MOSOLYMARADÉK - Költői est a Lukács Mozgóban Dienes Eszter verseiből

"Mikor születtem, nem rohant madám. 

Ettem málét, ciberét, néha még loptam is, 

tündéri életem volt, mert sokszor adtam is. "

Dienes Eszter: Szorgalmi (Fogalmazás múltamról, magamnak) 


Dienes Eszter költőnő, volt népművelő kollégám most május 5-én lenne 70 éves, rá emlékezünk.

SZEMÉLYES AJÁNLÓ: Meszléri Judit színésznő beleszeretett Eszter verseibe és teremtett egy csodálatos előadást, amelyet tavaly láttam Szolnokon, a Költészet Napján. Ezt most Törökszentmiklóson is bemutatjuk, a kultikus Lukács Mozgóban. Szívből ajánlom azoknak is, akik nem ismerték Dienes Esztert!

Bukta Éva népművelőDienes Eszter költő 1949. május 5-én született Kunhegyesen. Ma lenne 70 éves!

Másfél évvel ezelőtt mutatta be Meszléry Judit Jászai-díjas színművész önálló estjét MOSOLYMARADÉK címmel Dienes Eszter verseiből. Ma, a születésnapon jutott el ezzel az egyszemélyes drámával ide, hozzánk, az eredeti funkcióját rég elvesztett moziba, az én korosztályomnak, nekünk A MOZIBA.

Dienes Eszter nem volt városunk szülötte, de mégis a miénk, mert hosszú éveken át Törökszentmiklóson volt könyvtáros, népművelő, sőt óraadóként a helyi gimnáziumban is tanított. És itt jön a kapcsolódás: a '70-es években Dienes Eszter a gimnáziumban tanította azt a Várszegi Tibort, az irodalomtudományok későbbi doktorát, aki Törökszentmiklóson született, és most az Új Színházért Alapítvány segítségével elhozta nekünk a Veszprémi Petőfi Színháznak ezt a nagyszerű produkcióját.

Ültünk a hajdani Lukács mozgó (a szocializmus évtizedeiben Dózsa Filmszínház) előterében lócákon, kényelmetlen székeken vagy negyvenen, pisszenés sem volt csendben figyelve Meszléry Juditra, Dienes Eszter soraira. S amikor a művésznő befejezte a versekből felépített monológot, a csend nem oldódott. Mert közben néma döbbenetté sűrűsödött. Az emberi, asszonyi megpróbáltatás okozta katarzissá. Várszegi Tibor kezdeményezett ugyan valami tapsot, de mi még mindig inkább a csendet akartuk! KÖSZÖNJÜK!

Sebők Emília

2019. május 5.

Képek az előadásból és a moziból: Fotógaléria