejezetten zajos munkákat?

Markót Imre polgármester válaszában a következőket mondta el ebben az ügyben:

Az üzem kitelepítésének terve már 10 éves múltra tekint vissza. Az akkori cégvezetés 2007-2008 idején partner volt abban az önkormányzattal, hogy megvizsgálják legalább az üzem kitelepítésének költségét. Kiderült, hogy ez már az akkori árakon is milliárdos nagyságrendű költséget jelentett volna. 2012-t követően a cégtulajdonos közösen benyújtandó pályázatról tárgyalt az önkormányzattal. 2015-ben azonban a pályázat benyújtása előtt a cég tulajdonosa visszalépett, nem vállalta a ráháruló költségeket. Így az önkormányzat egyedül nem nyújtotta be az öntöde kitelepítését célzó pályázati anyagot.

Ez év nyarán az önkormányzat más ügyekben folytatott egyeztetést a cég tulajdonosával, és ennek során újólag felmerült az üzem kitelepítésére vonatkozóan egy esetleges pályázat benyújtásának lehetősége. De mert jelenleg nincs olyan pályázat meghirdetve, amelyre be lehetne jelentkezni az áttelepítés finanszírozása reményében, a megoldás ilyen módon nem jöhet szóba. A cégtulajdonos pedig nem óhajt ennek érdekében semmiféle többletkiadást vállalni.

Ami a zajos éjszakai munkákat illeti, ezzel kapcsolatban a polgármester válaszában elmondta, hogy a Hatósági osztály környezetvédelmi csoportja - lakossági panasz alapján - hatósági ügyként foglalkozik ennek a kivizsgálásával. Ennek a vizsgálatnak az eredményeként fogják megállapítani, hogy túllépi-e az üzem a zajkibocsátási határértékeket, és ha igen, akkor milyen intézkedéseket lehet tenni. De természetesen az önkormányzat célja, hogy az üzemet, ha indokolt, hatósági eszközökkel kötelezzék a környezetvédelmi előírások betartására.

Legalább ennyi! - Így értékelhetjük a polgármesteri választ. Mert egyébként az elhangzottak alapján még beláthatatlan ideig a lakóházak szomszédságában lesz az öntöde. Legalábbis addig mindenképpen, amíg a tulajdonosnak megéri itt működtetni...

Sebők Emília