STRANDNYITÁS MÁJUS 1-JÉN. VÁRHATÓAN…

A STRAND! A MI STRANDUNK! - De valóban az-e még? A mi strandunk. 

Talán nincs is a városban még egy olyan létesítmény, amelynek felemlítése annyi dühös vagy éppen szomorúan lehangolt véleményt váltana ki, mint a strandé.

Nincs is mit szépíteni rajta, évtizedek elmaradt fejlesztésének következménye a mai helyzet, és a pénzhiány, költségtakarékosság miatt csak erős megszorításokkal véghezvitt medenceépítések sem enyhítik az elégedetlenséget. Ezért sokan, talán a legtöbben itt ma már nem érzik miénknek a strandot.

Visszafelé mutogatni nem sok értelme van, hogy melyik önkormányzat miért nem kezdett bele itt egy nagy ívű fejlesztési programba akkor, amikor még jobb volt az önkormányzatok pénzügyi helyzete, sőt volt idő, amikor kormányzatilag kifejezetten támogatottnak számított a fürdők építése, korszerűsítése, bővítése. Nem tették, nem fejlesztették... Majd saját forrásból épített a város új medencéket a strandra, de azok sem nyerték el az itteniek tetszését. Hogy a most háborgók akkoriban szóvá tették-e igényüket a város vezetőinek, és a ma erősen kritizált fejlesztéseket kifogásolták-e a tervezési fázisban, azt nem tudom.

Mindenesetre a jelenlegi önkormányzat megörökölt egy helyzetet, de az örökségbe nem tartozott pénz, jó sok pénz! A város két forrásból tudna a strandra költeni, de egyik sincs: Pályázatokat ilyen célokra mostanában nem hirdetnek, a települési kasszákból pedig éppen csak a legszükségesebbekre futja.

Ezen közben viszont éppen a napokban olvashattuk, hogy Szolnokon a Véső úti sporttelep és MÁV-strandon az idén a másfél milliárd forintból megvalósuló beruházás eredményeként jelentős mértékű lesz a fürdő fejlesztése. Hogyan? A Modern Városok Program keretében. Orbán Viktor miniszterelnök 2015. márciusában hirdette meg a Modern Városok Programot, kiemelve, hogy mivel a vidék fejlődésének kulcsa a megyei jogú városok fejlesztése, szándékában áll mind a 23 ilyen vidéki központtal fejlesztési megállapodást kötni. Ezt a lehetőséget élvezi most Szolnok strandja is. Törökszentmiklós azonban nem tartozik ebbe a körbe! Mi kisváros vagyunk, nem a fejlődés kulcsa...

Szóba jöhetne még nálunk a magánbefektetők toborzása a strand fejlesztésére, de ők nem az alapinfrastruktúrát, a fürdőt magát szokták finanszírozni, amely önmagában nagyon lassan térül meg (ha egyáltalán), hanem rátelepednek a fürdőkre szállodákkal, éttermekkel, szolgáltatásokkal, egyebekkel.

Ha engem kérdeznek, kicsit sem vagyok optimista! Ez a hajó elment... De ne legyen igazam, és én is nagyon fogok örülni a mi kis strandunk fellendülésének, ha megtörténik, ha megérem...

Addig viszont működik a városi strandfürdő a jelenlegi adottságaival a Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. üzemeltetésében. És meg is nyit, mint rendesen, május 1-jén, remélhetőleg... A cég ügyvezetőjével, Róth Ervinnel érthetően főképp arról beszélgettünk, mit várhatunk, mit várnak ettől a hamarosan kezdődő szezontól, de az előző szezonzárástól eltelt időt is szóbahoztuk:

Kérdés: A strandfürdő ezekben a hetekben karbantartási munkálatok miatt zárva van, viszont mondhatjuk, hogy nyitva volt egész télen, hiszen a gyógymedence - néhány nap kivételével - a hideg hónapokban is várta a vendégeket. Legtöbbször hiába, mert nagyon kevesen éltek a lehetőséggel. Ilyen alacsony látogatottság mellett megéri egész télen nyitva tartani?

Válasz: Az önkormányzat döntése alapján tartunk télen is nyitva, egyfajta jóléti szolgáltatásként az itt élők számára. De valójában nem jelent ez számottevő plusz költséget, mivel az Almásy úton és a városközpontban lévő közintézmények termálvizes fűtési rendszeréből idekerül az úgymond elhasznált meleg víz, itt van a rendszer végpontja. Ezzel a vízzel gond nélkül fel tudjuk tölteni a gyógymedencét, sőt a mellette lévő úgynevezett retró-medencét is. És ennek az eljárásnak még az az előnye is megvan, hogy télen a beton medencetestek fagy általi károsodásának veszélye kisebb. Valamint télen is folynak a beutalóval igénybe vehető gyógykezelések.

Kérdés: A mostani enyhe tél után remélhetjük, hogy egy szokványos karbantartás elegendő? Hogy gond nélkül használatba tudják adni a vendégeknek valamennyi medencét?

