MEGISMERHETJÜK AZ EGYHÁZTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYT

Nagyszerű terv érlelődik: A helyi református egyházközség érdekes és helytörténeti szempontból is rendkívül értékes régi dokumentumainak, fotóinak gyűjteményét szándékoznak bemutatni a közönségnek.

Az egyházközség tulajdonában a reformátusok több évszázados itteni jelenléte során összegyűlt - és helytörténeti szempontból is megkerülhetetlenül fontos - írásos emlékek, dokumentumok, képek, fotók vannak, amelyeket eddig csak kevesen láthattak. Korábbi évfordulókon volt már ezekből válogatott időszakos kiállítás, most viszont Szabó József lelkész egy állandó bemutatót készít elő, amelynek az egyház tulajdonában lévő egyik Kutas Bálint utcai épület adna helyet.

Pontosan az autóbusz-pályaudvarral szemben van ez a már általuk szépen felújított polgárház. Évtizedekig a Háziipari Szövetkezet működött itt, de a ház korábbi múltjáról alig valamit tudunk. Az 1941. évi Törökszentmiklósi Címtár és Útmutató szerint akkor egy királyi közjegyző özvegye, dr. Gavallér Aladárné a tulajdonos, aki a nagyra becsült Olajos Pál református lelkész lánya volt. De, hogy ők építették-e a házat, arra nem leltünk még adatot.

(Beküldött fotó)

Szabó József elképzelése szerint az utcai helyiségekben látogatóközpontot nyitnak, immár nemcsak könyveket, de egyházi jellegű ajándéktárgyakat is megvételre kínálva, sőt egy kellemes kis kávézó is várja majd a vendégeket. Továbbmenve az épület belsejébe, egy nagy kiállító terembe jut majd a látogató, ahol több tárlóban lesznek bemutatva az értékes egyházi emlékek: régi könyvek, képek és olyan liturgikus használati tárgyak is, mint például az úrvacsorai felszerelések. Egy kisebb helyiségben kapnak helyet megtekintésre az értékes kéziratok, feljegyzések. És végül, lesz egy úgynevezett kutatószoba is, ahol református egyházi könyvek, bibliagyűjtemény, helyi vonatkozású folyóiratok állnak az érdeklődők rendelkezésre. A falakon festmények, fotók fogják felidézni az egyházközség jeles személyiségeit és az épületeit.

A feladat gyönyörű és hatalmas, a lelkész úr pedig jószerével egymaga dolgozik a megvalósításon, ezért arra nem mer ígéretet tenni, mikor nyitja meg kapuit az egyháztörténeti gyűjteményt bemutató ház. Reméljük, mielőbb!

Sebők Emília