RENDEZIK A BICSKÁS-TÓ PARTJÁT

A tavaly ősszel újraélesztett tó partját ellepte az embermagasságú gaz, a vízben pedig a szemét kezdte eltorlaszolni a lefolyót. Most mindezt rendbe teszik.

Nemrég még arról kellett írnom*, hogy egy hirtelen nagymennyiségű csapadékkal járó esőzés milyen gondokat okozhat, ha a tó vízlevezetőrácsát nem tudja tisztítani az üzemeltető cég, amely egyébként még nem is vette át a Bicskás-tavat a kivitelezőtől. Most arra járva azt láthatjuk, hogy megindult a partvédelmi munka.

Először is nehéz fizikai munkával, kézi erővel kiirtották a gazt, a gyomtengert a partról, majd megkezdődött a "Fűtex" geotextília lefektetése. - tudtam meg Dancsó Csabától, a kivitelező CSER-VÍZ ÉPSZER Kft. itteni építésvezetőjétől. A rézsűvédelem legősibb, legtermészetesebb biztosítása a növénytelepítés, ez történik itt is, csak modernizált eljárással. A Fűtex fűmagot tartalmazó geotextília, melyet a város főkertészével közösen választottak ki alkalmazásra. A lebomló textília hordozórétege 100 százalékban pamut alapanyagú, mely a beépítést követően a talajban 2-3 év alatt bomlik le. Külön locsolást nem igényel, de ha esetleg az időjárási viszonyok mégis szükségessé tennék, ez később az üzemeltető feladata lesz.

És ahogyan azt az építésvezető korábban augusztusra ígérte, a kezelő lépcső kialakítása is folyamatban van az elfolyó oldali rácshoz. Így meglesz a lehetősége az esetlegesen eltömődő lefolyórács biztonságos tisztításának.

Sebők Emília

Az indító kép a szerző felvétele.