MA ÉRKEZETT VOLNA VÁROSUNKBA A MISSZIÓS KERESZT

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (amelyet ez év szeptemberében Budapesten tartanak, remélhetőleg) Missziós Keresztje a rendezvény előkészületeként országjáró körútra indult, és a szerencsésebb településeken már megmutatkozott. Az esztergomi bazilikából indult útjára, hogy bejárja a Kárpát-medencét a Kongresszus kezdetéig.

Az Egri Főegyházmegyébe március közepére várták, és az egyházmegye 11 nagyobb plébániáján találkozhattak volna vele az emberek. A koronavírus-járvány veszélye miatt azonban jelenleg pihen a kereszt, már az Egri Főegyházmegyébe sem jutott el, így mi sem láthatjuk ma Törökszentmiklóson. Hogy mikor folytatódhat az útja, most még senki nem tudja.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház négyévente más-más helyszínen megrendezett, világméretű eseménysorozata, melynek célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése. Budapesten 1938-ban rendeztek eucharisztikus világkongresszust, és utána még hosszú-hosszú ideig büszkén emlegették.

A MISSZIÓS KERESZT

Minden eucharisztikus kongresszusnak van egy szimbóluma, amely körbejár a szervező ország egyházmegyéiben és egyházközségeiben. A budapesti rendezvénynek ez a szimbóluma az a hatalmas kereszt, amelyet a 2007-es Budapesti Városmisszió alkalmával állítottak fel először, majd Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása az esztergomi bazilika északi kereszthajójában kapott végleges elhelyezést. Most mint Missziós kereszt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbólumaként járta az országot.

A három méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfakereszten magyar szentek és vértanúk ereklyéi találhatóak, középpontjában egy Szent Kereszt-ereklyével. Növényi alakzatokat formázó díszítőelemei a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézik. De ez alapján historizáló műnek is mondhatjuk, mivel leveles-indás mintázatában az ősi magyar életfamotívum jelenik meg, a páva szimbólum megjelenítésével pedig ókeresztény stílusjegyeket is visel. A kereszt azonban nemcsak egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is. Középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, melyet a leveles díszek fordulataiban magyar szentek és boldoggá avatottak ereklyéi vesznek körbe, csak az ismertebbeket megemlítve: Szent Gellért - Szent Imre - Szent István király - Szent László király - Szent Margit - Szent Erzsébet - Boldog Gizella - Boldog Apor Vilmos. 

Sebők Emília


A fotókat a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága bocsátotta rendelkezésemre.