POGÁNY GÁBOR BENŐ SZOBRÁSZ KITÜNTETÉSE

Megyei művész a Március 15-e alkalmából kitüntetettek sorában 

Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjban részesült POGÁNY GÁBOR BENŐ szobrászművész. 

A Szolnoki Művésztelep alkotójának gazdag anyagot bemutató kiállítása volt 2016. januárban Törökszentmiklóson az Ipolyi Kulturális Központban, ahol számos fotón és maketten, kisplasztikán ismerhettük meg Pogány Gábor Benő műveit.

Szolnokon több alkotása található, de talán a legismertebb Zounok Ispán szobra a Tisza szálló melletti parkban. Zounok lehetett Szolnok régi neve. A XI-XIII. században a várost ZOUNOK, SAUNIC, ZOUNUC és ZAWNUCH neveken említik, ami sóutat jelentett. Ez a város egyik legkedveltebb szobra:

Törökszentmiklóson Pogány Gábor Benőnek egyetlen egy műve van csak: 2017. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján avatták fel a törökszentmiklósi Turul Emlékművet a Hermann Ottó-Táncsics Mihály út kereszteződésében található közparkban.

A Jobbik helyi alapszervezete által kezdeményezett, turulmadarat ábrázoló kompozíciót közadakozásból és nagyobb részt az önkormányzat finanszírozásával állították fel. 

A szobor szimbólumáról az avatáskor az alkotó, Pogány Gábor Benő szobrászművész szólt. Akkori beszámolójában Bukta Ágnes a Törökszentmiklósi Hírlapban ezt így foglalata össze: Az alkotás egy magas oszlopon áll, amely a világtengelyt, az életfát jelképezi. A földet és az eget köti össze, de a törött oszlop az elmúlásra is utal. A madár pedig az égbe emelkedés, az istenekkel való kommunikálás a magasabb tudatállapotba való átlépés, a lélek és a szellem szimbóluma. - Nem muszáj ezzel egyetérteni! Én sem így gondolom!

És vannak a városban, akik abban látják ennek a vitatható esztétikai teljesítménynek az okát, hogy annak idején a művészt komolyan sürgették, túl rövid határidőre kényszerítették, ezért nem volt átgondoltabb az alkotás. A szokásos megoldás egyszerű és gyors volt, ráadásul az itteni megrendelőket ez is kielégítette, mert őket is csak a "politikailag" fontos, jól eladható avatási időpont (2017. június 4.) érdekelte!

Most, a kitüntetés kapcsán hosszú interjút adott a művész a Szolnok megyei Néplapnak (2019. márc. 23.), amelyben viszont éppen azt fejtegeti általában az emlékművek készítése kapcsán, hogy ezeknél "a szobrász törekszik arra, hogy valami újat is hozzá tudjon tenni a munkájához... " - Sajnos ez nálunk a Trianon-emlékműnél nem sikerült!

De a művésznek vannak ennél sokkal jobb alkotásai is, most a kitüntetés kapcsán gondoljunk inkább azokra, és mivel Szolnokon is számos ilyen van, nézzük meg őket! 

Sebők Emília

A képek a szerző felvételei.


A Trianon-emlékműről szóló cikk: TRIANON – EMLÉKNAP ÉS EMLÉKMŰ