MEGLEPŐ LELET AZ ÁSATÁSON!

Ilyen a régészek szerencséje: Amikor már semmi különöset nem reméltek nálunk a katolikus óvoda telkén folyó feltárásoktól, ma reggel egy közfal alapjának kiásásakor értékes leletre bukkantak!

Az Új Néplapban ma megjelent interjúban Kelemen Angéla, a szolnoki Damjanich János Múzeum régészeti osztályvezetője azt mondta, hogy Törökszentmiklóson befejeződött a palánkvár területének leletmentése, megtörtént, amit a megkezdett építkezés miatt előírt régészeti szakfelügyelet közben talált jelenségek indokoltak.

Az egyik közfal ma reggeli kiásásakor azonban először a markoló emelt ki egy ép kályhaszemet, ami azért volt öröm, mert eddig csak törött cserépdarabokat találtak. Most viszont egészében láthatunk egy ilyen csuporszerű kályhaszemet:

Majd kitűnt a talajból egy szépen rakott téglapadlózat! Mindössze kb. fél méterre a jelenlegi felszíntől! Nagy meglepetés volt ez Mali Péternek, a munkálatokat itt vezető régésznek is, mert az eddigiek nem utaltak arra, hogy ilyen közel a felszínhez lenne török kori épületmaradvány. Most viszont nagy valószínűséggel az 1595-ös tűz, a várból elmenekülő törökök általi (első) felégetés maradványai kerültek elő. Az akkoriban szokásos, kiégetett nagyméretű tégláknak szépen aláalapoztak az akkori munkások és precízen egymáshoz illesztve rakták le a padlózatot. Ezek a darabok égtek szinte átalig a tűzben:

És mert nem messze ettől a téglapadozattól ismét egy kályha elemeire találtak, egyre inkább bizonyossággal lehet állítani, hogy a vár fürdőjének maradványai kerültek elő a telken.

Holnap még lesz közfalalapozás, ezért ehhez még jön Mali Péter szakfelügyelni, aztán a beton betemeti az árkokat, az elkészülő óvodaépület pedig lefedi a most - a lehetőségekhez mérten - megvizsgált területet.

Talán felmerül a török kori palánkvárunk iránt különösen érdeklődőkben, hogy miért nem történt itt most az építkezést megelőzően egy teljes felületű, alapos régészeti feltárás. Erre azonban nem adott indokot az a műszeres lelőhelyfelderítés (radarozás), amelyet itt tavaly nyáron elvégeztek. Kimutatott ugyan bizonyos régészeti jelenségeket, de valójában semmi komolyat. Ez alapján a teljes körű megelőző feltárás nem látszott szükségesnek, elegendőnek ítéltetett az, ami történt, a régészeti megfigyelés melletti munkavégzés.

Hogy ez végül is elegendő volt-e, vagy rejteget még ez a kis földdarab olyan értékeket, amelyekért érdemes lett volna kiterjedt feltárást végezni, ezt még a szakemberek sem tudják biztosra megmondani. Amit mi a jelen helyzetben viszont fájlalhatunk, hogy az itt (nem nagy számban) talált régészeti értéket hordozó tárgyak - a törvényi előírásoknak megfelelően - a Damjanich Múzeumba kerülnek, nem maradnak városunkban. 

Sebők Emília

A képek a szerző felvételei.

Az indító képen: Mali Péter régész és Varga Ervin technikus munkában.

További képek a Fotógalériában: Fotógaléria