RENDEZŐDIK VÉGRE AZ OTP-ÉPÜLET SORSA?

Az OTP-bankfiók korábbi épülete hamarosan jubilálhat városunkban: az idén lesz tíz éve, hogy üresen áll. Ha kis szerencsénk van, nekünk és az épületnek, talán még ezt megelőzően új gazdára, majd megfelelő hasznosításra talál.

Az ingatlan történetének kezdete lassan homályba vész: A gimnázium fiúkollégiumának hajdani lakói közül többen úgy gondolják, hogy ez a telek részben vagy egészében a kollégiumhoz tartozott. Majd a Kossuth útnak ezen a részén viszonylag hosszan lebontottak mindent, és új épületek nőttek ki a régiek portáján. Az OTP a telek tulajdonjogát 1995-ben adásvétel és saját beruházás jogcímén szerezte meg az Önkormányzattól. 2010 őszén azonban átköltözött a bankfiók a szemközt felépült új ház földszintjére, és a kis palotácskaszerű zöld épület üresen maradt. A bank pedig megpróbálta eladni - az időnként reményt keltő vevőjelöltek érdeklődése ellenére -, mindezidáig sikertelenül. Közben a ház állaga egyre romlott, és leloptak róla mindent, amit lehetett és érdemes volt (a rendőrséggel szemben...!).

Ez idő alatt volt egy meghiúsult ügylet: az ingatlan tulajdoni lapja szerint 2017-ben a Koszti-Invest Kft. és az OTP között létrejött egy adásvételi szerződés, azt a földhivatalhoz be is nyújtották, de valamilyen okból a vevő tulajdonjog bejegyzése iránti kérelmét a hivatal elutasította. A cég neve nem ismeretlen városunkban, hiszen ők az épülő Pepco üzlet beruházói, kivitelezői. A félbemaradt tranzakcióról azonban Koszticza László, a Kft. tulajdonos ügyvezetője így utólag nem közölt részleteket. 

Az épület földszinti és I. emeleti alaprajza. Készítette: Wolf-Graf Bt., Túrkeve (Az OTP által rendelkezésemre bocsátva)

Az OTP-épület iránti érdeklődést most az ébresztette fel, hogy a város önkormányzata 2021-2027-re szóló terveiben szerepelteti, miszerint pályázati pénzből közösségi célú használatra átalakítsa az OTP egykori bankfiók-épületét. Meglepő módon, tegyük hozzá, hiszen ahhoz előbb meg kellene venni a házat a banktól.

Az OTP Bank ingatlangazdálkodási managere viszont érdeklődésemre arról adott tájékoztatást pár nappal ezelőtt, hogy az ingatlanra a szerződéskötés folyamatban van. Várhatóan május elején birtokba tudják adni az ingatlant a vevőnek. De hogy az új tulajdonos milyen jövőt szán az épületnek, arról az eladónak nincs tudomása. Mindenesetre az OTP-nél is remélik, hogy hamarosan rendeződik az épület sorsa, felújításra kerül és egy rendezett, szép környezet alakul ki a város központjában.

Sebők Emília