M4 – HÍREK ÉS REMÉNYEK A HALÁLUTAT HASZNÁLÓKNAK

Égre meredő, félbehagyott torzók az elkerülő úton, a Tiszapüspöki kereszteződésben. Kit tudja, mikor kerül rájuk felüljáró?! 

A választás körüli izgalmak közepette már majd' elfeledkeztünk az Abony-Törökszentmiklós között három éve félbehagyott út építéséről. Nem így a Kormány!

A 2018. március 26-i dátummal kiadott határozat szerint a Kormány jóváhagyja, hogy az M4 autópálya Abony (Kelet) - Törökszentmiklós (Nyugat) közötti szakaszának (Szolnok északi elkerülő) megvalósítása új Tisza-híd megépítésével, összesen 24,9 km hosszban, 2x2 sávos kiépítéssel történjen.

Törökszentmiklós (Nyugat) ponttól keleti irányban gyorsforgalmi úttá lesz fejlesztve a 4-es út: A Kormány egyetért az M4 Törökszentmiklós - Püspökladány - Berettyóújfalu közötti gyorsforgalmi út előkészítésével.

Ami a költségvetési forrásból megvalósítani tervezett közútfejlesztések tervezett kezdetét és befejezését, a határidőket illeti:

  • Szolnok megközelítése M4 Abony (Kelet) - Törökszentmiklós (Nyugat) közötti szakasz (Szolnok északi elkerülő) megvalósítása új Tisza-híd megépítésével projekt tervezett kezdete: 2018. II. negyedév, a befejezése pedig 2020. IV. negyedév.
  • M4 Törökszentmiklós - Püspökladány - Berettyóújfalu közötti gyorsforgalmi út előkészítésének kezdete 2018. III. negyedév, amely a tervek szerint 2022. I. negyedévre fejeződik be. Vagyis az előkészítés, nem az út! És ide sorolódott át a városunkat elkerülő út fejlesztése is! Az előkészítési költségek a kormányzati előirányzat szerint 8,4 milliárd forintot tehetnek ki.

Hogy mennyire ideje, sőt a megnövekedett forgalomhoz képest már mennyire megkésettek is a fent leírt fejlesztések, arra tragikus statisztikák adnak igazolást. A vezess.hu a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) kikért adatokat elemezve arra a következtetésre jutott nemrég, hogy az I. rendű, azaz kiemelten fontos főutak közül néhányon rendkívül sok baleset történik.


Messze kiemelkedik a mezőnyből a 4-es számú főút, ezen van a legtöbb halálos, a legtöbb súlyos és a legtöbb könnyű sérüléssel járó baleset az ország összes útja közül. 2016-ban az ország összes útja közül a 4-es főúton történt a legtöbb baleset: 187 baleset összesen, ebből 13 halálos, 46 súlyos, 128 könnyű sérüléssel járó volt. Ezek a baleseti számok pedig akkor is ijesztőek, ha az országban legnagyobb hosszúságú (352 km) méretéhez és a járműmennyiséghez viszonyítva a balesetek számát, már nem ez az út tűnik a legveszélyesebbnek.


Itt tartunk most! De hol is tartunk? Kérdezem ismét! Mert akár aggályok és kétkedések nélkül is örülhetnénk a kormányzati szinten most meghirdetett fejlesztéseknek és reménykedhetnénk a kitűzött határidők betartásában! Az viszont újfent elgondolkodtató, hogy a végrehajtással megbízott Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kérdéseimre ugyanazon a napon, 2018. március 26-án küldött válaszai * sem minden részletben egyeznek meg a kormányhatározatba foglalt adatokkal...!  

A NIF ugyanaznapi válasza szerint az Abony (Kelet) csomópont Törökszentmiklós (Nyugat) csomópontig szóló szakasz hossza 26,6 km, míg a Kormányhatározat 24,9 km hosszban történő megépítésről ír. Hogy végül is milyen rendű utat kapuk ezen a részen, az ugyancsak kérdéses! Hol ilyet, hol olyat ígérnek! Kezdetben autópályát, majd gyorsforgalmi utat, most ismét autópályát. A 2015 tavaszi leállításig Abony-Fegyvernek szakasz épült, most ebből kimarad a városunkat elkerülő út! Ez a néhány kilométeres szakasz átkerült a Törökszentmiklós - Püspökladány - Berettyóújfalu közötti gyorsforgalmi út építése projektbe! Csakhogy ennek még az előkészítését is csak 2022. I. negyedévre kell elvégezni! Az Abony (Kelet) csomópont Törökszentmiklós (Nyugat) csomópont közötti szakasz befejezése a NIF válasza szerint 2021. II. negyedévre várható, a Kormány azonban a korábban is jelzett, 2020. IV. negyedévre adja meg a befejezési határidőt!

De mert már annyiszor változtak itt a tervek, a határidők, az ígéretek, hogy: Majd hisszük, ha látjuk! 

Sebők Emília


A téma előző megjelenése: TÁVLATOS M4-ES – KÉRDÉSEK-VÁLASZOK