SERTÉS-JÁRVÁNY-HELYZET

Elmarad a vasárnapi kirakodó és állatvásár, állategészségügyi okok miatt. De vajon mennyire komoly a járványhelyzet, amiért ez a döntés született?

Törökszentmiklóson most vasárnap, 2019. július 21-én lett volna megtartva a nyári kirakodó és állatvásár. Két nappal ezelőtt viszont azt a hivatalos információt kaptuk, hogy "A Szolnoki Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya az állatvásár eseti engedélyét a környező települések járványügyi helyzetét mérlegelve elutasította. Így a 07. 21. Törökszentmiklósi Állat- és Kirakodóvásárt nem tartjuk meg."

Sajnálattal vettük ezt a hírt, de az itt élők, akiknek valamilyen állatuk van, most azon aggódnak, hogy vajon milyen járványügyi helyzetről van szó a környező településeken? Mitől kell, kell-e valamilyen betegségtől félniük? És ha igen, akkor erről miért nem kapnak tájékoztatást? 

A neten tiszaburai igazolt sertéspestisről volt pár napja hír! Abádszalókon pedig egy a sertéseknél légzőszervi és reprodukciós zavarokat okozó betegség (PRRS) miatt kellett intézkedni az állomány levágásáról. - olvashatjuk. De nem tudjuk, ezek a hírek mennyire hitelesek, és hogy emiatt lett-e nálunk megtiltva a vásárrendezés?! 

Ezért hát  információt kértem az illetékes szervezettől, a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). Ezt írták:

"A környező települések több kislétszámú állományában is PRRS vírusát mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok.

Emellett továbbra is jelentős kockázatot jelent az afrikai sertéspesti (ASP) betegség, ami 2018 áprilisa óta van jelen Magyarországon. Hazánk észak-keleti területein több alkalommal is igazolták már a vírust a Nébih laboratóriumi vizsgálatai, kizárólag vaddisznókban. Valamennyi eset megtalálható a hivatal tematikus weboldalán. Fontos azonban, hogy házi sertésben ez idáig nem állapítottuk meg az ASP jelenlétét, így Tiszaburán sem!

Ezzel együtt a betegség vaddisznókban való jelenléte nagyon komoly járványügyi kockázat. Éppen ezért mind a területi, mind a központi állategészségügyi hatóság fokozottan megköveteli a sertéstartásra vonatkozó járványvédelmi szabályok betartását, valamint a legkisebb gyanú esetén is gyors és szigorú intézkedéseket hoz.

Fentiek elsősorban a vaddisznó esetek miatti fertőzött területeken érvényesek. Mivel azonban jelen esetben Tisza környéki településekről van szó, amely területre akár egy, a Tisza által elsodort, elhullott vaddisznó is elhurcolhatja a betegséget, így a hatósági állatorvosok kifejezetten szigorúan járnak el itt is.

A betegség házi sertésekben történő megjelenése hatalmas gazdasági kárt jelentene. Éppen ezért az állattartók egyéni és a nemzeti közérdek egyaránt az, hogy a megelőzésre, a védekezésre, mint a jelenlegi legfontosabb feladatként tekintsünk. Ehhez elengedhetetlen, hogy az állattartók maradéktalanul betartsák az alapvető járványvédelmi előírásokat."

Sebők Emília