Válasz: Folynak az ellenőrzések, megkezdődött az ez alapján szükségesnek ítélt karbantartás. Egyelőre nem látunk komoly problémát.

Folyik az élménymedence átvizsgálása és karbantartása

Kérdés: A gyógymedence burkolatának felújítására viszont 3,2 millió forintot terveztek az önkormányzat idei költségvetésében. Ezek szerint mégiscsak szükség van komolyabb munkálatra is. Miért van erre szükség és kész lesz-e a medence időben?

Válasz: A gyógymedence csempeburkolata már több helyen nagyon rossz állapotban van, ezt kell kijavítani, a lapokat cserélni. Ezért is van most a szokásosnál hosszabb karbantartási időszak a nyitás előtt. De hangsúlyoznom kell, hogy ezt a munkát nem mi végeztetjük, az önkormányzat saját beruházása, mert meghaladja a normál üzemeltetésbe tartozó felújítás mértékét.

Kérdés: A karbantartási időszak alatti zárva tartásról Önök által kiadott tájékoztatásban azonban azt írták, hogy a várható nyitás: 2019. május 1. Tehát csak várható! Nem ígérték biztosra a nyitási dátumot! Miért?

Válasz: Ilyen mértékű felújítás mostanában nem volt, a gyógymedence burkolati csempéje ezért olyan régi, hogy itthon már a gyártója sem működik, Németországból kellett megrendelni. Emiatt van némi bizonytalanság, hogy megérkezik-e időben, el lehet-e készülni nyitásra a munkával. De a strand végül is megnyithat csak a hideg vizes medencékkel is május 1-jén.

Kérdés: Még mindig fájó pont sokaknak a régi strandbejárat használaton kívül helyezése! Az egyik önkormányzati képviselő már szinte politikai programjának tekinti ennek visszaállítását, mint múltunk egy darabkájának megőrzését. Elképzelhető, hogy újra a régi helyen (is) bemehetnek a strandra a vendégek?

Válasz: Kizártnak tartom, hogy újra üzemszerűen megnyissuk azt a bejáratot. Beszéltünk erről már korábban is, akkor is elmondtam, hogy a mai szabályok szerint oda egy külön on-line pénztárgépet kellene telepíteni, két pénztárost és biztonsági embereket alkalmazni. Ezeket a plusz költségeket nem indokolja a forgalom nagysága. De ma már nem csak ez tart vissza bennünket a régi bejárat megnyitásától. Egyébként is gondot okoz, hogy egy bizonyos vendégkör előszeretettel megy a medencékbe utcai ruhában, ami közegészségügyi okokból nem megengedett. Ha ott is be lehetne jönni, még kevésbé tudnánk a kötelező fürdőruha- és zuhanyozóhasználatot ellenőrizni.

A bezárt régi bejárat

Kérdés: Szintén sokat és erős kritikával felemlegetett körülmény, hogy a medencék szorosan egymás mellett vannak, ahol nincs semmilyen árnyék, a strandolók forró betonsivatagban érzik itt magukat. Lehet ezen valamiképp enyhíteni?

Válasz: A strand legfiatalabb medencéje, a 2014 júniusában átadott úszómedence, vagyis minden, a medencéket illető beruházás az előző önkormányzat döntései alapján történt. Én 2015. március 1-jétől dolgozom itt, tehát valamennyi ilyen feltételt készen kaptam üzemeltetésre. De azt kell mondjam, hogy műszakilag és gazdaságossági megfontolásokból is így volt indokolt a medencék elhelyezése. A mai víztisztasági előírások betartása lényegesen drágább megoldást követelt volna, ha szétszórják a strand nagy területén a medencéket. Ezt a helyzetet most már így kell elfogadni. Bőven van a strand területén árnyékos, fás terület, ahová el lehet vonulni.

Kérdés: Milyen újdonságok, fejlesztések lesznek az idén, mivel várják nyitáskor a vendégeket?

Válasz: Új fejlesztésekre, beruházásokra nincs pénzünk, a meglévő eszközeinket működtetjük a lehető legjobb színvonalon. És arról sem tudunk, hogy az önkormányzat valamilyen átütő fejlesztést tervezne, hiszen nincs ilyen elképzelésre forrás betervezve az idei költségvetésben. Viszont a vendégek számára láthatatlan, gépészeti műszaki fejlesztéseket hajtunk végre a vízminőségi előírások biztosítása érdekében.

Másrészt a gyógykezeléseket végző vállalkozás is megkétszerezte a bérelt területét. Ezért is került a szauna és a szolárium az úgynevezett társalgóba (úgy tudni, annak idején itt volt a diszkó - S. E.). Terveink szerint ez a terület is fejlődni fog.

Kérdés: Pályázatot írtak viszont ki nemrég öt darab 6 nm-es faház bérlésére, ahol a forgalmazható áruk körében felsorolták például a kürtőskalácsot, a vattacukrot, és persze strandcikkeket, ajándéktárgyakat is lehetne árusítani. Ez újdonság, mert jó ideje nem volt efféle árusítás a strand területén.

