RENDŐRSÉGI FELKÉSZÜLÉS A HOLNAPI NAPRA ÉS ESTÉRE

Tüntetés és ellentüntetés, álló demonstráció, ez lesz a hírek szerint holnap este városunk főterén, a Kossuth téren... A rendőrség felkészült.

Mai sajtóinformációk szerint a holnap, azaz 2019. május 21-én estére a rendőrség által a Mi Hazánk Mozgalom számára ­- a törvényi előírásoknak megfelelően - engedélyezett álló demonstráción már több más szervezet is képviseltetni szándékszik magát a Kossuth téren. A Mi Kossuth terünkön... Ha már...

A Mi Hazánk Mozgalom a nyilvánosságra került és a sajtóban közzétett tervek szerint hozza a még be nem jegyzett félkatonai szervezetét, a Nemzeti Légiót, amely honvédelmi, hagyományőrző szervezetnek van mondva alapítói által. Ez tehát az egyik oldal.

Eddig viszont már két civil szervezet - a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Autonómia Mozgalom jelezte, hogy ellentüntetést szervez ide hozzánk. De arról is lehet olvasni, miszerint a Momentum Mozgalom is bejelentette, hogy keddre ellendemonstrációt hirdet Törökszentmiklósra. Továbbá egy magánszemély is hasonlóképpen kíván részt venni a véleménynyilvánításban...

Hogy végül is kik és hányan lesznek a téren, azt lehetetlen megjósolni. A jelenlétük azonban nem marad az est ellenére sem "sötétben": A Csarnokalja-épület tetején ugyanis ma szorgos kamera-felszerelés folyt, amikor arra jártunk:

Hivatalos megfogalmazásban: A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei különleges eszközt igénylő feladatot hajtott végre a rendőrség kérésére. Hogy pontosan mit dolgoztak az emelőkosaras tűzoltóautó segítségével a tetőre feljutó szekemberek, és a rendőrség miként készül a holnapi nap eseményeire, arról kérésemre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtóreferense adott tájékoztatást. Eszerint:

"A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el a megye területén a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében. Törökszentmiklós területén is folyamatos a rendőri jelenlét, a település közrendje, közbiztonsága megfelelő erővel és a jogszabályban meghatározott, illetve engedélyezett eszközökkel biztosított."

Azzal kapcsolatban, hogy még a laikus szemlélő is kamera-kihelyezéseket vélelmezett a tapasztalt tevékenység és a Csarnokalja tetején (például a Pingvin Patika fölötti részen) eddig nem látott, új kamerák alapján, a rendőrségi tájékoztatásból a következőket tudhatjuk meg:

"A képfelvétel, hangfelvétel, kép-és hangfelvétel készítésére, felhasználására, tárolására vonatkozó rendelkezéseket az 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről szabályozza.

A rendőrség a rendőri intézkedéssel, illetve az ellátott szolgálati feladattal összefüggésben az intézkedéssel érintett személyről, a környezetéről, illetőleg a rendőri intézkedés szempontjából lényeges körülményről, tárgyról képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt készíthet. A rendőrség közterületen, ahol az közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célból igazolhatóan szükséges, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el és felvételt készíthet.

Ezen felvételek személyes adatnak minősülnek, és szintén jogszabályi körülmények megvalósulása esetén használhatók fel és adhatók ki más hatóság, az érintett fél vagy harmadik személy részére."

Eddig hát a rendőrség hivatalos tájékoztatása. Azóta pedig itteni lakosoktól megtudtam, hogy a bekamerázás - érthető módon - nem szorítkozott a Csarnokalja tetőzetére. A Kossuth út különböző épületeire, objektumaira is felkerültek a rendőrségi készülékek.

Egy a rendvédelem technikai kérdéseiben jártas miklósi szakember pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a most felszerelt megfigyelő kamerák függetlenek a városi térfigyelő rendszertől. Ezek a berendezések a közrendet, a közbiztonsági érdeket szolgálják, amelyekről szükség esetén személyi azonosítást is el lehet végezni. Olyan körbeforgó kamerák, amelyek mindent rögzítenek éjjel-nappal, feltehetően még rendszámot is figyelnek és rögzítenek egy távolabbi vagy egy álló/mozgó megfigyelő kocsiba elhelyezett szerverre. Vagy továbbítják a felvételt egy vezetési pontra, ahol azonnal intézkednek, ha valami olyan történik, ami rendőrségi beavatkozást tesz szükségessé.

Sebők Emília

A fotók a szerző felvételei.