MÉG NEM JOGERŐSEK A VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEK!

Minden választott önkormányzati képviselőnek bizonytalan a pozíciója, amíg a választási eredmény jogerőre nem emelkedik.

A Törökszentmiklósi Helyi Választási Bizottság (HVB) 2019. október 13-i ülésén, vagyis az önkormányzati választások napján határozatot hozott, amelyben helyt adott Budai Ferenc kifogásának. Budai Ferenc (a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje) kifogása alapján a HVB megállapította, hogy Markót Imre, az Otthonunk Szentmiklós Egyesület polgármester-jelöltje, valamint az Egyesület három képviselőjelöltje megsértette a választási eljárásról szóló törvény egyik rendelkezését, mivel szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától 150 méteres távolságon belül közterületen kampánytevékenységet folytatott.

A Bizottság a jogsértőket eltiltotta a további jogsértéstől, és kötelezte az Egyesület képviselőjét, Markót Imrét az Egyesület facebook-oldalán lévő, a tiltott kampánytevékenység alapjául szolgáló videók haladéktalan eltávolítására. Aminek a kötelezett maradéktalanul eleget is tett. De a határozat ellen még 2019. október 16-án 16 óráig lehet fellebbezni.

A következő napon, azaz 2019. október 14-én már a választási eredményekről hozott határozatokat a HVB.

A Bizottság egyik 2019. október 14-én hozott határozatában megállapította, hogy Törökszentmiklóson a polgármesteri választás eredményes volt: A névjegyzékben szereplő 16 811 választópolgár közül szavazóként megjelent és érvényes szavazólapot leadó 6768 személy közül 3054 szavazatot kapott Markót Imre, Budai Ferenc pedig 2642-t. Következésképpen: a megválasztott polgármester Markót Imre, az Otthonunk Szentmiklós Egyesület jelöltje.

A Bizottság megállapítása szerint az. 1. számú egyéni választókerületben a választás eredménytelen volt, mert a legtöbb szavazatot szerző jelöltek azonos számú szavazatot kaptak: Fejes Tibor és dr. Pataky Tibor Csaba egyaránt 291-291 voksot szerzett. Amennyiben az 1. számú választókerületi eredmény jogerőre emelkedik (nem érkezik fellebbezés), akkor ott időközi választás lesz kitűzve (120 napon belül).

A többi egyéni választókerületben a választás érvényes volt.

A roma nemzetiségi képviselők megválasztása is érvényes: az 5 képviselő megválasztása eredményes volt.

A határozatok ellen azok meghozatalától számított 3 napon belül lehet fellebbezni a Területi Választási Bizottságnál. És mivel 2019. október 14-én hajnali 4 óra után születtek az eredmény-határozatok, a fellebbezési jog 2019. október 17., csütörtök 16 órakor telik le. Fellebbezés hiányában tehát ez az időpont, amikor a választási eredmények jogerőre emelkednek.

Sebők Emília

Az indítókép fotói választási reklámanyagokból származnak.