MARADT A DÖNTETLEN – JÖN MAJD AZ IDŐKÖZI VÁLASZTÁS?

Egyelőre nem változott semmi! A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási Bizottság ma délelőtt (2019. okt. 20.) a Megyeháza Dísztermében megtartott ülésén - jogorvoslati kérelemre - újraszámolták a Törökszentmiklós 1. számú egyéni választókerületében leadott szavazatokat. Ebben a választókörzetben ugyanis Fejes Tibor (független) és dr. Pataky Tibor Csaba (Fidesz-KDNP) jelöltek azonos számú szavazatot kaptak:

Forrás: videk.ma

Mivel hivatalos közzététel még nem jelent meg a határozatról, Fejes Tibornak a Facebook-on megjelent ismertetése és mások szóbeli közlése alapján a következőket lehet tudni:

Az önkormányzati választási eredmények jogerőre emelkedését megelőzően fellebbezett dr. Pataky Tibor Csaba (Fidesz-KDNP) képviselőjelölt, a Törökszentmiklós 1-es választókörzetben kialakult szavazategyenlőség felülvizsgálata érdekében. Ezért újraszámolták a szavazatokat. Csakhogy így sem változott az eredmény, a szavazategyenlőség továbbra is fennáll.

Ebben a fázisban viszont már nem az eredeti, a Helyi Választási Bizottság szavazategyenlőséget megállapító határozata, hanem a megyei Választási Bizottság azonos eredménye ellen lehet fellebbezni. Fejes Tibor ezzel kapcsolatban azt tette közzé, hogy jogorvoslatot kérni most neki volna oka, mivel a Fidesz-KDNP jelöltjére leadott egyik szavazat ellentmondásos megítélésű volt, azt azonban ennek ellenére végül is érvényesnek fogadta el a Választási Bizottság.

Amennyiben Fejes Tibor él a rendelkezésére álló három napon belül a jogorvoslati igényével, és azon a szinten a vitatott egyetlen szavazatot elveszti a Fidesz-KDNP jelöltje, akkor Fejes Tibor lesz a körzet önkormányzati képviselője. Ha nem él ezzel a jogával, vagy a fellebbezési szinten is a szavazategyenlőség kap elfogadást, akkor jogerőre emelkedik az eredménytelen szavazás. Ebben az esetben a szavazás kitűzött napjától 120 napon belüli időpontra időközi választást kell kiírni az 1-es számú választókörzetben.

Ekkor azonban minden újrakezdődik! Nemcsak a most lezajlott választáson indulók, hanem mások is jelöltethetik magukat!

Az időközi választás eredményének megszületéséig az önkormányzat az egy fős hiánnyal, csonka létszámmal (11 fő) is elkezdheti rendes működését.

Sebők Emília