MEGBUNDÁZOTT KÉZILABDAMÉRKŐZÉS?

Nem ez volt az első híradás, de a Nemzeti Sport honlapja a napokban részletesen beszámolt a több személyt és mérkőzést érintő kézilabdás vesztegetési ügy vizsgálatáról.

A Duna Televízió Kékfény című bűnügyi magazinja pedig 2020. január 20-i műsorában hosszú összeállítást tett közzé arról, hogy nem ismerték el bűnösségüket a vesztegetéssel vádolt kézilabdabírók az előkészítő ülésen. Az ügyészek szerint pedig négy játékvezető pénzt fogadott el két edzőtől és egy klubvezetőtől, akik a mérkőzések befolyásolását kérték tőlük. A vád bűnbánó egyesületi vezetők vallomásain és a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos megfigyelésein alapszik.

A nyomozás a 2017-es szezon végéig tartott. Az ügyészségi vádiratok szerint a vádlottak (játékvezetők, edzők, egy sportegyesületi elnök és egy külsős közvetítő) hat mérkőzés, közöttük a 2017. április 2-án lejátszott Törökszentmiklósi Székács-Törökszentmiklósi KE találkozó (34-29/ez a helyes!) eredményét befolyásolták, illetve kísérelték meg befolyásolni.

A Duna Televízió az alábbi táblát tette közzé műsorában, azzal a magyarázattal, hogy a bundázással befolyásolt mérkőzések sorában pirossal jelölték azokat a csapatokat, amelyek vezetői pénz ígértek a győzelemért. És megemlítették azt is, hogy a vádiratban szereplő hat mérkőzésből legtöbb helyen nem is az a csapat győzött, amelyik érdekében bundáztak. Egyedül a két törökszentmiklósi csapat meccse esetében győzött a Székács, aminek érdekében valami szabálytalan történt. A vád állítása szerint a Törökszentmiklósi Székács pénzt ígért a győzelemért, és meg is nyerte a mérkőzést:

Az ügyészség a terhelteket önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével és vesztegetéssel vádolja - idézi a lap a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményét. A bíróság a bizonyítási indítványoknak helyt adott, és tárgyalásra utalta az ügyet.

Nem valami szép történet, különösen, hogy a kézilabdát, városunkban a legsikeresebb csapatsportot illeti, meg kell hát a másik felet is hallgatni. Csakhogy Kovács Béla, a Törökszentmiklósi Székács Kézilabda Egyesület elnöke, azt írta levelében a Duna Televízió Szerkesztőségének, hogy ezekről az eseményekről ő csak a tv-adásból értesült! Márpedig az eléggé nehezen elképzelhető, hogy a csapatát érintő, folyamatban lévő bűnügyi eljárásról az Egyesület elnöke a televízióból értesül. Megkérdeztem ezért Kovács Bélát: 

Kérdés: ·Ön mit tud, miként értesült hivatalosan erről a bűnügyi eljárásról, amely kiterjed a két helyi csapat egymás elleni, évekkel ezelőtti meccsére is? Sőt, a bundázás gyanúja egyedül ennél a meccsnél látszik értelmezhetőnek, hiszen az a csapat nyert, amely állítólag ezért fizetett! 

Válasz: Mint minden mérkőzésen - több, az egyesületben betöltött funkciómnál fogva - ezen is jelen voltam. Sem a mérkőzést megelőzően, sem a mérkőzés alatt, sem utána fel sem merült a megvesztegetés gyanúja, mivel ezzel mi soha nem foglalkozunk.

A jelenlegi helyzetről úgy értesültem, hogy az egyik kollégám felhívta a figyelmem, nézzem meg a Kékfény 2020.01.20.-i adását.

Kérdés: Voltak-e Ön vagy az Egyesület más vezetői ebben az ügyben kihallgatáson? Részt vettek-e bírósági egyeztető tárgyaláson? És ott milyen vádakkal szembesültek? Ezekkel szemben mit tudtak felhozni?

Válasz: Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a 2 és fél évvel ezelőtt elkezdett nyomozásról semmilyen formában nem értesültünk. Egyesületünket sem írásban, sem szóban, sem mail-ben senki nem kereste. A nyomozati szakaszban - mert úgy látom, hogy ez véget ért- velünk senki semmilyen formában nem kommunikált. Az egyesületi vezetés tudta, megkeresése nélkül olyan vádak kerülnek ki a vezető médiákba, amelyek egyesületünket súlyosan érintik.

Itt tart hát most a meglehetősen szokatlan módon zajló ügy. Az Egyesület elnöke és magam is igyekszünk hiteles információkat szerezni az eljáró szervektől, és ha lesznek válaszok, azokat közzétesszük.

Sebők Emília


Indítókép: A Miklós TV fotója a Székács KE oldalán a vizsgálatba bevont mérkőzésről