PIAC: ÉRTELMES ÉS ÉRTELMETLEN SZABÁLYOK – BETARTVA ÉS BETARTATLANUL

Idősek kora reggel, fiatalabbak 10 óra után, vagyis mindkét korcsoport tagjai olyankor, amikor a koronavírus-járványveszély miatti szabályok szerint nem is vásárolgathatnának a piacon. De mégis ott vannak, az előírt arcmaszkot vagy viselve, vagy nem... Az áru meg közben fonnyad a napsütésben, mert aki a felújított tetőzetet megtervezte, ilyenként látta jónak...

A tömeges megbetegedést okozó koronavírus-humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében a kormány 2020. március 27-én adta ki a kijárási korlátozásokról szóló rendeletét.

Ebben szerepelt, hogy a 65. év felettiek mint különösen veszélyeztetett csoport tagjai, az élelmiszerüzleteket és a piacot (és még egy-két más típusú kereskedelmi egységet) 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják. És ebben az idősávban mások ott nem vásárolhatnak. A társadalmi szolidaritás, az egymás iránti és a generációk közötti empátia alacsony szintje sajnos már itt jócskán megmutatkozott, mégis a rendszer - döccenőkkel ugyan, de - elkezdett működni.

10:02 - A drágább eperből még volt, az olcsóbból már alig

Törökszentmiklóson például az idősek, akik évtizedeken át azt szokták meg, hogy korán reggel mennek piacra, nehezen fogadták el, hogy - a szabályok szerint - ezt most nem tehetik. És azt is erősen kifogásolták kezdettől fogva, hogy mire ők mehetnek, 9 órára csak a maradékból, az erősen lepusztított kínálatból vásárolhatnak. Merthogy az árusok a bizonytalan keresleti helyzetre számítva a szokásosnál kisebb árukészlettel jelentek meg a piacon. A fiatalabbak közül pedig egyeseknek az nem tetszett, hogy ha ők a munkanapokon korán kell keljenek, miért tegyék ezt szombaton is, ha 9 előtt oda akarnak érni.

Felmerülhet viszont a kérdés, hogy: Egy sosem tapasztalt veszélyhelyzetben miért nem lehet rugalmasabban alkalmazkodni a mindenki védelmét célzó intézkedésekhez? És még valami: Városunk piacának tavalyi felújításakor sokan azon aggodalmaskodtak, hogy egyáltalán mennyire éri meg több száz millió forintot költeni erre, amikor egyre kisebb a piac, főként a zöldség-gyümölcs piac látogatottsága. Most, hogy korlátozott lett a hozzáférés, egyszeriben sokaknak nagyon fontos lett a piac... 

10:10 - Szabálykövető, maszkot hordó idősebbek 

Ebben a helyzetben voltunk, amikor a kormány április 30-i rendeletével enyhített a kijárási korlátozásokon. Az idős emberekre vonatkozó védelmi intézkedések körében viszont szerepel az az előírás, hogy a 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják, és ebben az időintervallumban csak ők.

A településen működő piac nyitva tartásának és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről azonban május 4-étől a települési önkormányzat hozhat rendelkezést. De: A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

10:40 - Ifjú vásárlók az idősek idősávjában, maszk nélkül 

Mivel veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörét a polgármester gyakorolja, Markót Imre, városunk polgármestere is meghozta döntését: Közzétette, hogy a piac 2020. május 6., szerdától a 2020. március 18. előtti, régi módon fog működni. Vagyis kinyit az iparcikk, a használtcikk és a baromfipiac is, valamint a csarnokon belüli árusítás is a korábban megszokott módon, korlátozás nélkül fog történni. Ezzel eddig még nem is volt, nem is lehetett gond. 

Igen ám, de a 65. év felettiek számára a vásárlási idősávot 10-12 óra között jelölte ki. Hozzátéve - a kormányrendeletnek megfelelően -, hogy ez idő alatt 65 év alatti vásárló a piac területén nem tartózkodhat, és nem vásárolhat. Vagyis pont fordítva, mint ami a vevők szokásait, igényeit illeti! Az idősebbek korán mennének, a fiatalabbak meg - ahogy kommentjeikben írták - szeretnék a heti munka után kialudni magukat és később menni piacra. Az idős piacjárók idősávját viszont Markót Imre a korábbihoz képest is még egy órával későbbi kezdésűre tette, szemben azok vásárlási szokásaival. Erre aztán már kapott a polgármester hideget-meleget a közösségi oldalán és távollétében ma, a piacon.

10:44 - 44 perccel azután, hogy a 65 év felettiek a piacra jöhetnek... 

A kihirdetett helyi rendelkezésnek még az is része volt, hogy a piac területén a vásárlás kizárólag maszk viselésével lehetséges. Az árusok kötelesek maszkot és védőkesztyűt is viselni. Ez azonban előzetesen nem keltett különösebb érdeklődést. 

helyi szabályok igazi próbája a mai, a szombati piac volt, hiszen ez mindig erősebb, mint a hétközbeni, szerdai. Nos, a kép finoman szólva is vegyes volt: 

- Az árusok elmondása szerint a 65 év feletti vevők - szokásukhoz híven - már korán reggel, mint máskor is, szép számban megjelentek, és követelték, hogy szolgálják ki őket. Beléjük ez rögződött, hogy piacra korán kell menni. 

- Akik viszont betartva az előírást, reggel 10 órára jöttek, azokat az asztalok jó részén már csak a maradék, jócskán elválogatott áru várta. Meg a meleg, ami a maradékot fonnyasztotta az asztalokon! Ahová odasütött a nap, ott már 10 órakor 30 fok körüli volt a hőmérséklet!

11:24 - A piacnak vége, az idősek idősávjának még nem!

- A zöldség-gyümölcs részen 10 óra után is volt, érkezett több fiatal vevő, és a maszk viselésére vonatkozó szabályt főként ők nem tartották be. "Nem kötelezhetnek rá!" - mondta hetykén egyikük... 

- De mit is érnek a szabályok, ha az emberek egy részében nincs annyi belátás, önfegyelem, hogy a maga és a többi vevő érdekében, a járványveszélyben betartsa őket? És ha valójában csak kérhetik az előírtak betartását a piacfelügyelők, mert szankcionálni nincs joguk. A közterület felügyelők szombaton nem dolgoznak, és a polgárőröknek sincs intézkedési jogkörük. A rendőrök pedig a már félig kiürült sorok között, fél 12 tájban(!) jelentek meg a piacon.

11:35 - Rendőri ellenőrzés a nagyrészt már üres piacon... 

Nem tudjuk, meddig tart még a koronavírus-járvánnyal való fenyegetettségünk, de addig is érdemes lenne újragondolni a piaci működés szabályait. Gyakorlott piacozók szerint, ha a maszkviselést sikerülne általánossá tenni, és az emberek betartanák az egymástól való min. 1,5 méteres távolságot, az időbeli korlátozást nyugodtan fel lehetne oldani. Van olyan település, ahol - bár ez ellentmond a kormányrendeletnek -, nem alkalmaznak az időseknek kijelölt idősávot. A helyi vásárlási szokások erősebbek...

A megalapozott döntéshez azonban jó lenne, ha a polgármester, az illetékesek, a képviselők is gyűjtenének személyes tapasztalatot, meglátogatnák néha a helyi piacot, és ott beszélnének vevővel, eladóval. Nemcsak választási kampányidőszakban kell a piac sarkára kiállni! - hallottam ma többektől.

Sebők Emília 


A képek a szerző felvételei.