SÉTA A KOSSUTH TÉREN ÉS A SZALAGHÁZ ELŐTT

Érdemes időnként a város legismertebb helyein is ráérősen sétálgatva szétnézni, mert láthatunk újdonságokat, változásokat. És sajnos változatlanságokat is.

BRONZGALAMB

Ami leginkább érdekes: Újra kinn van a bronzgalamb a Kossuth tér közepén álló díszkút peremén! Tavaly november végén tettem szóvá egy cikkben*, hogy a Kossuth tér közepén lévő díszkút/Forrás-kút kávájáról valamikor eltűnt az ott lévő bronzgalamb! Farkas Sándor, a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályvezetője kérdésemre akkor elmondta, hogy 2017 év tavaszán ismeretlen tettesek a kút kőperemén elhelyezett galambot megrongálták, azt kiszakították, de valamilyen okból a helyszínről elvinni nem tudták. Egy debreceni illetékességű személy leadta a galambot a rendőrségre, majd a rendőrség azt átadta a Hivatal részére.

A szakember akkor felhívta a figyelmet, a galamb visszahelyezésére annak rögzítő elemét át kell alakítani, hogy azt könnyűszerrel ne lehessen a kútkávából újból kifeszíteni. Ezzel kapcsolatosan felvették a kapcsolatot a köztéri alkotás készítőjével, Györfi Sándor művésszel, a helyreállítási munkák elvégzését ugyanis az alkotóval együtt tervezték végrehajtani.

A kapott információ alapján reménykedhettünk tehát, hogy a galamb hamarosan visszatér a helyére. És így is történt! Markót Imre polgármester közösségi oldalán pár napja jelent meg az örvendetes hír: Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász segítségével február 21-én úgymond visszaszállt a galamb a Kossuth téri díszkút kávájára. Kérdésre válaszolva pedig a polgármestertől megtudhattuk, hogy immár mélyebben kapaszkodik a madár a kőbe, mint korábban. Ettől is remélhető, hogy most már ott is maradhat! De azt hiszem, a vele szembeni, általam részeges buszpályaudvari tetőnek nevezett építményen lévő és éppen a kútra irányzott biztonsági kamera is visszatartó erő lesz az újbóli rongálással, tolvajlással szemben.

EMLÉKTÁBLA A FALON

Közeledik március 15., az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc emlékét őrző nemzeti ünnepünk.

Városunk lakossága ilyenkor hagyományosan és méltóképpen szokott ünnepelni. Ehhez képest kicsit méltatlan, hogy az előző évi, elszáradt koszorúk díszelegnek vagy inkább csúfoskodnak a szalagház falán elhelyezett emléktáblánál. De hogyan is került ide ez a tábla, hiszen az épület az 1970-es években épült? Az idősebbek még biztosan tudják, de a fiatalabbaknak talán érdekes felemlítenem, hogy ez az emléktábla eredetileg az innen lebontott hajdani üzletsor egyik épületének tetején volt elhelyezve, amely ház ott állt, ahol most az emléktábla van egy bejáratnál. A tábla jól látszik egy régi május 1-jei felvonuláson készült archív felvételen:

BOLTVÁLTÁS?

Továbbmenve: A szalagház alatti üzletsorban ismét változás lesz! Nemrég elköltözött onnan a kis mobiltelefonos üzlet, most pedig újra üresen áll a legutóbb EuroCent Bolt nagy helyisége. A portál leszedése nyomán kibukkant a régi DM-es felirat! Ma már nincs a másik helyén sem Drogerie Markt a városban (az OTP-fiók mellett volt, most mi más működik benne, kínai üzlet)!

De hogy mi lesz az EuroCent helyén? Jó lenne tudni! Jó lenne tudni, mert ha ez is hosszan üresen marad, akkor lassan elveszti a szalagház alatti helyiségek sora az üzletsor-jelleget! Az átjáró utáni sok méteres üvegkirakat évek óta porosan, vaksin bámul az útra, amióta elköltözött onnan a Földhivatal:

Sebők Emília

Friss képek a szerző felvételei.


A téma előző megjelenése: GALAMB A DÍSZKÚTON


HOZZÁSZÓLÁSOK: 

Simon István:  Kedves Emília! Remélem találnak lakót az üresen álló üzletnek, irodának, valamilyen közcélú funkció ellátására alkalmas helyiségek. Sajnos ez mindenütt gond, hogy üres kirakatok, árválkodnak a régi üzletek helyén. Ez részben a plázák, nagy terű városszéli üzletek következménye. Köszönöm a híreket. - 2019-02-26

Dezső: Feltételezem, hogy a nagy fluktuáció ezen üzletsoron a magas helyiségbérletből adódnak. Nem igazán értem, hogy miért jobb üresen állni hagyni ezeket, mint mérsékeltebb áron bérbe adni. Ugyanígy nem értem az OTP-t (bár ez a cég állam az államban, és nyilván nem is igényli, hogy értsük a logikáját). A régi épület után feltételezem, hogy tetemes építményadót kell fizetniük, hisz forrásaim szerint a volt Gabona-irodaházat is e miatt bontották le. Az elhagyatott épület pedig csak amortizálódik, veszti az értékét, hisz már a földszinti ablakok könyöklőit, és a lefolyó csöveit, és amit csak elérhettek, már ellopták. De telik a betétek utáni mini kamat, és a hitelek után kért busás kamat különbségéből! - 2019-02-27