MAJÁLISSAL NYIT A STRAND

Törökszentmiklóson az 1960-as évek legelején, hihetetlen, de lassan 60 éve nyílt meg a strandfürdő és nyomban a város lakosainak kedvelt szabadidős helyévé vált. Strand volt és találkahely, igazi közösségi tér. Hosszú évekig!

Így nagyon sok embernek, több generációnak a "régi" strand lett az ifjúság feledhetetlen helyszíne, ezért is különösen érzékenyek és kritikusak a strand ügyeit illetően. A hajdani strandélményt keresők egyik kifogása, hogy ma kevesebb a fa, kevesebb a zöldfelület a strand területén, és hogy a mai medencék mind egy helyre vannak csoportosítva, majdhogynem zsúfolva, és körülöttük semmi árnyék nincs. Kietlennek látják, mondják azt, ami ma várja a vendégeket.

A stranddal kapcsolatos elégedetlenség másik oka, és ezt vetik már nemcsak az idősebbek, a fiatalok is az egymás utáni városvezetés szemére, hogy sokáig nem fejlesztették sem egyszeri nagy korszerűsítéssel akkor, amikor az első Fidesz-kormány kiemelten támogatta az ilyen beruházásokat, sem fokozatosan, ütemesen a strandot. Így ez a mi kis strandunk jócskán elmaradt, elmarad a környező települések ilyen létesítményeitől.

Strand, anno...

Nem könnyű kiindulási feltételek! Az ilyen helyzetekre szokás fanyar humorral mondani, hogy: Innen szép nyerni! A strand és a kemping üzemeltetését végző Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Róth Ervinnel beszélgettem a strand szokásosan május 1-jei, most Majálisos megnyitása előtt pár  nappal. 

Kérdés: Önök, illetve személy szerint Ön mennyire érzékeli, mennyire szembesül a strandfürdő működtetése során a több évtizedre visszatekintő lakossági elégedetlenségekkel? 

Válasz: Tekintve, hogy csak öt éve élek Törökszentmiklóson, és 2015-től vezetem a strand üzemeltetését is végző céget, számomra az az irányadó, hogy a meglévő adottságokat a lehető legjobban hasznosítsuk az itt élők strand-szolgáltatásokkal való ellátása érdekében, de más módokon is. Felelősséget így természetesen nem vállalhatok, és munkatársaimmal együtt sem vállalhatunk a múltban esetlegesen elmaradt fejlesztésekért. 

Kérdés: A strandra rendszeresen kilátogatók vagy az éppen ki sem jövők azonban mégis az évtizedekkel ezelőtti állapotokat sírják vissza és/vagy a környező településeken látott fejlesztéseket kérik számon. Mi ezekkel kapcsolatban a meglátása? 

Válasz: Ez a strandfürdő az 1960-as évek elején nyílt meg, ami akkoriban itt nagy újdonság volt, gyorsan népszerű is lett a helyi lakosság körében. Az egész létesítmény, a medencék is a kor előírásainak tettek eleget! Ma már azok sem fogadnák el például a több nap alatt feltöltődő strandmedence (mert ez volt a hivatalos elnevezése a régi nagymedencének!) zöldalgától sűrű vizét, akik nosztalgiával emlegetik fel azokat az időket. Az igények és az előírások is alapjaiban változtak meg az eltelt évtizedekben! Felnőtt közben egy, sőt már nemcsak egy olyan generáció, amelynek mások az elvárásai, mint a hajdani strandolóké. Az ezeknek való megfelelés pedig jelentős költségkihatással jár, amivel viszont az emberek nem számolnak, nem szívesen barátkoznak meg. 

vonatkozó jogszabályok sokkal szigorúbbak, mint jó 50 évvel ezelőtt! Egy olyan medence használatára ma nem kapna a strand engedélyt, mint amilyen itt a nagymedence volt. Manapság vízforgató-berendezés, homokszűrű, vegyszeradagoló kell a hidegvizes medencékhez, hogy az előírt tisztaságú vízbe mehessenek a strandolók. A most használt úszómedencében például feltöltés után 3 napig kezeljük azt az ivóvizet, amellyel feltöltjük, mert eredeti állapotában ivásra alkalmas az a víz, de úszásra nem, az előírások szerint! 

félig feltöltött, félig lezárt régi nagymedencét a mostani előírásoknak megfelelő szintre hozni több 10 millió forint költséggel járna, ami soha nem térülne meg csak a belépőjegyekből.

