LEVÉLRE VÁR AZ ÜGYÉSZSÉG BOLDOG ISTVÁN ÜGYÉBEN

Az Országgyűlés 2020. ápr. 6-i ülésén, vagyis több mint két hete szavazta meg Boldog István fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A nyomozás azonban nem kezdődhet meg ellene, mert...

Lassan úgy néz ki, hogy ebben az országban a nagyon hivatalos levelek is több mint egy hét alatt tudnak csak eljutni a főváros egyik helyéről a másikra. Közben idősek fertőződnek meg egy otthonban, mert nem tudják az intézmény vezetői, hogy a bentlakóknál a koronavírusteszthez végzett mintavétel tömegesen lett sikertelen. A nyomozás pedig nem indulhat el a képviselővel szemben. De ez legalább senkinek az egészségét nem veszélyezteti!

A Mentelmi Bizottság a Boldog István mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló határozati javaslatában indoklásul igencsak sötét bűncselekményi képet prezentált a legfőbb ügyész Országgyűlésnek címzett átiratára hivatkozva: hivatali vesztegetés elfogadásának és közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás bűntette szerepel kiemelten az előterjesztésben. Hogy köznapibban is érthető legyen, példaként: a Bizottság által megnevezett és leírt konkrét ügyek egyikében, illetve több ügyben is Boldog István és társai a beruházási pályázati pénzekből a közbeszerzési eljárások győztes cégeitől a kivitelezési költségek 10 százalékát kérték és kapták. 10-10 millió forintokról volt szó, amiből Boldog István, kabinetfőnöke és az egyik vállalkozó - jogtalan előnyként -, egyenlő arányban részesültek. - És mindezt így, állításként írja a javaslat *, de ezek egyelőre jogilag valójában gyanúsításoknak minősülnek!  

A tényállást pedig - az irat hivatkozása szerint - tanúk vallomásai, rejtett figyelések, lehallgatások, lefoglalt bűnjelek és hasonlóan fajsúlyos bizonyítékok, adatok támasztják alá.

Érthető tehát a várakozás, hogy miként folytatódik Boldog István, választókörzetünk képviselőjének ügye. A Blikk honlapján 2020. ápr. 17-én megjelent cikk szerint viszont: Hiába függesztette fel lassan két hete a hivatali visszaéléssel gyanúsított Boldog István fideszes képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés, a nyomozók nem tudnak eljárni ellene, mert nem érkeztek meg az iratok az ügyészségre! Márpedig a büntetőeljárás lefolytatását csak ezek birtokában lehet megkezdeni.

A fentiek alapján kérdéssel fordultam az Országgyűlés Sajtóirodához, ugyan írnák már meg, hol is van most az az irat a mentelmi jog felfüggesztéséről hozott határozatról. Ma délelőtt, azaz április 21-én ez a válasz érkezett:

"Az Országgyűlés döntésének megfelelő határozatok 2020. április 7-én (este) jelentek meg a Közlönyben. Ezt követően a Mentelmi bizottság haladéktalanul előkészítette az elnöki leveleket, Házelnök úr 2020. április 8-án alá is írta azokat, és 2020. április 9-én postázták a főügyészségnek."

Akkor már csak megérkezhetett az a levél, még ha a Központi Nyomozó Főügyészség épülete a VIII. kerületben van is, néhány metrómegállónyi az csak a Kossuth tértől.

Érdeklődésemre innen is gyors válasz érkezett. Dr. Kovács Katalin százados főügyészségi katonai ügyész, helyettes szóvivő írta: "Tájékoztatom, hogy közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személlyel szemben azt követően lehet a büntetőeljárást lefolytatni, miután a mentelmi jog felfüggesztéséről hozott határozatáról az Országgyűlés hivatalosan értesíti az ügyészséget.

Tekintettel arra, hogy ilyen értesítés a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbra sem érkezett, gyanúsítotti kihallgatás és egyéb, az országgyűlési képviselőt érintő nyomozati cselekmény nem történt."

És mert az ügyészség eddigi gyakorlatának megfelelően csak a már megtörtént nyomozati cselekményekről adnak tájékoztatást, ezért a Boldog István esetében vele szemben tervezett bűnügyi eljárásokkal kapcsolatos kérdéseimre sem adhatnak választ.

Tehát, a levél ott már nincs, itt még nincs! És amíg nincs, addig nyomozás sincs!

Sebők Emília


*  https://www.parlament.hu/irom41/10015/10015.pdf

Az indítókép forrása: Boldog István Facebook-oldala.