KÖZTERÜLETEK, PIACOK FERTŐTLENÍTÉSE? 

Országszerte fertőtlenítik a közterületeket - tájékoztatott nemrég az MTI. Azt esetleg lehet tudni, hogy az önkormányzat tervezi-e a közterületek, esetleg a piac fertőtlenítését? - kérdezte nálunk is egy itteni lakos a közösségi oldalon.

Nap mint nap lehet látványos fotókkal illusztrált beszámolókat olvasni, hogy nagyvárosokban, de kisebb településeken is miként végzik a forgalmasabb közterületek fertőtlenítését. A közeli Tiszapüspökiben például mezőgazdaságban alkalmazott drón bevetését ajánlotta fel egy vállalkozó, hogy azzal szórják a közterületekre a vírusölő klóros oldatot.

Megkérdeztem hát a Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezetőjét, Róth Ervint, terveznek-e valami ilyesmit városunkban. Válaszában elmondta, hogy a közterületek fertőtlenítése szakcég feladata. Cégüknek semmilyen erőforrás nem áll ilyen céllal rendelkezésre.

Viszont: A piacon és a csarnokban minden piacnap előtt a megszokottnál erősebb fertőtlenítő szerrel mossuk le az asztalokat. - mondta Róth Ervin.

Hogy alapismereteket szerezzünk a közterületek koronavírus elleni fertőtlenítéséről, napra egy héttel ezelőtt újságírói kérdéseket küldtem ez ügyben a kormányzati operatív törzshöz. Ezeket kérdeztem:

  • Mi a szakmai ajánlás a szabadtéri közhasználatú helyek és közterületek fertőtlenítésére?
  • Ha ajánlott az ilyen megelőzési célú fertőtlenítési eljárás, akkor azt milyen módon, milyen vegyszerrel és milyen gyakorisággal kell végezni, hogy hatásos legyen?
  • A fertőtlenítő folyadék levegőbe porlasztásán túl szükség van-e például a köztéri padok, korlátok, a közlekedési lámpák gyalogosok által kezelhető gombjainak stb. fertőtlenítésére és miként? Vagy jobb ezek használatától tartózkodni?
  • Mi az ajánlás és az ajánlott módszer a zárt, de nagy légterű piaccsarnokok fertőtlenítésére?

Mivel válasz nem érkezett azóta sem a központi járványügyi információs szervezettől, ugyanezen kérdéseket elküldtem a szakmai szervezetnek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának is. Ők sem válaszoltak!

Megpróbáltam más módon némi információhoz jutni: Elkezdtem orvosokat kérdezgetni arról, vajon van-e egyáltalán értelme olyan akciónak, amellyel mondjuk fertőtlenítő ködfelhőbe burkoljuk a Kossuth teret vagy a piacot. Visszakérdeztek, hogy szerintem ez mennyi ideig lenne hatásos. Merthogy amint levonul a szkafanderes sci-fi csapat, ellenben bemegy a térre, a területre egy koronavírus fertőzött személy, ott tüsszent egyet vagy megfogja a piaci asztal szélét, akkor annak a fertőtlenítésnek máris romlott a hatásossága. És hát azt sem ismerjük, hogy mennyi ideig tartós ez a fertőtlenítés a szabad térben, vagy például, hogy az éjszakai lehűlés és a páralecsapódás miként befolyásolja a hatékonyságát.

Ezután elkezdtem nemzetközi anyagokat olvasgatni a neten, és azt találtam, hogy a közösségi terek fertőtlenítése helyett inkább az egyéni védekezési módokat javasolják, ideértve azt is, hogy ezeken a tereken ne tartózkodjunk a kelleténél hosszabb ideig, haladjunk át gyorsan, és szabad téren is tartsunk egymástól távolságot. Köztéri korlátokat, padokat meg ne fogdossunk!

A világon ma a koronavírus-fertőzés veszélyét tekintve Izrael számít az egyik legbiztonságosabb országnak. Ezért hát lényeges lehet, náluk mit mondanak erről. Nos, az ottani Környezetvédelmi Minisztérium szerint nem bizonyított, hogy a nyilvános terek, például utcák és parkok fertőtlenítése hatékonyan megakadályozza a koronavírus terjedését.

Sebők Emília


Az indítófotó a szerző felvétele.