PIAC – KICSIT TÖBBEN, KICSIT FEGYELMEZETTEBBEN

Ezekkel a megállapításokkal jellemezték a mai piacot, akik ott voltak és jól ismerik működését.

Az egy héttel ezelőtti látogatottsághoz képest, amikor újranyitották a szabadtéri zöldség-gyümölcs piacot, ma már valamivel több vásárló érkezett, és kicsit fegyelmezettebben tartották be a szabályokat. Ez volt az összkép. A részletek azonban árulkodóak és továbbra is nyugtalanítóak: A 65 év feletti vásárlókkal "nem lehet bírni"! - mondta egyik informátorom. Már reggel 6 óra után nem sokkal megjelennek és nem értik, nem akarják elfogadni, hogy őket ekkor nem szolgálhatják ki, mert az eladó, a kereskedő büntethető emiatt. Pedig a hangosbemondón negyedóránként kérték őket a terület elhagyására, hiába. A fiatalabb vevők viszont többségükben már jól alkalmazkodnak a szabályokhoz, szépen, fegyelmezetten elhagyták reggel 9 óra körül piacot, átadva a helyet az idősebbeknek.

Úgy tűnik, bevált, hogy a piac üzemeltetője minden árusító asztal elé kordonszalagot húzott, amellyel az árutól távol tartották a vevőket, az eladó szolgálta ki őket. Az eladók magatartása viszont - helyi előírás hiányában - abban még nem egységes, hogy egyéni védőeszközöket, szájmaszkot és kesztyűt viseljenek. De többségük szerencsére már használja ezeket.

A SZABÁLYOZÁS

A koronavírus terjedésének fékezése érdekében elrendelt kijárási korlátozásokról szóló eredeti rendelet 2020. március 28-ától érvényes szabályozása szerint a 65. életévét betöltött személy - saját és családja érdekében - a piacot is csak 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. A piacon ebben az idősávban - az ott foglalkoztatottak kivételével - kizárólag az 65 év felettiek tartózkodhatnak.

A Kormány a kijárási korlátozás meghosszabbításáról 2020. ápr. 9-én hozott rendeletében azonban módosította a piacokra vonatkozó szabályozást, eszerint a településen működő piac nyitva tartásának és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzat az eredeti előírásoktól eltérően is rendelkezhet. De a piac nyitva tartása alatt továbbra is meg kell állapítani egy olyan idősávot, amikor kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Törökszentmiklós önkormányzata nem élt ezzel a változtatási lehetőséggel. Polgármesterünk viszont külön felhívta a figyelmet, hogy a szombati napon, vagyis ma fokozottan tartsuk be a bevásárlással kapcsolatos előírásokat. Sajnos nem mindenkinek sikerült...

Sebők Emília


Az indítókép beküldött felvétel.


Az egy héttel ezelőtti piaci helyzetkép: PIACI HELYZETKÉP JÁRVÁNY IDEJÉN