MÉG MINDIG LETARTÓZTATVA!

Telik az idő, megtartatnak sorban az önkormányzati testületi és bizottsági ülések, Fehér Petra, a Fidesz-KDNP pártlistáról bekerült helyi képviselője azonban továbbra sem vesz részt azokon, mert gyanúsítottként meghosszabbított letartóztatását tölti. Miként mások is, akik abban az ügyben gyanúsítottak, ám ők nem törökszentmiklósiak, távollétük nem itt vet fel kérdéseket.

Olyannyira sajátos ez a helyzet, hogy mindinkább látszik, a jogszabályok - legyenek magasabb szintűek vagy helyiek - nem nagyon adnak segítséget a kezelésére. Azt már tudjuk, hogy az önkormányzati törvény szerint csak annak a képviselősége szűnik meg, aki egy évig nem vesz részt az üléseken. Ettől még nagyon messze vagyunk, hiszen a Budai Központi Kerületi Bíróság döntése alapján 2019. november 29-étől kezdődött Fehér Petra letartóztatása.

Azt is kibogoztuk, hogy közben - a hiányzások miatti levonásokkal csökkentve ugyan, de - jogosult a nálunk neki járó havi bruttó 84 ezer forintos tiszteletdíjára is! Sőt, mivel a megyei közgyűlésnek is tagja és bizottsági tag, az ottani bruttó 140 100 forint havi tiszteletdíja is megilleti, szintén a levonásokkal. Érthető, ha az emberek, a választók nehezményezik, hogy valaki büntetőügyben van előzetesben, közben pedig megkapja az el nem végzett munkáért is a közpénzünket mint tiszteletdíjat (sic!)...!

Lassan érik viszont egy másik probléma: Törvényi előírás, hogy az önkormányzati képviselő minden év január 1-jétől számított harminc napon belül vagyonnyilatkozatot köteles tenni. A vagyonnyilatkozat tételének elmulasztása esetén - annak benyújtásáig - az önkormányzati képviselő e tisztségéből fakadó jogait nem gyakorolhatja, tiszteletdíjat, természetbeni juttatást, költségtérítést nem kaphat. A harminc nap még nem telt le, addig még bármi történhet. Akár az is, hogy Fehér Petrát szabadon engedik.

Sajtótájékoztató, 2014. 05. 23. (Kép a T1 Térségi Televízió videófelvételéből)

A rendelkezésre álló adatok szerint Fehér Petra megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy több Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatnál irányított, jogellenesen befolyásolt közbeszerzéseket elnyert vállalkozóktól - mint a pályázatok elbírálásában döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy - jogtalan haszonra tett szert. A Fehér Petra fideszes városi és megyei képviselő ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság által 2019. november 29-én egy hónapra elrendelt gyanúsítotti letartóztatását a Bíróság 2 hónappal - 2020. február 29-ig - meghosszabbította szökés, elrejtőzés, illetve a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt. De mert ez a végzés nem volt végleges, a letartóztatás megszüntetésére, vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelésére a terhelt és védője is tehet indítványt.

Itt tartottunk a múlt év utolsó napjaiban. De mi a helyzet most?

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Településfejlesztési Operatív Programmal (TOP) kapcsolatos pályázatoknál feltételezett visszaélések gyanúja miatt múlt év végén nemcsak Fehér Petra, hanem összesen négyen kerültek előzetes letartóztatásba, egy embert pedig bűnügyi felügyelet alá vontak, vagyis nyomkövetőt kapott. A bűnügyi felügyelet alá helyezett személy kényszerintézkedését négy hónapra rendelték el, így az csak 2020. március 29-én jár le. Ez a végzés végleges.

A Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályától kapott friss tájékoztatás szerint, az ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság mind a négy letartóztatott terhelt kényszerintézkedését meghosszabbította 2020. február 29-ig. Az egyik gyanúsított esetében a bizonyítás megnehezítésének veszélye, míg a másik három gyanúsított vonatkozásában a szökés, elrejtőzés veszélye miatt is kérte az ügyészség a kényszerintézkedések meghosszabbítását. A bíróság az ügyészi indítványokat megalapozottnak találta. A döntésekkel szemben a terheltek és védőik fellebbezést jelentettek be. Jelenleg még egyik végzés sem végleges. - Nem végleges, de közben az idő telik! És mint láttuk a fentebb leírtakból, ez Fehér Petra képviselősége esetében a város vezetését érintő következményeket is hordozhat magában.

Sebők Emília


Az indítókép a Google Street View felvétele, 2018. június