PIACI ALAPKŐLETÉTEL

Ma délelőtt ünnepélyes projektnyitó alapkőletétellel indították el az illetékesek - mintegy hivatalosan - a törökszentmiklósi piac felújítását.

Az építészetben hagyományosan nevezetesebb épületek, nagyobb szabású építkezések megkezdésekor helyeztek el az alapfalban egy üregesre kifaragott követ, ma már egy betonlapokkal kialakított üregben egy fém hengert az építkezés főbb körülményeit tartalmazó iratokkal.

De akkor mire az alapkőletételes ceremónia egy piacfelújításnál, ahol új épület nem is fog épülni? Nos, a jelenlévők kevéssé prominensei humorizáltak a válaszon egy kicsit, egyrészt felemlegetve a hétvégi netes kajánkodásokat, amelyek az itteni rendőrségi kapu nagy nyilvánosságot kapott üzembe helyezését kommentelték, másrészt utaltak a körzet országgyűlési képviselőjének nemzetiszín szalagok átvágása és alapkőkapszulák elhelyezése mint fontos tevékenységek iránti elkötelezettségére...

Ami viszont a lényeget illeti, az ünnepi beszédek mind hangsúlyozták, hogy a piac felújítása a város életében nemcsak gazdasági, hanem társadalmi, közösségi szempontból is jelentős, hiszen a piacterek közösségi térként, társadalmi találkozási színhelyként is funkcionálnak. Ezt most még azzal is szimbolizálja az alapkő Törökszentmiklóson, hogy annak a lépcsőnek az aljában kap helyet, amely elkészültekor a város művelődési házát, most a régi-új városházát köti össze a piactérrel. 

Szó esett, de csak az említés szintjén az idén 25 éves piaccsarnokról is, de ne legyünk ünneprontóak, a beszédek írói sem voltak azok! Ezt a rémséget most inkább hagyjuk! A felújítás is békén hagyja, hiszen erre se pénz, se koncepció, és fordítva!

A pénzről szólva: A "zöld város" projekt keretében - azt a tematikát kiterjesztve - a piac és környezete felújítására elnyert 200 millió forint uniós támogatás kezdetben elegendőnek tűnt minden kiadásra, 100 százalékos támogatottsági szint volt remélhető. Időközben azonban megváltoztak a körülmények, amelyek következtében most úgy néz ki, 170-180 millió forint önerő kell a beruházáshoz az önkormányzati költségvetésből! A jelentős költségnövekedés okai több irányúak: a megváltozott előírások miatt változott a felújítás műszaki tartalma is helyenként, a munkabérek emelkedése és a kialakult kapacitáshiány következtében az építési kivitelezési piacon jelentősen megnövekedtek a vállalási díjak, továbbá ugyancsak a keresleti hatásokra emelkedett az építési anyagok ára is.

A felújítás elvégzésére az önkormányzat hat cégnek küldött felhívást, amelyre két jelentkezés érkezett. A közbeszerzési pályázaton nyertes cég a törökbálinti székhellyel bejegyzett Cser-Víz Épszer Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely már ismert kivitelező a körzetben, a csapadékcsatorna-hálózat fejlesztési munkát is ők végzik városunkban.

A Cser-Víz Kft. az aláírt szerződés szerint a napokban megkezdte a munkát azzal, hogy a lebontandó volt Tiszatáj Tsz-épület elé kerítést húzott, a holnap kezdődő bontási munka általi esetleges veszélyhelyzetektől a gyalogosokat elzárandó. Kötelezettsége egyébként, hogy a munkálatok teljes időszakában biztosítsa nemcsak a piac körüli közlekedést, hanem magának a piacnak a működését is! A piaci árusítás folyamatossága az egyes árusítási tevékenység-csoportok helycserés költöztetésével lesz megoldható.

A felújítás végső határideje 2020. május vége, addig tehát még lesz idő sok mindenre. Ha kell, akár a tervek kisebb módosítására is, hogy az elkészült felújítás eredményeként valóban egy a mainál lényegesen rendezettebb, a kor igényeinek megfelelő, kulturáltabb piacunk legyen, amely önmagában és a kínálatával is javítja az itteniek és a környéki lakosság életminőségét.

Sebők Emília


A téma előző megjelenése: PIACFELÚJÍTÁS – RÉSZLETEK