NEM EMELTÉK MEG A TISZTELETDÍJAT!

Tervezték, de nem emelték meg a képviselői tiszteletdíjat!

Anekdotikus bevezető: Már vagy másfél évtizede, hogy kenyai országjárásom első városnézésén Nairobiban, a parlament épülete előtt megkérdezte tőlem a helyi idegenvezető, mit gondolok, mi volt az újonnan megválasztott képviselők első döntése. Gondolkodás nélkül rávágtam, hogy megszavazták a saját fizetésük emelését! A hölgy meglepődve rám csodálkozott, de mondtam, így van ez nálunk is!

És így lehet hamarosan városunkban is, ha az önkormányzati választás után összeül az új testület. A ciklust most befejező képviselők ugyanis a testület utolsó rendes ülésén (2019. szept. 26.) - az Oktatási és Kulturális Bizottság Serfőző István által tolmácsolt javaslatára - levették napirendről az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról, juttatásáról és költségtérítéséről szóló rendelet módosítását, amellyel megemelték volna a képviselők tiszteletdíját.

Legutóbb 2018. január 25-i rendes nyilvános ülésén vizsgálta felül a képviselő-testület az önkormányzati képviselők tiszteletdíját, de akkor ténylegesen csak a bizottságok nem képviselő tagjainak, vagyis a külső szakértői tagoknak a tiszteletdíját növelték. A 6/2018. (I.26.) számú önkormányzati rendelet szerint a:

A 2019. szeptember 26-i ülés napirendjén szereplő előterjesztés utalt rá, hogy már a tavaly januári ülésen is nyilvánvalóvá vált a szándék, hogy a képviselők tiszteletdíját felül kell vizsgálni, hiszen a hasonló lakosságszámú és gazdasági erejű települések önkormányzatánál ez az összeg jóval magasabb. Viszont már a múlt év elején is azt tervezték, hogy a képviselői tiszteletdíj emeléséről majd csak az önkormányzati ciklus végén döntenek, így nem érheti az a vád a döntéshozókat, hogy saját juttatásuk emeléséről határoznak, ugyanakkor megmentik a következő testületet attól, hogy kezdésként kényelmetlen, negatív közmegítélést kiváltó döntést kelljen saját honoráriumáról hoznia.

A Képviselő-testület azonban - egy nem és egy tartózkodás szavazattal - elfogadta az Oktatási és Kulturális Bizottság most következő választáson is induló tagjaitól eredő javaslatot, és átengedte a képviselői tiszteletdíj növeléséről szóló döntés jogát a következő testületnek.

Sebők Emília