NEMZETKÖZI IRODALMI DÍJ DARVASI LÁSZLÓNAK

Darvasi Lászlónak, városunk József Attila-díjas író, költő szülöttének ítélték oda az első Aleksandar Tišma Nemzetközi Irodalmi Díjat az Isten. Haza. Csal. című novelláskötetéért.

Aleksandar Tisma (1924-2003) a kortárs szerb irodalom egyik legismertebb alakja. Az író-költő a Szerb Tudomány és Művészeti Akadémia tagja volt, számos elismerést kapott szerb nyelven írt műveiért, valamint fordításaiért.

Darvasi László a német fordításban Wintermorgen címen olvasható Isten. Haza. Csal. kötetért kapta az elismerést. A novellagyűjtemény németül Heinrich Eisterer fordításában, 2016-ban jelent meg a Suhrkamp kiadónál. 

Az irodalmi díjat a 2016-ban alapított Aleksandar Tisma Alapítvány ítéli oda kétévente egy olyan írónak, akinek életműve vagy egy kötete megjelent bármely világnyelven és azt angolra, németre vagy franciára is lefordították. A Peter Handke, Ilma Rakusa, Mathias Enard, Vladislava Gordic Petkovic és Konrád György összetételű zsűri indoklása szerint Darvasi László nyelvének mágiája képes a legszörnyűbb dolgokat is felemelni, és ez a novelláskötetét egyedi olvasói élménnyé teszi.

 A díj odaítélésének indoklásában olvasható: "A szerző 35 novellán keresztül foglalkozik a rendezetlen családi viszonyokkal, a szociális nincstelenséggel és elhagyatottsággal, az idegengyűlölettel, a bűnözéssel és balesetekkel, de titokzatos történésekkel is, amelyek a mindennapi életet kibillentik megszokott kerékvágásából. Darvasi alakjait valamiféle nosztalgikus vigasztalanság jellemzi, amely abszurditása időnként Kafkát idézi. A szerző bravúrosan fejezi ki a karakterek érzelmeit, és mutatja be tetteiket, szuggesztív erejével pedig olyan rémálomszerű világokat teremt, amelyek egyszerre ijesztenek meg és nyűgöznek le"

Az emlékplakettből és 10 ezer eurós pénzjutalomból álló díjat június 24-én adják át Újvidéken.

GRATULÁLUNK!

Indító kép: Darvasi László az Országos Könyvtári Napok alkalmából rendezett író-olvasó találkozón 2018. okt. 1-jén az Ipolyi Közművelődési Központban (Fotó az IKK hivatalos Facebook-oldaláról)  


Örülök, hogy erre a dijra is méltónak tartották kimagasló tehetségű földinket. Novella / és tárca / kedvelőként jónéhányat " izlelgettem" köteteiből, és mai napig vadászom az ÉS-ben megjelenő cikkjeire. Egyre karakteresebbé váló stilusa,- mellyel időnként egy másik dimenzióba billenti át mondandóját - elvarázsol. Szükségesnek itéli kozmikus erővel biró közlendőjének vizionális becsomagolását. Nem véletlenül és nem hatásvadászat miatt teszi, csupán ezzel a módozattal tudja megsimogatni - fájdalom okozás nélkül- megjelenitett szereplőinek élő, égő sebeit.

Ezek a szereplők pedig mi vagyunk, - az " Isten, Haza, Család " nemes értékeitől megfosztott " - sorvadó, senyvedő országunkban magunkra hagyottan, már-már tehetetlenül.

Tigyiné Ladár Mária