SZOLNOK MEGYÉBEN 5 IGAZOLT KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTT!

Tegnapra ígérték, aztán valamikor az éjszaka tették nyilvánossá, hogy megyékre lebontva hol mennyi igazolt koronavírus-fertőzött van. Szolnok megyében 5 fő! Nem a legrosszabb, sőt! Az egyik legkevésbé érintett megyében élünk!

Tegnap még csak egy jászberényi idős asszonyról tudtunk, arról is csak azért, mert a település polgármestere közzétette a tényt, hogy városukban pozitív lett egy 74 éves asszony koronavírus-tesztje. Lett is a polgármesteri közlés nyomán fogaknak csattogtatása, a helyi kórház igazgatója részéről... Aztán most a hivatalos www.koronavirus.gov.hu oldalon megjelentetett térképből kiderült, hogy megyénkre nézve mekkora volt az eltitkolás. Van itt valahol öt igazolt koronavírus-fertőzött, de településre lebontott adat, térkép továbbra sincs! De lehet, hogy nem, mert Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján - sajtókérdésre válaszolva - azt mondta, hogy ez a statisztika a laboratóriumi vizsgálattal kimutatott fertőzöttek számát jelzi, tehát lehet köztük azóta már szerencsésen meggyógyult is.

A térkép igazolja a korábban is valószínűsíthető tényt, hogy Budapest és Pest megye, vagyis a sűrűn lakott nagy létszámú területek a leginkább érintettek. Az országos tisztifőorvos azonban felhívta a figyelmet, hogy egyetlen vidéki településen sem lehet azt gondolni, hogy ott nem lehet jelen a vírus!

A tegnap elterjedt jászberényi hírrel kapcsolatban kérdést intéztem az operatív törzs  koronavírus Kommunikációs Központjához:

  • Miért kellett a jászberényi beteget Szolnok valamelyik kórházába szállítani, hiszen egy hete kérdésemre az EMMI Ügyeleti Központ (BM) azt válaszolta, hogy a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház is kijelölt járványkórháznak minősül?
  • Nem okoz-e az ilyen betegszállítás plusz terjedési, fertőzési lehetőséget a koronavírusnak?
Kérdéseimre mindezidáig nem kaptam választ!

Markót Imre, városunk polgármestere ma délelőtti televíziós interjújában megnyugtatólag közölte, hogy Törökszentmiklóson nem tudunk koronavírus-fertőzésről, sőt a ma reggeli adatok szerint az egész járásban sincs koronavírus-fertőzéses megbetegedés. Jelenleg a városban öt fő van házi karanténban. Elmondása szerint veszélyeztetett országból hazaérkezettekről van szó. Ha azt vesszük kiindulásként, hogy Markót Imre március 18-án három főről beszélt, aki karanténba került, akkor itt mindenképpen több új személy érintettségéről van szó, hiszen az elsők már ki is kerülhettek ebből a helyzetből.


Sebők Emília