REPÜLŐ CSATORNAFEDÉL

A csatornafedelek városunkban mindig tudnak valami szó szerint izgalmasat produkálni: lesüllyednek, felemelkednek vagy éppen a kettőt együtt. De most az egyik megemelkedett, majd repült kicsit!

Történt, hogy nemrégiben bicikliztük haza a Hársfás utcában, és az előttünk haladó autó ráhajtott valamilyen kerek vastetőre, amitől az felvágódott és repült picit. Szerencsére napközben volt, láttuk mi történt, és visszahelyeztük a tetőt a kb. 30 centiméteres átmérőjű lyukra. Belenézve, a cső mélysége lehetett talán egy méter.

De ez bármikor újra megtörténhet, olyankor is, ha nem látja meg senki, és nem teszi vissza a fedelet vagy este sötétben. És hát simán el is lehet lopni ezt a tetőt. Úgy hiszem, kerékpárral vagy kisebb kerekű járművel sem lenne jó erre a nyílásra ráhajtani, de kisebb állatok is beleeshetnek a lyukba. Ezért hát ezekkel a kérdésekkel fordultam a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.-hez:

  • Miféle berendezés ez az útnak majdnem a közepén? Mi itt úgy véljük, hogy valamiféle csatorna, ezért Önöket kérdezem.
  • Miként lehetséges ez a kiépítés, amikor nyilvánvalóan balesetveszélyes?
  • Hány darab ilyen valami van városunkban? Milyen mélyek ezek?
  • Mit kívánnak és mikor tenni, hogy ez a lehetséges veszélyhelyzet sehol ne állhasson elő?

A cég kommunikációs munkatársa ígérte az illetékesektől a válaszokat, de hozzátette, lehet, hogy a problémát a műszakiak hamarabb megoldják, mint ahogy a válaszokat küldik. Így is lett! Pár napja több ponton, ha nem is túl szépen, de lehegesztették a fedelet, a válaszokat viszont 10 nap alatt sem sikerült megfogalmazniuk, elküldeniük!

Pedig hát a műszaki "megoldás" is felvetne újabb kérdéseket. Még laikus szemmel nézve is gyanús, hogy ez a kis hegesztgetés megtartja-e a fedelet, vagy elenged, ha az autók többször ráhajtanak. Megkérdeztem egy ilyen területen szakember helyi barátunkat, ezt válaszolta:

"Azt gondolom, hogy eredetileg, egy nehezebb öntöttvas fedél lehetett a nyíláson. Miután "elvitték" azt a fedelet, egy vékonyabb lemezzel pótolták. Ez nem volna baj, de csatornanyílást lehegeszteni csak államfők látogatásakor szoktak, mert akkor minek a nyílás?

Kicsit vastagabb lemezből kellene ide az elemelt helyett új fedelet gyártani. Mert tényleg nincs semmi garancia arra, hogy megmarad ez a fedél, ha sűrűn rámennek az autók. Szerintem nagyon "ideiglenes megoldás", de a semminél jobb."

Sebők Emília