A régi nagymedence lezárt része 

Kérdés: A pusztán nosztalgikus alapú elvárásoknak nyilván nehéz megfelelni, hiszen nem lehet visszahozni a hajdani strandolók ifjúságát, de hogyan látja a környező települések (például Kisújszállás, Martfű) strandfürdőit, az ott végbement fejlesztéseket összehasonlítva azzal, ami nálunk nem történt meg? 

Válasz: Több fejlesztési tervet is találtam az 1990-es évekből, amelyek bővítették, korszerűsítették volna a strandfürdő szolgáltatásait, de ezekből valamiért mégsem lett valóság vagy csak részben valósultak meg. A nagymedence melletti kisebb medencénél például felépítettek egy nagy csúszdát, ami újdonság volt. Ám volt idő, amikor úgy látta a helyi önkormányzat, hogy jobb, ha kiadja a strand működtetését vállalkozónak. Ezzel az üzemeltetés gondját letudták, és még némi bevételt is szerzett valószínűleg a város a bérbeadásból, fejlesztés azonban nem volt semmi. Hogy a bérlőként a strandot üzemeltető vállalkozó pedig miként hasznosította a létesítményt, arról egészen elképesztő visszaemlékezéseket lehet hallani.

Kérdés: Csakhogy az első Fidesz-kormány idején, 1998 és 2002 között kifejezetten kedvezményezett volt a fürdők, strandok fejlesztése. Ekkoriban épültek ki a környező városok ma általunk irigyelt strand-komplexumai is. Mi ezekről a véleménye?

Válasz: Való igaz, hogy visszatekintve azokra az évekre, úgy látszik, miközben másutt nagyléptékű fejlesztéseket folytattak ezen a téren, Törökszentmiklóson maszekban működtették a strandot, a városvezetés nem foglalkozott ezzel érdemben. Így míg a környező városok jelentős forrásokat invesztáltak az ilyen szolgáltatásokba, itt a meglévő létesítmény "lerablása" folyt. De a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ma már ezen a téren is láthatóan súlyos gondokat okoz az önkormányzatok pénztelensége. Nincs elegendő forrásuk a településeknek arra, hogy ezeket az olcsó hitelekből vagy éppen ingyen támogatási pénzből megvalósított fürdőkomplexumokat megfelelően üzemeltessék. Félő, hogy a ma irigyelt környéki strandok hamarosan bajba kerülnek a spórolós működtetésés az elmaradt karbantartások miatt.

Kérdés: Mi az, amiben viszont ma is érezhetően elmaradott a környékbeli strandokhoz képest a törökszentmiklósi? Ha lenne rá pénz, mivel bővítenék a szolgáltatásokat?

Válasz: Mivel az alap medencetípusok megvannak és megfelelő minőségben, az élményfürdő jelleget kellene erősíteni, hogy több szórakozási lehetőséget tudjunk nyújtani. A Csónakázó-tó tavaly nyáron történt újbóli üzembe helyezése például rögtön nagy siker lett.

Valamint a vendéglátó, étkezési kínálatot lenne jó bővíteni, színesíteni. De addig is, amíg komolyabb fejlesztésre módunk lesz, az a célunk, hogy az itt élők ne csak úgy tekintsenek erre a strandra, ahová csak fürdőzni érdemes kijönni, hanem mint szabadidős helyszínre. Várjuk a baráti társaságokat, családokat, cégeket, hogy itt tartsanak összejöveteleket, hiszen van árnyékos zöldterület, lehet sportolni, csónakázni és a higiénés infrastruktúra is adott.

