SZÉLKÁR A KÖLCSEY TETŐZETÉN IS

Hetek óta borzolják kedélyünket az erős szélfúvások, s emelgetik tetőinket. Egy jó héttel ezelőtt, 2020. márc. 6-án, péntek reggel a Kölcsey Általános Iskola tetőszerkezetén volt olyan cserépelmozdulás, amelyhez Szolnokról kellett kihívni a tűzoltókat.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvívőjétől kapott tájékoztatás szerint a műszaki mentési adatlapban így írták le az esetet: "Az általános iskola tetőszerkezetén található kúpcserepek veszélyesen lemozdultak, az iskola egyik bejárati ajtaja fölött veszélyesen lógtak, a gyermekeket és az ott dolgozókat veszélyeztette."

Nem hangzik jól, de ha az ember elsétál a Kölcsey Ferenc utcába, és felnéz az iskola tetejére, nem látja semmi nyomát a kárnak. Megkértem hát az iskola igazgatóját, mondja el a részleteket és az ezekből adódó teendőket.

Görömbei Zoltán: Az iskola karbantartó szakembere szokásos ellenőrző körútján vette észre, és ez alapján jelezte, hogy a hátsó, udvari kijárat fölött elmozdult egy, azaz egyetlen darab kúpcserép. Hívtuk a helyi tűzoltókat, de nekik nincs kosaras emelővel felszerelt autójuk, ezért ők szóltak a szolnoki kollégáiknak, segítségüket kérve. A szolnoki tűzoltók a kosaras emelővel az utca felől el tudták érni a problémás tetőrészt, amely az épület legmagasabb pontján, a liftház tetőzetén volt.

Szakszerűen helyreigazították az elmozdult cserepet, és utána azt állapították meg, ennek megfelelően tájékoztattak, hogy senkit nem veszélyeztet a jelenlegi állapot! Óvintézkedésként azonban azt az ajtót lezárattam, hiszen nem tudhatjuk, mikor jön megint egy erős szél vagy akár szélvihar.

Kérdés: Van-e további teendő ezzel a tetőrésszel vagy a tűzoltók megoldották a problémát?

Válasz: Tartós megoldást jelentő javítás szükséges, mert a rögzítő csavarok ugyan tartják a cserepeket, de meg vannak lazulva, vissza kell őket fogatni. Illetve van egy ezt a részt érintő már több hónapja tapasztalt beázásunk, amit egyúttal szintén meg kellene szüntetni. Annál is inkább, mert elképzelhető, hogy összefüggés van a két jelenség között.

Kérdés: Együttesen nézve a cseréprögzítést és a beázást, milyen nagyságrendű ez a feladat?

Válasz: Annál mindenképpen nagyobb munkálatot jelent a helyreállítás, hogy a saját karbantartó szakemberünk megoldja, és hát nem is tudunk oda kijutni. Hiába, hogy a tetőzet más részein van kijáró ablak, itt nincs, mert ez a liftakna fölött van. Tehát, mi úgy gondoljuk, megint csak emelőkosaras járműből lehet a munkát elvégezni. De nem vagyok műszaki szakember, és a várható költségek nagyságrendje miatt is jeleztem az Önkormányzatnak, hogy milyen segítségre lenne szükségünk.

Kérdés: Az iskolaépületnek ez a része a 2011-ben lezajlott nagy felújítás, sátortetős emeletráépítés keretében készült, garanciális igények érvényesítésére tehát már nincs mód. Viszont 2013-ban, amikor a jelentősen megújult épületet a tulajdonos Önkormányzat ingatlanhasználati szerződés keretében átadta a Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy részére, abban állapodtak meg, hogy az esetenként 300 000 forintot meghaladó épületkarbantartási kiadásokat továbbra is az Önkormányzat finanszírozza. A város nemrég elfogadott idei költségvetésében azonban nincs külön sor a Kölcsey Iskola felújítási kiadásaira.

Válasz: Igen, ezt valóban fontos tudni, hogy nálunk is, mint a város legtöbb tanintézményénél, kettéválik az épület tulajdonlása és az iskola fenntartójának személye. A szokásos rendszer az, hogy minden év végén összeállítunk egy listát arról, milyen felújítási, nagyobb karbantartási munkákra lenne szükség az épületen a következő évben, s ezt elküldjük az Önkormányzatnak, így amit elfogadható igénynek minősítenek, azt a következő évi költségvetésbe beépítik a tervezésnél. Ez akként is megtörténhet, hogy nem kapunk külön sort, hanem összevont tételben van a ránk szánt összeg.

A mi mostani váratlan igényünket jeleztük az Önkormányzatnak, és ott az illetékes Műszaki osztály megkezdte a szükséges árajánlatokat szakcégektől beszerezni. Bízhatunk tehát abban, hogy erre költségvetési fedezet is lesz. Az elmúlt évek korrekt együttműködése alapján minden okunk meg is van erre.

Sebők Emília


Az indítókép a szerző felvétele.