TÁMOGATÁSOKAT NYERT A RÁDIÓ TÖRÖKSZENTMIKLÓS

A Rádió Törökszentmiklós a rezsiköltségének csökkentéséhez, majd a Szentmiklósi Magazin című műsor előállítására is kapott támogatást a Médiatanács pályázatain.

Tizenegy közösségi televízió és tizenhárom közösségi és kisközösségi rádió rezsiköltségének csökkentéséhez járult hozzá e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a mecenatúraprogram célzott pályázati eljárásában. Mintegy 124,5 millió forintot ítélt meg huszonnégy pályázónak a Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeinek támogatására a Magyar Média Mecenatúra Program keretében kiírt idei pályázat második fordulójában.

A rádiók közül sikeresen pályázott - többek között - a kisközösségi rádióként üzemelő Rádió Törökszentmiklós is, amelynek működtetője, a Rádió Horizont Kft. most 4,4 millió forintot kap rezsitámogatásként ebből a forrásból. De mert ezen kívül van még lehetőség a műsorkészítés támogatására is pályázni, így az egyébként nem profitorientált működésű rádiónk két műsorpályázatra is benyújtott támogatási kérelmet, erre hó közepén várják az eredményt.

A tavalyi évben mindhárom pályázatuk sikeres volt, ezzel összesen 9 millió forint támogatási összeghez jutottak, amely a Kft. megközelítőleges éves 40 millió forintos kiadásainak kb. 23 százalékát tette ki.

Immár harmadik éve önkormányzati tulajdonúként szolgáltatja műsorait a rádió, ezért legnagyobb finanszírozója a város. A Rádió Horizont Kft. és az önkormányzat között két szolgáltatási szerződés van életben: az egyik a Rádió Önkormányzati Híreire, havi 508 000 Ft, a másik a Törökszentmiklósi Hírlap gyártására (személyi, szakmai és nyomdai költségekkel együtt) havi mintegy 1,8 millió forint. Ilyen módon kap tehát pénzt a mi kisközösségi rádiónk a városi költségvetésből, hogy ennek fejében az önkormányzat híreit közzétegye nemcsak a hagyományos rádiós közvetítéssel, hanem az online rádió révén is. Az internetre való "beköltözés" nemcsak a kor igényeihez való közvetlen alkalmazkodás miatt volt fontos, hanem azért is, mert kisközösségi rádióként csak szűk hatósugárral működhet, így viszont korlátlanul hallgathatóak az adásaik.

A még előttünk levő májusi képviselő-testületi ülésen lesz előterjesztve a Kft. 2018-as beszámolója és 2019-es üzleti terve, amelyből kiderül, hogy már a tavalyi évben sikerült a korábban veszteséges céget stabilizálni és pozitív eredménnyel zárni a 2018-as évet, köszönhetően az újításoknak, fejlesztéseknek, a sikeres pályázatoknak, uniós kommunikációs lehetőségeknek és az egyre növekedő reklámbevételeknek. Édes Krisztina, a Rádió Horizont Kft. ügyvezetője mindehhez kiemelten hangsúlyozza annak a szakmai segítségnek a fontosságát, amelyet az előző vezetőktől és a jelenlegi Felügyelő Bizottságtól kapnak, valamint a cég dolgozóinak színvonalas munkáját.

MŰSORTÁMOGATÁS

A Médiatanács huszonöt, rendszeresen jelentkező helyi, illetve körzeti rádiós műsor elkészítésének egy éven át tartó támogatásáról döntött a napokban. Összesen 75 millió forint támogatást ítélt meg rádiós hírműsorok, közérdekű szolgáltató és tematikus magazinműsorok gyártására. A Rádió Törökszentmiklós 2,3 millió forint vissza nem térítendő forráshoz jutott a Szentmiklósi Magazin című műsor előállítására. 

Sebők Emília

Az önkormányzat ez évi költségvetéséből bruttó 1,27 millió forintot szánnak a rádió épülete, a Kossuth tér 6. számú ház külső vakolatának javítására, festésére és egyéb kisebb volumenű felújításra.  

A képek a szerző felvételei.