NEM HIVATALOS! SZOLNOKON IS VAN KORONAVÍRUS-POZITÍV BETEG!

A Ceglédi Panoráma információi szerint megyénkben már nemcsak Jászberény, de Szolnok is érintett a koronavírus-fertőzéssel.

A Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs továbbra is csak megyénkénti adatokat tesz közzé a fertőzöttek számáról. Mereven elzárkóznak attól, hogy települési bontásban is megismerhessük, saját lakhelyünkön vagy a közeli városokban, községekben van-e koronavírusos beteg. Holott a terület nem kormányfüggő szakjogászai szerint a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint közzé kellene tenni ezeket az információkat is. De különösen azért, mert több ország tapasztalata igazolja, hogy a nyílt információkezelés segíti a vírus elleni védekezést, a járvány visszafogását. A szűken adagolt hivatalos adatok mellett maradnak nekünk a kiszivárgott hírek:

Az Operatív Törzs naponta nyilvánosságra hozza az igazolt COVID-19 fertőzöttek megyénkénti számát, a megyék és a főváros fertőzöttségének súlyosságát is mutató országtérképen. Eszerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében alacsony, több napon át változatlanul 19 volt a fertőzöttek száma, tegnap nőtt egy fővel 20-ra. Jó lenne hinni, remélni, hogy felénk ez már a járványt tetőző plató adata...

Konkrét településre vonatkozó megbetegedési hír itt ez idáig csak az a jászberényi eset volt, amikor is március 31-én a város polgármesterének Facebook-on tett - a hivatalosságok felháborodását kiváltó - bejegyzéséből tudhattuk meg, hogy náluk történt egy igazolt eset, egy 74 éves néninél mutatták ki a fertőzöttséget. Több mint három hét telt el azóta, de hogy mi lett a néni sorsa, arról nem tudhatunk! Reméljük, hogy megküzdött a vírussal, és már el is hagyhatta azt a szolnoki kórházat, ahová - némiképp érthetetlen módon, hiszen Jászberényben is van kijelölt kórház - vitték. Ám ha átböngésszük a koronavírusban elhunytak, a 262 áldozat felsorolását, ott két 74 éves női beteg is van. Ők egyébként súlyos alapbetegségekkel is küzdöttek. Merthogy ezeket az információkat viszont valamiért nem titkolja a felelős Törzs, annak ellenére, hogy könnyen azonosíthatóvá teszik az egyéneket.

A Ceglédi Panoráma című kétheti lap 2020. április 17-i számában viszont ezt írja: "Lapunk információ szerint a közeli nagyobb városok közül Szolnokon és Jászberényben is több koronavírus pozitív beteg van."

Ennyi. Ennyit tudunk, ennyit tudhatunk...!

Sebők Emília


A cikk elején lévő grafikon forrása: https://koronavirus.gov.hu