LÁTVÁNYOS SZAKASZOKHOZ ÉRT A PIACFELÚJÍTÁS

Laikus piacjáróként is látni, hogy új területekre ért a piacfelújítás folyamata. Hétfőn az eddig is meglévő parkoló szélén kezdték meg az aszfaltburkolat eltávolítását, ki az úttestig, vagyis felszedték az adott sávon a járdát is.

Ma már látni lehetett az új járda épülését. Hogy a mostani munkálatok miként illeszkednek az egészbe, a tervek mely elemei készülnek most, arról Dancsó Csabától, a kivitelező Cser-Víz Épszer Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. helyi építésvezetőjétől kértem tájékoztatást.

Az induló képen látható munkavégzés a meglévő parkolóhoz csatlakozó járdaépítés. Ezáltal teremtődik meg a kapcsolat a projektbe nem tartozó közlekedési felületekkel. Az erre a részre készült látványterven jól látni, hogy itt a járda (a barnával jelölt sáv a gyalogos közlekedést biztosító járdákat jelöli) két oldalán zöldfelület lesz, annak a törekvésnek megfelelően, hogy mivel ez a beruházás a "Zöld város" program keretében valósul meg, legyenek itt új, illetve megújított zöldszigetek. 

Csakhogy, alaposan megnézve ezt a tervrajzot, az is kirajzolódik, szó szerint, hogy a butiksor előtti meglévő parkoló és onnan a járdához kivezető széles sáv "fehér folt", vagyis nem része a felújításnak! (Ezért az új járda is véget ér ebben a magasságban!) És ezt az értelmezésemet Dancsó Csaba is megerősítette: A parkolót nem újítják fel, csak a burkolati jelek lesznek újak. A korábbi felfestések lekoptak, így indokolt az újrafestés, de alapvetően a burkolat minősége megfelelő.

A parkoló és az onnan a Táncsics úti járdára kivezető terület állapota között azonban lényeges különbség van! A házikósor végétől a járdáig olyan állapotban van a "burkolat", hogy ott csak nagyon a lábunk elé nézve szabad közlekedni. Erre pedig ugyancsak azt hangsúlyozza az építésvezető, hogy amiként a látványterven is felismerhető, ez a rész kívül esik a munkaterületen, ezért is van fehérrel jelölve. Ha tehát nem is ennek a pályázati fejlesztésnek a keretében és terhére, de remélhetőleg városi finanszírozásban ez a felület is kap új burkolatot, mire átadják a piacot.

Közben, amennyire a gyakori esőzések és az emiatt felázó, felvizesedő talaj engedi, folyik a zöldségpiac kiépítése az eredeti helyén:

A képen látható betonnégyzetek a tető vastraverzeinek alapjai, az alaptestek a piactér lefedésének acélszerkezeteihez tartoznak. Itt a következő munkafázis a közműépítés, majd a burkolat és az új tetőszerkezet építése következik.

Pár napja arról tájékoztatta a város közösségi oldala a lakosságot, hogy a "Zöld Város" projekt - piacfelújítás - keretein belül elkezdődik a Városháza mögötti lépcső, illetve a rámpa felújítása, ezért a Polgármesteri Hivatal udvarán az átjárás a piac területére 2019. május 29-től augusztus 31-ig szünetel. Lett is kisebbfajta felháborodás, hogy miért tart ez a munka három hónapig.

Dancsó Csabától pontosabb és - ezért úgy hiszem - elfogadhatóbb magyarázatot kaptam: A jelzett időtartamban az ide tervezett teljes park kialakítása megtörténik (a látványterven ez Városi parkként van jelölve). A lezárásra pedig azért van szükség, mert a terület munkaterületnek minősül és munkabiztonsági szempontból szükséges az átjárás megakadályozása. A lépcsőfelújítás és a rámpaépítés olyan munkafolyamat, amely mellett nem szerencsés, ha illetéktelenek keverednek a munkaterületre. A műszaki ellenőr és az üzemeltető is kérte, hogy ne csak feliratokkal, szalaggal határolják le a munkaterületet, hanem fizikai akadályokkal is, mivel csak a figyelmeztető kiírásokat sajnos a lakosok nem mindig veszik figyelembe.

Sebők Emília

A fotók a szerző felvételei.