KUTAK A KOSSUTH TÉREN

Tegnap este jelezte egy itteni barátunk, hogy a Kossuth téren nem működik a szökőkút-szerűség és a párakapu sincs felállítva, miközben itt van és várhatóan egy ideig marad is a kánikula... 

Ma már mindkettő működött. DE... - Hogy milyen magyarázatok vannak a 'DE' mögött, arról Róth Ervint, a teret nagyrészt (bár nem minden elemében!) kezelő Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (Kommunális Kft.) ügyvezetőjét kérdeztem.

DÍSZKÚT

Sokunk kedvence (bár másik sokaknak szobrászatilag nem tetsző kialakítású) a Kossuth tér közepén lévő, 2012. augusztus 20-án átadott, majd egy év múlva további elemekkel készre felépített díszkút, amelyből - ritka kimaradásoktól eltekintve ­- nyári időszakban mindig ihatnak az itt megszomjazók.

A nyolcszögletű mészkő kútkáva volt az első ártézi kút foglalata 1890-ben történt felavatásától kezdve. Majd a kút lezárása után kikerült a mai Székács iskola kertjébe, hogy 2012-től újra a város főterét díszítse, Györfi Sándor karcagi szobrászművész Forrás című alkotásának bronzalakzataival ékítve.

Ma itt nyugodtan ihatott bárki tiszta ivóvizet:

A SZÖKŐKÚT VAGY MI

A tér vizes elemei közül a dél-nyugati sarokban két létesítmény is van, de jószerével minek? A játszós sarokban lévő szökőkút-szerűségnek kezdettől fogva csak az ún. gomba-eleme üzemképes, abból omlik alá a víz, és folyik le a lépcsőkön (lásd az indító képen). Így az itteni sekély árokban valamelyest tud tisztulni az összegyűlő víz, de ami hátul van, ott inkább megáll, és poshad. Meg hát a gombáról is azt mondják a szakemberek, hogy az sem tökéletes!

Róth Ervin ezzel a térberendezéssel kapcsolatban azt mondja, hogy: "A szökőkutat Pünkösd után, kedden helyezték üzembe. Vezérlése automatikus, 9-től 21 óráig működik. Szeles időben azonban ki kell kapcsolni, mert részben nem az eredeti tervek szerint készült el.

Az épített elemek nagyjából a terveknek megfelelően, a gépészet azonban csak részben készült el. A vizes elemek közül csak a 'gomba' üzemképes. A többi szökőkút-elem nem működik, sőt van, amit el is takartak. Így szeles időben (a szél kifújja a lefelé ömlő vizet a gyűjtőből) nagy a vízveszteség, és csak kézi irányítással üzemeltethető az egy darab üzemképes elem. Nem beszélve a fény-élményelemekről, amelyek szintén csak kis részben készültek el. Sosem működtek!"

Bármily meglepő, a képen látható valamik lennének a szökőkút további elemei. Ám ezek a vízköpők, csorgók csak részben lettek kiépítve, műszakilag hiányosak, sőt - azt mondják - a szükséges vezérlésük sincs kiépítve! Így vette át a létesítményt az akkori városvezetőség a kivitelezőtől! Az ünnepélyes átadások talán fontosabbak voltak, mint a jóteljesítés! A hiányok utólagos pótlása pedig vélhetően olyan költséget jelentene, amire nincs fedezet az önkormányzat egyre szűkösebb kasszájából. De legalább a betonülőkék csúnyán lekopott festését frissítenék!

A NEM MŰKÖDŐ ÁRTÉZI KÚT

Legutóbb, amikor Galsi Zoltán múltidéző előadása alapján írtam a Kossuth tér történetéről, szóba került, hogy itt, a mi főterünkön adott tiszta, egészséges ivóvizet a megye első ártézi kútja. Bár az már hosszú-hosszú ideje nem működik, a miklósiak nem múló vágya volt, hogy ismét legyen ártézi kút a városban. És lőn. Csakhogy szinte a 2014. szeptemberi átadása óta nem működik, nem ad vizet! Csak a kedves kis látványt nyújtó szobrászati kútfelépítmény jelzi, hogy itt minek kellene lenni:

Meglehetősen bizarr magyarázatokat lehet hallani a városban arról, hogy mi okból nem kút a kút. Ezek szerint az akkori polgármester(asszony) igen közeli munkatársa, személyes tanácsadója, de ebben nem szakember, kevesellte a kút vízhozamát (amiért is a kútátadásnak nem lett volna elegendő marketing-értéke?), ezért végeztetett el egy olyan műveletet a kúton, amely tönkre is tette annak működését. Ha lehet, ennél még vadabb feltételezés, hogy egyesek szerint az egész csak szemfényvesztés volt, nincs is vízforrás. Hivatalosan nem is lett a kút átadva...Biztosat senki nem tud, vagy nem  mond...

Akár igazak, akár nem ezek a szóbeszédek, tény, hogy a hozzáértők szerint irreálisan sokba kerülne olyan állapotba hozni a kutat, hogy az megfelelő minőségű vizet adjon.

PÁRAKAPU

A párakaput korábban - úgy rémlik, az egyik önkormányzati képviselő kezdeményezésére - a közmunka program keretében szerelték fel, és a Kommunális Kft. által üzemeltetett öntözőrendszerre kötötték rá. Az üzemeltetési gondok is leginkább a Kommunális Kft.-t terhelik azóta, 'vatikáni valutában' díjazva. - ahogyan azt Róth Ervin szóvá teszi.

Ma már működött szokott helyén a párakapu. DE: A három fúvókából csak kettő fújta a vízcseppeket, és az a kettő is olyannyira eltömődött a vízkőtől, hogy a szokottnál jóval kevesebb párát szolgáltatott az alatta áthaladók hűsítésére:

A párakapu üzemeltetése tehát nincs igazán rendezve. Ezért volt többször, hogy a Kommunális Kft. avatkozott be üzemzavar, rongálás esetén. Karbantartást azonban nem végeztek a szerkezeten...

Sebők Emília

A képek a szerző felvételei.