Válasz: Néhány termék árusítására nem terjed ki a büfé-bérlővel kötött üzemeltetési szerződés. Ilyenek a lángos, a kürtőskalács, a vattacukor, így tehát ilyen kínálattal jöhetnek más vállalkozók is. És vannak is komoly érdeklődések a kiírt pályázatra. Így remélhetjük, hogy a strand vendégei szélesebb körű ellátást élvezhetnek, miközben a város hasznosítja a karácsonyi vásárban megismert faházikókat.

Kérdés: Ezek szerint bevált a melegkonyhás büfé, étterem működtetésében tavaly nyáron bemutatkozó vállalkozóval, a Tiszatenyői Önkormányzat Ellátó Szervezetével való együttműködés? Az idén is ők lesznek a konyhában és a pult mögött?

Válasz: Mi úgy értékeljük, és a vendégektől is jellemzően ezt halljuk, hogy a korábbinál jobb minőségű, szélesebb választékú a kínálat, a kiszolgálás is színvonalasabb. És ami szintén fontos, a cég az ide szervezett rendezvényeken is jól helytáll. Mivel három strandszezonra kötöttük velük a szerződést, az idén nyáron is ők működteti az éttermet.

Kérdés: Hosszú évek óta zárva van viszont a Strand Vendéglő! Sokakat ehhez is nosztalgikus, szép emlékek fűznek. Van remény, hogy újra megnyissák?

Válasz: A strandvendéglőt évekkel ezelőtt privatizálták. Pontosan nem is tudom ki a tulajdonosa. Egyelőre semmi együttműködési szándékot nem látok a tulajdonostól. 

Kérdés: De lesz-e a strandnyitásra elegendő, az előírásoknak megfelelő szakszemélyzet? Hirdetéssel kerestek nemrég úszómestert. Nem lehet könnyű versenyre kelni a gyakorlatilag egész évben üzemelő tanuszodával ilyen szempontból.

Válasz: Ez az egyik legnehezebb feladat most számunkra. Úgy tűnik, sikerül megfelelő szakembert találnunk, főleg mert nemcsak a szezonális nyári munkát, hanem más területen, de télen is elfoglaltságot tudunk adni neki.

Kérdés: A strand azóta fogad nagyobb rendezvényeket, amióta Ön az üzemeltető kommunális cég vezetője, ez saját, egyre sikeresebb kezdeményezése. Milyen rendezvényeket fogad előreláthatóan a strand az idén. A május 4-ére hirdetett Majális az első és mi lesz utána?

Válasz: Szépen telik a rendezvény-naptárunk! Már lefoglalt időpontok vannak - többek között - a Strandkézilabda Kupára, a COOP Juniálisra, a Dalma Dance Club Családi napjára, motoros találkozókra, és természetesen most is fogadjuk a Töröki Szárnyas Fesztivált. Ezek a nagy, több száz főt vonzó rendezvények, de jó néhány kisebbet is jeleztek már a szervezőik.

Részt veszünk a Strandok Éjszakája országos programban is, de cégek, társaságok is kibérelhetik, mint volt is már rá példa, éjszakai fürdőzésre a strandot. Ahogyan nappali rendezvényeiket is szervezhetik hozzánk, születésnapot, házasságkötést. Ilyenkor a szerződést kötő partnertől jellemzően a várható létszámra számolva látogató jegy megfizetését kérjük, ez a bevételünk, de más elszámolási konstrukciókat is alkalmazunk.

Kérdés: Ha nagy, több száz fős rendezvény van a strandon, akkor bezárnak vagy olyankor is jöhetnek a normál strandolók?

Válasz: Mivel óriási, mindösszesen majdnem 4 hektár a területünk, eddig mindig megtaláltuk a megfelelő megoldást, hogy a rendezvényektől függetlenül érkező vendégeink zavartalanul pihenjenek.

Kérdés: Eljutottunk a végső összegzéshez: Milyen pénzügyi eredményességgel tudják működtetni a strandot? Ráfizetéses vagy nyereséges a működés?

Válasz: A strand és a kemping együttes éves működtetése több 10 millió forint veszteséget jelent, ha tisztán a számszerűséget nézzük. De az önkormányzat természetszerűleg az itt élők, a strandra kilátogatók érdekében vállalja, pontosabban vállalta, megtérítette nekünk a költségek és a bevételek közötti különbséget.

Egy múlt év végi képviselő-testületi ülés döntése alapján azonban az idén már más keretek között működik a cégünk: több eszközt (például a volt Vegytek-telepet) megkaptunk hasznosításra, nálunk van továbbra is a piac, a Kertész utcai ABC és Posta üzemeltetése. Az ezekből szerzett bevételekből kell kigazdálkodnunk a strandnál jelentkező költségeket.

Sebők Emília

A képek a szerző felvételei.


Strandnyitás előtt egy éve: MAJÁLISSAL NYIT A STRAND

Archív fotók a strandról: Fotógaléria