Lehet persze ezekre az elképzelésekre azt mondani, hogy nem elég nagy ívűek, és lehet ezek helyett gyógyszállóról és hasonlókról álmodozni, de ha ezek nemcsak álmok lennének, hanem üzleti realitás, akkor az elmúlt évtizedekben már jelentkeztek volna vállalkozók a megvalósításukra.

Talán sokan nem tudják, de a strand a mostani üzemeltetési mód mellett, amikor egész évben nyitva vagyunk oly módon, hogy a téli szezonban a gyógymedence és az egészségügyi szolgáltatások (masszázs, iszapkezelés stb.) működnek, évi mintegy 70 millió forint önkormányzati üzemeltetési támogatással tud csak működni!

Kérdés: Azért a mi kis strandunk is csak-csak fejlődött az elmúlt években, hiszen a két régi medence (a retró- és a gyógymedence) mellett megépült a gyerekeknek a pancsoló és az élménymedence, mellettük pedig a 25 méteres, feszített víztükrű úszómedence. Az emberek mégis elégedetlenek, kifogásolják például, hogy egymás mellé vannak zsúfolva a medencék és ezeknél nincs fa, árnyék.

Válasz: Bár akkor még nem voltam itt, logikusnak tartom, hogy az új medencéket a régiek mellett építették ki, ez ugyanis infrastrukturális és gépészeti szempontból, de a karbantartást nézve is költségtakarékosabb megoldás.

Ami a növényzet hiányolását illeti, az emberek elvárásai meglehetősen ellentmondásosak! Az új medencék építése miatt kellhetett csak kivágni fákat! Mi pedig tavaly több mint 50 facsemetét ültettünk a strand területén. A retró-medence mellett pedig megvannak a régi ültetésű, terebélyes lombú fák, amelyek árnyékot is adnak. Ott viszont azt szokták felpanaszolni a vendégek, ha néhány falevél vagy rovar beleesik a fákról a medence vizébe! Minden elvárásnak tehát nehéz eleget tenni!

Kérdés: Ha már a fákról beszélünk, tavaly ősszel nagy felháborodást váltott ki, hogy több öreg fát is kivágtak vagy megcsonkoltak a ma már - költségtakarékossági okokból - nem használt, de sokak által máig "siratott" régi bejárattól induló út mellett. Hogy néz ki most ez a rész, mennyire sínylette meg ez a kis erdős rész a kivágásokat?

Válasz: Talán nem volt az ezzel kapcsolatos kommunikációnk kellően előkészített és meggyőző, de felelősen állítom, hogy a városi főkertésszel együttműködve csak olyan fákat vágtunk ki, amelyek már menthetetlenül kiszáradtak, illetve veszélyes állapotban voltak. Meg lehet nézni ma is az út két oldalán, hogy annak idején túl sűrűn ültették a fákat, nem számoltak azzal, hogy évtizedek alatt mekkorára nőnek, milyen nagy lesz a lombkoronájuk. A fák kapaszkodnak felfelé, hogy elegendő napfényt kapjanak, de nincs egymástól helyük kellő nagyságú lombozat kifejlesztéséhez, ezért elgörbülnek, torzan nőnek, könnyebben betegszenek meg, száradnak ki. Még most is olyan sűrű az állomány, hogy egy-két helyet kivéve nem is tűnik fel a kivágás. És ahogyan már említettem, több tucat facsemetét ültettünk, és a jövőben is tervezünk fákat ültetni.

Csak érdekességként jegyzem meg, hogy találtam olyan fejlesztési tervet is úgy 20 évvel ezelőttről, amelyben az új úszómedence a mostani kemping utcai kerítésénél van berajzolva, ami - egyebek mellett - azért is kifogásolható, mert jó sok fát tönkretett volna a megépítése.

Kérdés: Már csak pár nap van a május 1-jei megnyitásig, aktuális tehát arról beszélni, hogy halad a felkészülés. Tavaly kicsit zűrösre sikerült a nyitás utáni helyzet, amikor is a kemény tél okozta károk csak később, a pancsoló-medence vízzel való feltöltése után derültek ki. Hogyan készülnek fel a mostani szezonra, hogy ne legyen hasonló probléma?

