MIÉRT NINCS MÉG MINDIG A FAL RENDBEHOZVA?

Mostanában, hogy a művelődési intézmények is zárva tartanak a koronavírus-járvány veszélye miatt, kevesebben járnak a mi Ipolyink környékén is. Ám, remélhetjük-e, hogy mire újra kinyit, az épület Pánthy út felőli fala is rendbe lesz hozva? Markót Imre polgármester elmondásából a remény kirajzolódik, de a kis magyar abszurd is...

Több mint egy éve, 2019. március 24-én késő este történt, hogy egy 18 éves törökszentmiklósi lakos a Kossuth L. út - Pánthy út kereszteződésében elvesztette uralmát a járműve felett, személygépkocsijával áttért a szemközti forgalmi sávba, a járdán lévő padnak ütközött, majd végül az Ipolyi Közművelődési Központ (IKK) falának csapódva állt meg. Megrongálódott a pad, megrongálódott a fal dísztéglaburkolata. Reméltük, hogy mivel az épületnek nem statikailag fontos, terhet viselő eleméről van szó, csak a külső látványburkolatot érintette a becsapódás, gyorsan rendbe hozzák. Nem így történt!

Jó fél év múltán(!), tavaly október végén elkezdték visszabontani a meggyengült falrészt. Karácsonyra határozott karácsonyfa alakot öltött a hiány. Idén februárban újra történt valami: még nagyobb felületet bontottak le, és el is kezdték visszafalazni. Azonban a remény, hogy végre kész lesz a javítás, hamar elszállt: Március közepe táján már egészen a büfé üvegfaláig hiányzott a téglaburkolat, a hiányt pedig randa műanyag fólia takarta úgy ahogy. De valószínűleg nem sokáig bírta saját súlyát, mert egy hónap múlva már másik rondaság lógott a bontást hol takarva, hol nem.

Eredetileg ekkora volt a fal sérülése (2019. márc. 27.)

Nem tűnik műszakilag nagyon bonyolult feladatnak egy ilyen sérülés kijavítása; ami pedig a pénzt illeti - a szóbeszéd szintű információk szerint - a károkozó fiatalember családja pénzügyi fedezetet is adott a munka elvégzésére. Miért nem sikerült mégis rendbe hozni a megrongált falat több mint egy év alatt? - kérdeztem most Markót Imre polgármestert. Ezt válaszolta:

  • Nem helytálló az a szóbeszéd szintű információ, miszerint a károkozó családja pénzügyi fedezetet adott a javításra. A valóság az, hogy elismerte a károkozásban való felelősségét, és a javítási munkák költsége az ő felelősségbiztosításának terhére, utólagosan kerül megtérítésre.
  • A munkák elvégzésének hosszú időre történő elnyúlásának okai a következők: 

Az Önkormányzat felvette a kapcsolatot a károkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítójával, aki az okozott kár értékének pontos meghatározásához igazságügyi szakértő bevonását kérte. Az Önkormányzat felkért egy igazságügyi szakértőt erre a munkára, aki bár a helyszínt megtekintette, azt követően hónapokon keresztül hitegette megbízóját, hogy elvégzi a munkát, végül már sem telefonos megkeresésre, sem levélre nem reagált.

Nyár közepén világossá vált, hogy ez a szakértői vélemény nem készül el. Ezt követően új igazságügyi szakértőt keresett volna az Önkormányzat, de aki vállalta volna az ügyet, csak őszre készítette volna el a szakértői véleményt. Miután az ügy már láthatóan igencsak elhúzódott, a biztosító társaság elállt az igazságügyi szakértő bevonásától. Új álláspontjában elfogadta, hogy a benyújtott számlák alapján téríti meg az okozott kárt.

Ezt követően a károkozó családjával írásos nyilatkozatban megállapodott az Önkormányzat, hogy amennyiben a biztosító teljes egészében nem téríti meg az okozott kárt, úgy ők a különbözetet megfizetik. Ebben a nyilatkozatban elfogadták a helyreállítási munkák műszaki tartalmát is. Csak ezt követően tudott az Önkormányzat kivitelezővel szerződni a munkák elvégzésére, tavaly szeptemberben.

A pad maradéka (2020. márc. 17.)

Novemberben a megbízott kivitelező úgy gondolta, hogy a falburkolatban lévő, sötétebb színű sort, a meglévő tégla lefestésével fogja biztosítani, melyhez az Önkormányzat nem járult hozzá.

Ezt követően nagyobb felületen kellett kibontani a téglaburkolatot, ami további burkoló téglák sérüléséhez vezetett. A téglákat be kellett szerezni. A beszerzés nehézségekbe ütközött, mivel kiderült, hogy ezt a típusú téglát Magyarországon nem lehet beszerezni. Végül, amit a kivitelező külföldről beszerzett, az sem méretben, sem színárnyalatban nem egyezett az eredetivel. Az épület tervezője, az eredeti színállapot és mintázat megvalósítását kérte, így a beszerzett falburkoló téglákat a kivitelező nem tudta felhasználni.

Ezért néhány hete olyan műszaki megoldás irányába lépett a helyreállítás, ami nem közvetlenül falburkoló téglával történik, de az eredeti szín, méret és mintázat fog a külső felületen látszódni. A padok helyreállítása is meg fog történni.

Sebők Emília


A képek a szerző felvételei.


A rongálásról eredetileg: BELESZÁLLT A MŰVHÁZ PADJÁBA ÉS FALÁBA