KÖZÉPISKOLÁINK A FASORBAN

Jóindulattal közepesnek minősíthető vagy kifejezetten gyenge teljesítmények, de valamicskét javuló pozíciók a korábbi helyezésekhez képest.

A legjobbiskola.hu elkészítette és közzétette az ország több mint ezer hazai középiskolájának friss, 2019. évi rangsorát, amelyben nem csak az első 100, hanem az összes intézmény megtalálható az érettségi és a kompetenciamérés alapján. Mivel egy iskola többször is szerepelhet a rangsorban, például mert szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzést is nyújt, mindösszesen 1645 helyen vannak besorolva az iskolák képzései.

Az utolsó tehát a rangsorban az 1645. helyet elfoglaló középiskolai képzés. A Karcagi Szakképzési Centrumhoz tartozó Lábassy János Szakgimnázium és Szakközépiskola helyezése eszerint nálunk maga a vég, vagy attól csak csöppnyivel fentebbi sorszám: Szakgimnáziumi képzése az 1632., a szakközépiskolai pedig az 1634. helyre volt csak jó. 

Ebben a sorrendben a törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola szakgimnáziumi képzése az 1397. helyen áll, a szakközépiskolai képzése még hátrább, az 1485. helyen tanyázik. És nem is javultak a 2017. évi helyezésükhöz képest! Ezek a rangsorszámok pedig a jelenre, a közelmúltra vonatkozóan egyértelműen kétségbe vonják annak a tekintélynek a megalapozottságát, amelyet az iskola városunkban és környékén (még mindig) élvez. Inkább a régi dicsőség homályból való visszatükröződéséről lehet szó... Az intézmény vezetője már jó ideje, több ciklus óta (vitéz) Budai Ferenc igazgató, a Fidesz-KDNP polgármester jelöltje...

Sokkal jobb, akár középmezőnynek mondható helyezést ért el a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium, bár ha a sorszám nagyságát nézzük, még ez a helyezés is tekinthető akár gyengének: 862. helyen van az iskola 8 évfolyamos gimnáziumi képzése és 885. helyen a 4 évfolyamos gimnáziumi képzés. Ez is igencsak messze van az első 100 elitjétől, amelybe megyénkből a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium és a Varga Katalin Gimnázium, szintén Szolnokról került be egy-egy képzési formájával.

Sebők Emília