Válasz: Ahol kültéri medencék vannak, ott a nyitás előtti karbantartás szokásos eleme a fagy okozta károk megszüntetése. Az idén is több négyzetméter csempét kell kicserélni és csempefugákat javítani. De stílszerűen szólva, a választóvíz most is az lesz, ha feltöltjük a medencéket, és tartós nyomásnak lesz kitéve a medencék burkolata.

Töröki Szárnyas Fesztivál a strandon 2017 -ben

Kérdés: Említette, hogy jó lenne az étkezési, vendéglátói kínálatot bővíteni, ezáltal a strand szabadidős vonzerejét növelni. Jelenleg viszont éppen az a helyzet, hogy meglehetősen későn, április 9-én írták ki az egyelőre egyetlen strandbüfé üzemeltetésére szóló pályázatot és a jelentkezők érthetően (hiszen mindjárt itt a nyitás) mindössze egy hetet kaptak a pályázat benyújtására. Volt-e jelentkező, aki május 1-jén már kinyitja a büfét, kiszolgálja a vendégeket?

Válasz: A büfét 2010-ben a Zöld-Labdamágus Kft. építette saját költségén, és az önkormányzattal kötött szerződés alapján 10 éves használati jogot kapott az üzemeltetésre. A tulajdonos Sánta Sándor, Sanci tavaly novemberben bekövetkezett sajnálatos halála után a Kft. ügyvezetése jelezte, hogy idén már nem fogja a strandbüfét üzemeltetni. Az önkormányzat nyilván csak az érvényes szerződésben leírtak szerint járhat el ebben az esetben, vagyis amikor lejárat előtt lép ki a szerződő fél a megállapodásból.

Az üzemeltetési pályázatra többen is jelentkeztek, helyiek és más településről is. Bár meglepő módon sokan azt hitték, hogy a győztes kiválasztásában majd valamiféle politikai motivációk is szerepet kapnak, semmi ilyen nem volt! A meghirdetett alapvető cél, hogy a strand és a kemping látogatói megfelelő színvonalú, választékú és árszintű éttermi szolgáltatást vehessenek igénybe. De a kialakult helyzetben az is fontos szempont volt, hogy gyakorlott, tapasztalt üzemeltető vegye át a strandbüfét, akinek nem gond a szinte azonnali kezdés. Így esett a választás Tiszatenyő Önkormányzat Ellátó Szervezetére, amelyet már ismerhetnek a miklósiak, hiszen tavaly is itt voltak a Töröki Szárnyas Fesztiválon. De mert az összes szükséges szakhatósági engedély beszerzésére már nem volt idő, a majálison mozgóbüfé jelleggel nyitnak ki.

Kérdés: Ízlés dolga, hogy ki melyik rendezvényhelyszínt szereti jobban, én nagyon pozitívnak tartom, hogy egyre több városi rendezvényt a strandon tartanak és ezeken arra is lehetőség van, hogy családok, baráti társaságok, munkahelyi kollektívák itt főzőcskézzenek, együtt legyenek. Ez alapvetően más a hely kellemességét nézve és a szemlélet miatt is, mint a más helyszínek adottságai. Milyen rendezvények lesznek a mostani Május 1-jei majális után itt még a nyáron?

Válasz: Valóban az a célunk, hogy a miklósiak úgy is tekintsenek a strandra, mint kellemes szabadidős és rendezvényhelyszínre. Július 27-én mi is résztveszünk a Strandok éjszakája programban, majd egy hét múlva ezen a nyáron is itt lesz a Töröki Szárnyas Fesztivál (tavaly éppen ez a két rendezvény ütközött, ezért nem volt nálunk strandok éjszakája). Újdonság, hogy itt rendezik meg az idén a megyei Postás Napot, és a motoros találkozó is kapcsolódik valamelyest hozzánk. Most is lesznek a szokásos gyerektáborok és több helyi civilszervezet is ide tervezi a rendezvényét. De várjuk az új igényeket, ötleteket is. 

Sebők Emília

Az archív fotók kivételével a képek a szerző felvételei.