NER-HELYTARTÓK ELLEN A PARLAMENTBEN

Boldog István munkamódszereivel, eszközeivel egyre több településen nem tudnak tovább azonosulni  a választókörzetében. - jelentette ki ma Csányi Tamás képviselő a parlamentben.

Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke a parlament mai ülésén megtartott felszólalásában összegezte az önkormányzati választások óta eltelt majd' egy hónap tapasztalatait.

Mondandójában a saját választókerülete - amely a miénk is -, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4. sz. országgyűlési választókerület dolgaira koncentrált. Itt 23, változatos struktúrájú település található - városok, községek, falvak -, mintegy mozaikos képet adva a körzetnek.  Ebben a választókerületben egyre több olyan település van, ahol most nem a Fideszes jelöltet támogatták a választók. Egyértelmű üzenetet küldtek a NER itteni helytartójának, Boldog Istvánnak, hogy a munkamódszereivel, eszközeivel nem tudnak tovább azonosulni. Csányi Tamás emiatt örömét fejezte ki, és bátorította a településvezetőket, valamint az itt élőket, hogy helyesen cselekedtek. Megtették az első lépést a legújabbkori hűbéri rendszer felszámolásának útján.

Szólt még a megalakult önkormányzatok munkájának előforduló szándékos megnehezítéséről, de arról is, hogy a helyhatósági választások után Orbán Viktor miniszterelnök és a parlamentben felszólaló Fideszes képviselők is - nagyon helyesen - minden győztesnek gratuláltak.

A súlyos valóság azonban az - hangsúlyozta -, hogy a NER-helytartók bizony komoly különbségeket tettek település és település között. Ahol számukra kedvezően alakultak a körülmények, oda koncentrálták a forrásokat. Példaként hozta fel saját városát, Mezőtúrt, ahová olyan sok TOP-os pályázat érkezett, hogy azok megindításához 350 millió forint hitelt kellett felvenni. Nem lehetett volna ésszerűbben elosztani a forrásokat a települések között? - tette fel a szerinte is naiv kérdést.

A válasz azonban nagyon egyértelmű: A Fideszes helytartók az ideológiai hovatartozás durva kettős mércéjét zsinórmértékként maguk előtt tartva, mintha a saját zsebükből adnák, osztogatják az EU-s forrásokat. Ez a folyamat azonban - emlékeztetett a képviselő -, meg van fűszerezve egy olyan korrupciós mechanizmussal, amely már a hatóságoknak is szemet szúrt, nem mehettek el mellette. Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása alapján ügyészségi nyomozás zajlik a választókerületünkben.

Ha hihetünk a választókerületben hallható híreknek, a vád - többek között - bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás. Csányi Tamás reményét fejezte ki, hogy mielőbb megtudhatjuk, kik érintettek ebben az ügyben. Ennek érdekében fontos lenne, hogy a választókerületben minden újra megválasztott településvezető nyilatkozzon az új ciklus elején az érintettségéről ebben az ügyben. Mindez elengedhetetlen lenne a településekért végzett közös munka megkezdéséhez. 

Lejegyezte: Sebők Emília


A Törökszentmiklóson készült indítófotó Boldog István képviselői Facebook-oldalán jelent meg 2019. október 9.-én.


NER - Nemzeti Együttműködés Rendszere

TOP - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program

EU - Európai Unió

Csányi Tamás hozzászólása eredetiben itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=HYtjHObDi8s